Quatre dies a Jeju: l'illa on la natura, la cultura i la història coreana es troben

Una de les grans potes de l’economia de l’illa és la seva cultura, especialment la feina de les 'haenyeo', les dones bussejadores que des de fa dècades regeixen l’economia pesquera de l’illa

L'illa de Jeju on la natura, la cultura i la història coreana es troben | iStock L'illa de Jeju on la natura, la cultura i la història coreana es troben | iStock

Fa uns mesos vaig arribar a l'illa de Jeju, després d'haver passat dues setmanes explorant Corea del Sud. Vaig visitar les seves grans ciutats i llocs més memorables, i fins i tot em vaig aventurar fins a la frontera amb el nord, una de les més hostils del món. Abans d’aterrar, em van prometre una illa al mig del Pacífic amb abundant natura i tranquil·litat. En tornar, vaig reafirmar la meva certesa que, algun dia, viuré en una illa. A Jeju Island li diuen el "Hawaii coreà”. De fet, Jeju és actualment un dels destins favorits dels coreans. Encara que els seus paisatges em van deixar sense paraules, el més sorprenent no va ser la seva bellesa natural, sinó la rica història política que vaig descobrir en aquest petit tros de terra.

Benvinguts a 'Jeju-do', la Hawaii coreana

Hi ha moltes coses que desconeixia d’aquesta petita illa. Situada al sud de la península coreana, té una superfície d’aproximadament 1.848 kilòmetres quadrats (similar a la superfície de Gran Canària) i és una de les illes més històricament riques del país i del continent. Jeju té uns 670.000 habitants i unes estàtues de pedra, semblants a les de l’Illa de Pasqua, que es troben per tota l’illa. En coreà es coneix com a Jeju-do i és famosa pel seu clima temperat i suau, així com pel seu creixent atractiu turístic en els darrers anys.

Jeju té uns 670.000 habitants i unes estàtues de pedra, semblants a les de l’Illa de Pasqua, que es troben per tota l’illa

L’illa de Jeju és un paradís natural que ha estat reconegut com una de les 7 Noves Meravelles de la Natura. Cronològicament, l’illa va ser designada com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO el 2002, Patrimoni de la Humanitat el 2007 i Geoparc Mundial el 2010. Entre algunes de les seves meravelles trobem el Mont Hallasan, el pic més alt de Corea del Sud, amb un volcà inactiu que s’ha convertit en un gran centre de senderisme, les seves boniques cascades i coves naturals o el famós cràter volcànic del Seongsan Ilchulbong.

Història política i memòria: per què és molt més que un lloc bonic

L’illa de Jeju situada al sud de la península coreana, té una superfície d’aproximadament 1.848 kilòmetres quadrats
L’illa de Jeju situada al sud de la península coreana, té una superfície d’aproximadament 1.848 kilòmetres quadrats | iStock

I és que, a més de la història, una altra de les grans potes de l’economia de l’illa és la seva cultura, concretament, les pràctiques que encara es mantenen des de fa generacions i que també han estat reconegudes per institucions com la UNESCO, especialment la feina de les haenyeo, les dones bussejadores que des de fa dècades regeixen l’economia pesquera de l’illa a partir de les seves tècniques comunitàries i la seva recol·lecció de crustacis i pesca de peixos sense equips de busseig.

Les dones bussejadores que des de fa dècades regeixen l’economia pesquera de l’illa a partir de les seves tècniques comunitàries i la seva recol·lecció de crustacis i pesca de peixos sense equips de busseig

A més de tot això, l’illa és coneguda gastronòmicament per una dieta rica i variada. El que més em va cridar l’atenció va ser que l’illa és famosa per les seves mandarines (que tenen la mida d’una taronja, encara que amb un gust diferent de les de València), i d’elles han fet tota mena de productes i records, des de dibuixos simpàtics de mandarines antropomòrfiques fins a perfums, cremes de mans, melmelades o sucs.

Si en alguna cosa són especialistes els coreans, és en treure el màxim profit de la cute-ificació de tot. La turistificació de l’illa en els darrers anys també ha portat alguns dels museus més estranys i variats, des del Snoopy Garden fins al Museu del Osset de Peluix. Així, l’economia de l’illa cada cop és més dependent del turisme i el desenvolupament immobiliari i menys de la pesca i l’agricultura, que han estat les seves activitats principals durant segles.

Més info: Des de Londres: finançant les biotecs catalanes

Jeju Island, tot i ser coneguda per la seva bellesa natural i singularitat paisatgística, alberga una història política fonamental que abasta des del període colonial fins a la presència nord-americana a Corea i la divisió de les dues Corees. Aquesta petita illa ha estat testimoni d’esdeveniments crucials en la història coreana, que van més enllà de la seva aparença idíl·lica. Des d’aixecaments durant la colonització japonesa fins a la repressió política durant l’ocupació nord-americana, Jeju Island ha jugat un paper central en la narrativa històrica de Corea, oferint una perspectiva única per entendre els esdeveniments que han donat forma al país.

