• Economia
  • Una trentena de projectes catalans per optar als fons europeus

Una trentena de projectes catalans per optar als fons europeus

El Govern identifica 27 iniciatives quantificades en 41.000 milions d'euros

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat els projectes catalans que opten als fons europeus | ACN
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat els projectes catalans que opten als fons europeus | ACN
ACN
Barcelona
02 de Febrer de 2021

El Govern ha identificat 27 projectes catalans per optar als fons europeus NextGenerationEU i que estan inclosos en l'informe Next Generation Catalonia, un document lliurat per la Comissió per a l’elaboració del pla per a la reactivació econòmica i protecció social (CORECO). En total, es van presentar 542 iniciatives de la Generalitat, ens locals, empreses privades, consorcis i entitats del tercer sector i que estan orientades a transformar l'actual model productiu cap a un de més pròsper, inclusiu, resilient i sostenible. Els projectes estan quantificats en uns 41.000 milions d'euros.

Tres d'aquestes iniciatives -Carbon Recovery, Battery Hub i l'Hydrogen Valley of Catalonia- ja sumen la meitat de l'import. En la valoració dels projectes s'ha tingut en compte que els projectes siguin factibles i que es puguin executar en el decurs d'aquest any. Abasten diversos àmbits, com la salut, l'eficiència energètica, la descarbonització, la mobilitat, les telecomunicacions i la transformació digital.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha lamentat que la Generalitat "difícilment" podrà gestionar els fons però ha garantit que el Govern defensarà que aquests projectes "emblemàtics, importants i estratègics" es puguin dur a terme. "No està a les nostres mans, però demanem que es tingui en compte", ha afegit.

La selecció dels projectes s'ha fet en funció de 10 criteris de priorització, concretament de la singularitat dels projectes; el seu grau de maduresa; l’import; el potencial de comercialització; la capacitat d’inversió en tendències de futur; el seu lideratge fort; la contribució a la reindustrialització del país; el foment de l’equilibri territorial; la contribució a la lluita contra el canvi climàtic i la capacitat de generar benestar i progrés social.

Tres projectes que sumen la meitat de les ajudes

Els tres projectes de major envergadura són el Carbon Recovery, el Battery Hub i l'Hydrogen Valley of Catalonia. El primer d'aquests té la voluntat de posicionar Catalunya com un referent europeu en descarbonització i economia circular i aspira a captar 7.282,1 milions d'euros (745 milions durant el primer any). Hi participen, entre d'altres, la mateixa Generalitat, Suez, La Farga, Naturgy, Holaluz, Factor Energia i clústers com el de l'Energia Eficient de Catalunya o el Leather Cluster.

D'altra banda, el Battery Hub està quantificat en 6.869,9 milions d'euros, dels quals 16,5 milions serien d'aplicació el primer any. El projecte busca reforçar la cadena de valor de les bateries elèctriques a Catalunya i a Europa a partir de l'impuls a la fabricació de vehicles elèctrics i la transformació d'empreses de tota la cadena de valor del sector de l'automoció cap a l'electrificació. En aquest cas, hi participen empreses del sector de la mobilitat, universitats i centres de recerca i la mateixa Generalitat.

També destaca l'Hydrogen Valley of Catalonia, amb 6.555,8 milions d'euros, dels quals 618,9 milions són per al primer any, i que vol esdevenir la plataforma regional aglutinadora de diferents iniciatives al voltant de l'hidrogen verd a Catalunya i situar el país com un referent europeu quant a la seva generació, emmagatzematge i distribució.