Els candidats al 28-A suspenen en R+D

El pla actual del Govern espanyol fixa una inversió del 2% en recerca i desenvolupament per al 2020, però fins el 2017 només es va arribar fins l'1,2%

Pablo Casado, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias caminant cap al plató del debat a quatre a RTVE | ACN Pablo Casado, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias caminant cap al plató del debat a quatre a RTVE | ACN

El procés, els presos polítics, la corrupció... Promeses electorals que volen persuadir l'elector, però que, potser, deixen de banda qüestions tan prioritàries com l'R+D. Si bé l'Eurostat ja va alertar al gener que Espanya es troba entre els cinc estats de la Unió Europea (UE) que retalla en Recerca i Desenvolupament, l'interès polític en aquesta matèria és bastant residual. Però les promeses electorals solen quedar lluny de complir-se. El pla estatal d'investigació 2008-2011 del Govern de José Luis Rodríguez Zapataero va fixar un 2% del PIB per al 2010 en R+D, però finalment es va quedar en l'1,35%. El mateix va passar en la següent legislatura. El pla de l'Executiu de Mariano Rajoy per al 2013-2016 era de l'1,48%, però només va invertir un 1,19%. Ara, el pla actual fixa una inversió del 2% per al 2020, però fins el 2017 només es va arribar fins l'1,2% i el 2018 només es van executiar 3.278 milions d'euros dels 7.003 previstos. 

Més info: Impostos, mercat laboral i pensions: què proposen els partits polítics?

La consultoria Ayming emplaça el Govern que sorgeixi d'aquests comicis a "concentrar-se en majors nivells d'assignació, execució i disciplina pressupostària en els programes d'R+D i així garantir el creixement d'Espanya a través de la innovació". Però, quines són les propostes de cara a les eleccions del 28-A?

ERC

Precisament, els republicans avisen en el seu programa que una de les primeres retallades que va fer l’Estat espanyol quan va arribar la crisi econòmica va ser en R+D. Entre les mesures que tenen previst presentar al Congrés i al Senat, s'hi troben "revertir les retallades en el finançament de les convocatòries públiques de R+D incrementant un 40% el pressupost de subvencions per a recerca civil i prioritzant l’excel·lència en la concessió de les convocatòries públiques d’R+D".

Però encara van més enllà. També proposen modificar les bases reguladores de les convocatòries públiques d’R+D per tal de preveure el fet que la durada de molts projectes de recerca va més enllà del període finançat en una convocatòria, així com modificar els criteris de justificació dels projectes de recerca finançats amb convocatòries públiques d’R+D "per tal de donar més importància al grau d’assoliment dels objectius científics proposats que no pas als procediments de despesa".

Ara bé, deixant de banda les propostes a les cambres espanyoles, els d'Oriol Junqueras subratllen que per a una República catalana proposarien la creació d’un fons nacional per a la innovació, vinculat a la nova banca pública sorgida a partir de l’Institut Català de Finances, que aposti pels nous jaciments d’ocupació i d’innovació tecnològica, que actuï com a capital de risc i capital llavor públic, i estableixi un sistema de diversificació del risc i de remuneració dels riscos assolits.

Junts per Catalunya

Per la seva banda, els de Carles Puigdemont sostenen que cal "invertir de forma estable i sostinguda en R+D", així com "defensar que la declaració de l’IRPF permeti marcar amb una creueta la voluntat d’assignar una part dels impostos que paguem a activitats d’R+D". De fet, avisen que "és hora de ser conscients que la inversió en R+D+I que es faci ara és la que permetrà pagar les pensions del demà. És la que possibilita un creixement a llarg termini i de major valor afegit, és la que ens permetrà ser competitius amb salaris més alts i és la que ens permetrà pagar les pensions".

A més, proposen incrementar la inversió pública en R+D en un 10% anual amb un primer objectiu: destinar-hi, com a mínim, el 2% del PIB al final de la legislatura; i, segon objectiu, el compromís d’establir una Estratègia per a la Recerca a mitjà i llarg termini que contempli destinar-hi el 3% del PIB en el lapse més breu possible.

PSOE

Els socialistes ressalten en el seu programa les accions realitzades en innovació en la seva darrera legislatura i asseguren voler continuar treballant en aquesta línia. El seu objectiu és "posicionar Espanya almenys en lamitjana europea", cosa que suposaria un 2,07% del PIB de la Unió Europea. Per complir amb això, proposen destinar un 2,5% dels Pressupostos Generals de l'Estat a aquesta matèria i així estimular una inversió privada del 2% del PIB.

A més, els de Pedro Sánchez proposen la creació d'una Xarxa Estatal d'Incubadores i Acceleradores, una Oficina Nacional d'Emprenedoria i un Pacte d'Estat per la Ciència i la Innovació. En l'àmbit fiscal, destaca la seva proposta per a l'optimització de les deduccions fiscals en R+D empresarial.

PP

Els populars prometen destinar un 2% del PIB a R+D. Malgrat que no porten propostes gaire concretes en el seu programa, hi destaquen iniciatives com el desenvolupament d'una Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i Innovació per al període 2021-2027, que vagi de la mà del programa europeu Horitzó Europa. També proposen la digitalització completa de l'administració pública i l'impuls del programa Startup Spain.

Més info: Els CDR de l’Administració en paper

Els de Pablo Casado també proposen la creació d'un Portal d'Innovació i de la implantació del Plan+Tech per "atraure empreses d'alt contingut tecnològic a Espanya". En matèria fiscal, aposten per la redacció de diverses lleis que afavoreixin l'increment de la mida de les empreses.

Cs

Com els populars, els del partit taronja proposen assolir una inversió del 2% del PIB per al final d'aquesta legislatura, tot i que les seves propostes anteriors parlaven del 3%. Com els altres dos partits, els d'Albert Rivera centren el seu programa en les startups i suggereixen que no paguin impostos durant els dos primers anys, mentre que la inversió en les seves accions es pugui desgravar fiscalment.

També busquen aprovar una Llei de Foment per "promoure un marc jurídic favorable per a les empreses innovadores en les seves etapes inicials", així com "reduir dràsticament la burocràcia en la gestió del projecte d'R+D. A més, proposen la creació d'una Xarxa Cervera de Transferència Tecnològica per transferir coneixement a les pimes.

Unidas Podemos

Com els dos anteriors, els de Pablo Iglesias aposten per invertir un 2% a R+D i proposen "eliminar els privilegis fiscals de les grans corporacions en l'impost sobre societats i baixar-lo a les pimes", mentre que les subvencions a les grans empreses estiguin dedicades íntegrament a R+D

Sobre les pimes, proposen la creació de diversos plans per "afavorir el seu accés a la tecnologia i aportar-los finançament i assessorament". Mentrestant, en matèria científica, prometen rescatar els investigadors desplaçats a l'estranger. Finalment, proposen la creació d'una Vicepresidència de Digitalització i Nova Economia.

Vox

El partit liderat per Santiago Abascal no porta ni una sola xifra d'inversió en aquesta matèria. De fet, en el seu programa, només mencionen el foment de la "reindustrialització d'Espanya en el context de la cooperació empresa-Estat". Això sí, destaquen el seu suport a l'R+D i a l'expansió internacional de les empreses espanyoles que tinguin la seva seu i tributin a Espanya.

Finalment, aposten per la digitalització de l'economia rural.

Més informació
Espanya, entre els Estats de la UE que retalla en R+D
Espanya abandona l'R+D
Avui et destaquem
El més llegit