• Economia
  • El nou "salt endavant" per als projectes 'deep tech': un fons d'inversió de 55 milions

El nou "salt endavant" per als projectes 'deep tech': un fons d'inversió de 55 milions

El Govern ha anunciat la posada en marxa del FITA, on aportarà 30 milions, mentre que el Fons Europeu d'Inversions 15 i el sector privat 10

El Govern té previst aportar 30 milions d'euros al FITA | ACN
El Govern té previst aportar 30 milions d'euros al FITA | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
05 de Març de 2024
Act. 05 de Març de 2024

El Govern ha anunciat la posada en marxa el Fons d'Inversió en Tecnologia Avançada (FITA) centrat en el sector deep tech i destinat a projectes perquè esdevinguin spin-offs innovadores i disruptives procedents de la recerca científica feta en centres i universitatscatalanes. Els beneficiaris del fons, valorat en 55 milions, seran projectes de transferència de base científica, tecnològica i d'enginyeria que encara es trobin en un estadi inicial. El Govern té previst aportar 30 milions d'euros, mentre que el Fons Europeu d'Inversions en transferirà 15 i el sector privat 10 més a través de GROW Venture Partners. Les empreses estarien en els fons entre 5 i 7 anys, fins a un màxim de deu.

L'objectiu d'aquests fons, que serà de caràcter publicoprivat, és treballar amb projectes que encara estan en un estadi molt inicial i que actuï com a pont entre universitats, centres de recerca i altres del sistema R+D+I, amb els fons nacionals i internacionals. Els sectors als quals va adreçat són la intel·ligència artificial, la robòtica, quàntica, fotònica, semiconductors, supercomputació, bateries, energia neta o materials sostenibles, entre d'altres.

Les empreses estarien en els fons entre 5 i 7 anys, fins a un màxim de deu

Així, entre 2024 i 2029 s'invertirà en nous projectes, amb un 65% total de l'import del fons, mentre que la resta serà de seguiment per a les empreses que presentin una major evolució i requereixin més inversió per continuar creixent. Tot i que els fons estan destinats a spin-offs creades que encara es troben en un estadi molt inicial, el fons reserva un 5% del finançament a projectes avançats que encara es troben en l'àmbit acadèmic, però ja estiguin a punt de convertir-se en empreses.

Segons la Generalitat, el FITA vol ser l'instrument per impulsar la valorització de la recerca feta des de Catalunya i crear una generació de nous investigadors i facilitar el camí d'aquestes empreses, a més de la transferència del coneixement enfocada a l'emprenedoria i la innovació.

Un "salt endavant" en la transferència de coneixement

En la presentació del fons, el president de la Generalitat, PereAragonès, ha apuntat que aquest projecte ha de permetre un "salt endavant" en transferència de coneixement, sigui en una fase inicial o de més consolidació, i que les spin-offs tinguin "l'acompanyament necessari" perquè les investigacions que sorgeixen de centres de recerca i universitats s'acabin convertint en una patent i un negoci i que es tradueixi en un "impacte en la ciutadania molt i molt positiu".

A més d'Aragonès, l'acte de presentació del fons ha comptat amb els consellers d'Empresa i Treball, RogerTorrent; d'Economia i Hisenda, NatàliaMas; i de Recerca i Universitats, JoaquimNadal; així com el cap de l’Oficina d’Inversió del Fons Europeu d’Inversions (FEI), AlessandroTappi; i del soci de Grow Venture Partners (gestora del Fons FITA), FranciscoBadia.