• Economia
  • Puigdemont posa les dades sobre la taula

Puigdemont posa les dades sobre la taula

El president de la Generalitat reivindica amb xifres el bon moment de l’economia catalana, que encadena sis anys de rècord en exportacions

Carles Puigdemont ha inaugurat el VIIè Congrés de l'ACCID | PGF
Carles Puigdemont ha inaugurat el VIIè Congrés de l'ACCID | PGF
Barcelona
08 de Juny de 2017
Act. 08 de Juny de 2017

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha defensat el bon moment de l’economia catalana esgrimint les dades objectives d’exportacions o inversió estrangera per fer front a les proclames que alerten que el procés polític perjudica el país. Ho ha fet aquest dijous en l’obertura del VIIè Congrés Català de Comptabilitat i Direcció que organitza l’ACCID. Davant d’un públic farcit d’auditors, comptables i altres professionals de les finances i l’administració d’empreses, Puigdemont ha reivindicat que “comptabilitat i direcció són dos conceptes que en els temps que vivim prenen més rellevància que mai”. El president ha recordat que “necessitem dades per conèixer la realitat i així poder prendre les mesures correctes. L’única manera eficaç de combatre les percepcions és a través de les dades perquè ni política ni economia són alienes al fenomen de la postveritat”.

 

L’efecte polític a l’economia

“Es diu que el clima polític està afectant l’economia catalana. Mirem les dades”, ha convidat Puigdemont. En aquest sentit ha recordat que en els darrers tres anys Catalunya ha crescut per sobre de la mitjana espanyola i europea, amb un 3,5% de creixement del PIB per segon any consecutiu durant el 2016.

“També ens diuen que Catalunya està aixecant fronteres. Però la realitat de les dades és que tenim una economia cada cop més oberta al món”, ha defensat el president de la Generalitat. “L’any passat va ser el sisè consecutiu que se supera el rècord exportador del país”, ha celebrat un Puigdemont que ha aprofitat per recalcar que les exportacions catalanes representen una quarta part del total de les espanyoles.

 

A més a més, ha reivindicat que aquest 2017 “hem tingut el millor primer trimestre de tota la sèrie històrica, amb un 20% més d’exportacions d’alt contingut tecnològic”. Puidemont també ha fet notar que Catalunya porta nou anys seguits venent més al món que a Espanya. “Seguirà sent un mercat de referència, però el nostre mercat real és el món”, ha destacat.

El procés no espanta les empreses

“També es diu que les empreses marxen de Catalunya, però durant el 2016 en van marxar més de Madrid que de Catalunya”, ha insistit. Alhora, ha defensat que la inversió estrangera ha augmentat un 32% entre 2012 i 2016 respecte el període 2007-2011. “Això són dades, no opinions”, ha insistit. De tot plegat n’extreu la conclusió que “Catalunya genera confiança. Hi ha anuncis constants d’empreses que inverteixen a casa nostra com Amazon, Nestlé o Tesla.

Un Estat deslleial

El president de la Generalitat també ha aprofitat la seva intervenció per criticar un “govern estatal deslleial amb Catalunya”. Una acusació fonamentada en les promeses incomplertes d’infraestructures o els recents problemes a l’Aeroport del Prat. “Allò que depèn de les nostres empreses i economia va raonablement en la bona direcció. Tristament no podem dir el mateix del que depèn d’un Estat que dificulta la competitivitat de les nostres empreses”, ha reblat.

Marge de millora

Malgrat tot, Puigdemont també ha admès que “tenim marge de millora”. Un camí pel qual reivindica “nous lideratges, menys piramidals i més transversals per poder fer els canvis que ens permetran treballar en el futur”. El president ha apostat per construir una “relació efectiva entre el sector públic i el privat. Ens calen institucions fortes amb poder decisió i un estat al costat de l’economia catalana”.

Dos dies de reflexió

L’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció organitza el VII Congrés Català de Comptabilitat i Direcció aquest dijous i divendres a l’Iese Business School, on reunirà uns 600 participants. Emprenedors, directius, professionals i acadèmics de la comptabilitat i la direcció d'empreses es reuneixen en la setena edició del congrés d’una entitat que té més de 10.800 socis i enguany arriba als 15 anys de vida.

L’ACCID va néixer l'any 2002 amb l'ànim de convertir-se en nexe d'unió de professionals i acadèmics que treballen a Catalunya en l'àmbit de la comptabilitat i la direcció d’empreses. Va ser fundada pel Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, el Col·legi d'Economistes de Catalunya i el Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona. Posteriorment s'hi van incorporar el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de Catalunya i el Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya. El seu objectiu és contribuir a la millora de la transparència de la informació financera i la promoció de les millors pràctiques en la difusió de la informació financera.