• Economia
  • Project ADR, l’ajudant de l’última milla

Project ADR, l’ajudant de l’última milla

La startup, ubicada al Logistics 4.0 Incubator de la Zona Franca, ha creat robots autònoms pel sector ‘delivery’, que redueixen un 60% els costos d’entrega

El CEO de Project ADR, Mohsen Rahmani
El CEO de Project ADR, Mohsen Rahmani
Barcelona
16 d'Abril de 2025

Un dels reptes més importants per a les empreses de repartiment, especialment a les grans ciutats, és resoldre els costos derivats de l’última milla. El tram final acostuma a estar-hi congestionat de trànsit, el que genera un increment de temps i d’emissions de CO2. És en aquest problema on ha posat el focus Project ADR, una startup ubicada al Logistics 4.0 Incubator del Consorci de la Zona Franca de Barcelona. La firma, que va iniciar el seu projecte empresarial fa un parell d’anys, fa aproximadament un mes que s’ha ubicat a la incubadora logística. El seu negoci s’ha centrat a crear robots de repartiment autònoms i teledirigits per a la logística d'última milla. La tecnologia està basada en la Intel·ligència Artificial (IA) amb el propòsit de reduir els costos d’entrega fins a un 60%. Aquesta millora de l’eficiència garanteix el compliment normatiu a plataformes com Glovo i Uber Eats.

 

El CEO de Project ADR, Mohsen Rahmani, assegura que el robot, que actua com un repartidor autònom, esdevé una alternativa als sistemes tradicionals de missatgeria. “És l’ajudant de l’última milla i una eina essencial per a reduir els costos del transport”. Mitjançant la integració de la IA, el control remot en el núvol i la robòtica modular, la companyia ofereix una alternativa escalable, segura i sostenible als serveis de missatgeria tradicional. Centrat en la innovació de la logística urbana, el Projecte ADR està donant forma al futur del lliurament autònom a través de la recerca d'avantguarda, les associacions estratègiques i el desplegament en el món real.

Project ADR utilitza robots mòbils autònoms per a resoldre el congestionat tram final dels trajectes de repartiment

Project ADR utilitza robots mòbils autònoms per a resoldre el congestionat tram final dels trajectes de repartiment. Aquests vehicles compactes de conducció autònoma circulen per voreres i zones designades, la qual cosa els fa ideals per a lliuraments de curta distància en entorns urbans. Equipats amb sensors i càmeres avançats, garanteixen un desplaçament segur i eficient respectant les normes per als vianants. Els clients poden seguir els lliuraments en temps real a través d'aplicacions mòbils i rebre alertes quan arriben. Aquest enfocament ofereix avantatges significatius: els robots redueixen els costos operatius, especialment en zones amb molt de trànsit, i el seu funcionament elèctric minimitza les emissions de carboni, promovent un paisatge urbà més sostenible.

 

Flexibilitat per al client

Paral·lelament, els robots poden operar fora dels horaris de repartiment tradicionals, la qual cosa augmenta la flexibilitat i la comoditat per als clients. Rahmani precisa que “els nostres robots de repartiment modulars milloren encara més l'adaptabilitat i la personalització gràcies als seus components intercanviables, que permeten actualitzacions senzilles i un desplegament ràpid”. En el seu disseny, es redueixen els costos de manteniment i el temps d'inactivitat en permetre la ràpida substitució de peces individuals.

Mohsen Rahmani: “Les nostres solucions logístiques poden créixer més en un ecosistema com el Lgostics Incubator, ja que establim connexions i contactes amb altres empreses del sector del delivery”

Al Logistics 4.0 Incubator, Project ADR està desenvolupant el software, per la qual cosa, Rahmani valora la presència en aquest espai. “Les nostres solucions logístiques poden créixer més en un ecosistema com el Lgostics Incubator, ja que establim connexions i contactes amb altres empreses del sector del delivery”. Malgrat que la firma encara es troba en una fase incipient, el seu CEO avança que, en pocs mesos, aquesta s’establirà com a companyia i podrà escalar la seva idea de negoci.

La flota de robots de Project ADR està dissenyada per a proporcionar un servei de lliurament autònom. “Tenim la capacitat de personalitzar els nostres robots per a atendre serveis o necessitats tant generals com especialitzats”. Per a fer-ho possible, Rahmani indica que requereixen un servei de gestió d’aquestes i una aplicació d'interacció amb l'usuari final, que podem desenvolupar internament o contractar un proveïdor de serveis extern, en funció de l’estratègia i pressupost.

Solució de futur

El robot ADR està personalitzat per a lliurar les seves mercaderies des del seu punt de lliurament fins a la porta del seu client de manera autònoma. Rahmani parla d’una iniciativa que suposa una solució de futur, bàsicament perquè “forma part d’una part innovadora, en la qual Barcelona servirà com a prova pilot del sistema amb la interacció de 20 robots”. Aquest moment, afegeix Rahmani, arribarà quan la firma aconsegueixi el finançament necessari per a dur a terme la inversió.

Project ADR ha estat reconeguda en diversos esdeveniments d'innovació i emprenedoria. Així, ha estat finalista en la competició ‘SpinUOC 2023’, organitzada per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), guanyadora en la competició ‘SpinTEAM 2023’, impulsada per la Cambra de Comerç de Terrassa i recentment ha participat en les fires tecnològiques com el Mobile World Congress (MWC) i el 4YFN Barcelona 2025, on va presentar les seves solucions innovadores en logística d'última milla. Tal com defensa Project ADR a un dels seus lemes: “Robots modulars, possibilitats infinites”.