L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya durant el mes de juliol ha pujat una dècima respecte al juny i s'ha situat en el 0,8% en la seva taxa interanual, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, repunta una dècima després que, amb un 0,7% al juny, registrés la taxa més baixa des del setembre del 2016.
A Catalunya, els augments més destacats s'han produït en la categoria de restaurants i hotels (+2,3%), aliments i begudes no alcohòliques (+1,7%) i a l'ensenyament (+1,2%). També s'han produït increments en el calçat i les seves reparacions (+1,6%) i els serveis postals (4,8%). En canvi, cauen en l'habitatge (-1,2%) però pugen en el lloguer (+1,8%). Un altre descens rellevant ha estat els preus relacionats amb l'electricitat i el gas, amb un -5,2%.
És la segona vegada des del mes de gener del 2018 que l'IPC se situa per sota l'1%, després que aleshores fos del 0,9% i el mes passat es moderés fins el 0,7%, la taxa més baixa des del 2016. A més, respecte al conjunt de l'Estat, és tres dècimes superior, ja que la mitjana es va situar en el 0,5%.
A l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC també ha augmentat una dècima i ha passat del 0,4% del juny al 0,5% al juliol, com ja va avançar l'INE. Aquest repunt s'explica per l'augment dels preus en l'alimentació i les begudes no alcohòliques, amb variacions del 0,9%, i el transport, que han pujat 0,5 dècimes, per l'increment de preus dels carburants davant el descens de l'any passat.
D'altra banda, l'habitatge ha retallat dues dècimes la taxa interanual el juliol, fins al -1,7% per l'estabilitat dels preus del gas enfront del repunt que van registrar un any abans, mentre que la taxa anual d'hotels, cafès i restaurants ha baixat dues dècimes, fins al 2%, a causa que els preus dels serveis d'allotjament han pujat menys que el 2018.
La taxa interanual de juliol és la trigèsima quinta taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus avui són un 0,5% superiors als de fa un any. D'aquesta manera, la inflació repren la tendència a l'alça després d'haver encadenat dos mesos consecutius de descensos: el maig va baixar sis dècimes de cop i el juny, quatre dècimes.
L'IPC anual ha augmentat en 11 comunitats autònomes el mes de juliol respecte al juny, amb els increments més elevats a les Illes Balears, Canàries, Castella-La Manxa, Galícia, Múrcia i Castella i Lleó -amb pujades de dues dècimes-, i s'ha mantingut estable en sis autonomies.
Els preus baixen en l'IPC mensual per les rebaixes
En termes mensuals, l'IPC ha retrocedit un 0,6% a l'Estat durant el setè mes de l'any impulsat pels descensos dels preus del vestit i el calçat (-12,6%) per les rebaixes d'estiu, i pels aliments, que han retallat els preus un 0,3% a causa de l'abaratiment de la fruita.
D'altre costat, el grup d'oci i cultura ha elevat els preus el juliol un 1,6% per l'encariment dels paquets turístics; l'habitatge ha apujat els preus un 0,7% per l'encariment de l'electricitat; el grup d'hotels ha incrementat els preus un 0,4% pels serveis d'allotjament; i el de transport un 0,3% per l'encariment dels carburants i, en menor mesura, pel preu dels automòbils.