• Economia
  • Els productes sostenibles i substitutius del plàstic s'imposen en el saló Hispack

Els productes sostenibles i substitutius del plàstic s'imposen en el saló Hispack

La cita reuneix unes 800 empreses d'un sector que factura uns 40.000 milions d'euros

Hispack és el saló internacional del packaging | Cedida
Hispack és el saló internacional del packaging | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
08 de Maig de 2024
Act. 08 de Maig de 2024

El saló Hispack ha obert portes aquest dimarts al recinte firal de Gran Via amb la mirada posada en l'economia circular dels envasos i productes per a l'embalatge. La cita reuneix unes 800 empreses d'un sector que factura uns 40.000 milions d'euros, i que cobreixen des de l'ecodisseny del producte, l'exploració del material utilitzat, l'etiquetatge o la maquinària i la logística vinculades al negoci. Entre les propostes hi destaquen embalatges amb capacitat de dissoldre's en l'aigua per evitar l'acumulació de plàstics al mar, alguns fins i tot de comestibles o elaborats a partir de residus alimentaris, i solucions per eliminar elements com el plàstic de bombolles o l'embolcall de les ampolles de beguda.

 

El saló reuneix un conjunt de propostes transversals, totes elles vinculades al món de l'embalatge i els envasos, amb una aposta pel producte biodegradable, compostable, reciclable i, en general, respectuós amb el medi ambient. "Les empreses busquen solucions creatives, a partir del desenvolupament de plàstics bio o productes reutilitzables", apunta el director d'Hispack, Xavier Pascual.

Pascual (director d'Hispack): "Les empreses busquen solucions creatives, a partir del desenvolupament de plàstics bio o productes reutilitzables"

Amb aquest esperit la investigació s'ha centrat no només a reutilitzar materials, sinó també en crear-ne a partir d'altres residus. Un d'aquests casos és el centre d'investigació AIMPLAS, que ha creat productes com envasos o gots a partir de restes de formatge, patata, alvocat o cafè.

 

"Tenim presència en tota la cadena de valor, potenciem analitzar com valoritzar residus orgànics per a fer nous productes", explica la líder d'Economia Circular i Medi Ambient d'AIMPLAS, Sonia Albein. Això té un efecte important per a l'entorn, donat que permet que residus que haurien de ser eliminats es converteixen en matèria primera, que substitueix material verge: "L'introduïm al circuit de nou per a tenir nous productes útils", afegeix.

Productes com envasos o gots a partir de restes de formatge, patata, alvocat o cafè

Una altra opció passa per utilitzar un producte natural com ho és la canya de sucre per a fer materials funcionals que substitueixin el cartó. És la proposta que porta l'empresa colombiana CañaPack, que cada any fabrica unes 280.000 tones de paper fet únicament amb canya de sucre.

"Tenim acords amb empreses sucreres de Colòmbia que ens aporten la matèria primera i en fem polpa blanca o de natural sense químics", explica la gerent d'exportacions de la firma, Diana Troches. Això els permet fer un producte de color crema, agradable a la vista i al tacte, similar al paper corrent, que s'utilitza principalment per a recobriments de productes alimentaris com el pa o per a fer cartolines per a fabricar caixes, amb gruixos de 30 a 300 grams. Tot i que el seu principal mercat és el colombià, exporten el 30% de la producció arreu del món, també a l'Estat espanyol.