Un segle XX mogudet: Jeju durant la seva contemporaneïtat

Un dels punts de major inflexió en la història coreana és la presència de tres grans potències al seu territori, però també la gestió nacional, primer Xina, després Japó i finalment els Estats Units. Aquestes potències no només han influït enormement la política del país, sinó també el seu transcurs històric i la seva forma actual, dividida en dos estats enfrontats. El 1910 Corea és annexada pel Japó i l’illa passa a formar part del seu imperi. El procés de colonització que el Japó va imposar sobre Corea també es du a terme a l’illa, on l’assimilació cultural i econòmica, la repressió de drets civils i la cultura local, i l’explotació laboral marquen el dur inici del segle XX. Així i tot, això no va evitar la resistència i els aixecaments, com el Moviment d’Independència del març de 1919, iniciat a la península coreana i que es va estendre a l’illa, on la ciutadania organitzada va buscar l’alliberament del govern colonial del moment. Si bé la participació de l’illa va ser més aviat indirecta, el seu historial de domini japonès va fer que la resistència de l’illa es posés al servei de la resta del país.

De tornada a Seül, la vibrant capital del país, transfereixo amb cura les meves experiències a l'ordinador en una cafeteria. Organitzo amb esment els papers, fulletons i petits llibres que he recollit durant tot el viatge. En aquell moment, una senyora s’acosta amb curiositat per veure què estic fent. "Quan va esclatar la guerra, els meus pares em van portar a refugiar-se a Jeju. Era l'únic lloc on els nens podien sentir-se segurs", em diu, en notar els meus documents. Amb tendresa, l’anciana comparteix amb mi els seus primers records, impregnats dels verds, grisos, taronges i blaus de l’illa. L’escolto amb atenció durant una estona abans de tornar a la meva investigació.

El 1910 Corea és annexada pel Japó i l’illa passa a formar part del seu imperi

Pel que sembla, després que la meva nova amiga tornés a Seül, passada la Segona Guerra Mundial i ja sense el domini japonès, Corea es divideix i Jeju passa, a contracor, a formar part de Corea del Sud, controlada pels Estats Units. I dic a contracor perquè, sense ser un fet gaire conegut més enllà de les coordenades coreanes, l’illa va ser un dels espais més combatius abans, durant i després de la guerra. Durant les eleccions de separació, el 1948, es produeix la Insurrecció o Massacre de Jeju, en un aixecament contra el govern de l’anticomunista Syngman Rhee, en què la repressió política i social que marcarà els anys vinents dona el seu cop de sortida. Jeju va ser un dels punts de major resistència contra la separació de Corea, que era compresa com una pèrdua important per a tots dos països restants. A partir d’aquest moment, la presència militar a l’illa augmentarà, i l’illa queda dominada pel terror. Es van dur a terme enormes violacions dels drets humans que encara avui dia estan per resoldre. Tanmateix, això no va acabar amb els anhels de democràcia i participació popular dels habitants de Jeju i els seus principals grups organitzats.

Una revolució en cinc dècades: d’illa estratègica a destinació turística

Durant la Guerra Freda la tensió augmenta, i la lluita política porta a una gran persecució en nom de la lluita contra el comunisme. Les persecucions anticomunistes són habituals, així com les acusacions de comunisme a qualsevol intent d'organització per part de la societat civil. L'illa comptarà, així, amb una gran presència policial i militar durant els anys freds, i es duran a terme milers de detencions que vulneren els drets humans de múltiples maneres.

Un dels esdeveniments més destacats d'aquesta època serà la Massacre de Gwangju el 18 de maig de 1980, on moren centenars de persones per les seves protestes contra la dictadura de Chun Doo-hwan, dictador militar sud-coreà que va dirigir Corea del Sud de 1980 a 1988. Jeju-do va ser un dels espais des d'on es va oferir més resistència, ja que la seva situació de província especial permetia una major distància respecte dels punts forts del conflicte, com les ciutats de Seül i Busan. Durant aquest esdeveniment van prendre la capital amb les armes robades de les estacions policials i militars i van demanar una major democràcia a l'illa i a les Corees. Van ser derrotats per l'exèrcit sud-coreà i es van dur a terme centenars de detencions i morts civils, tot i que la dictadura només va declarar 165 morts.

Durant aquest esdeveniment van prendre la capital amb les armes robades de les estacions policials i militars i van demanar una major democràcia a l'illa i a les Corees

Tot i que és a partir de la dècada de 1970 que Jeju començarà a transformar-se en l'illa vacacional i reserva natural que podem visitar avui dia, esdeveniments com aquest no marxen de la memòria col·lectiva com si res. Així, l'illa ha dut a terme una important tasca de restauració de la memòria històrica. El 2006, l'illa de Jeju va ser designada com a província especial, amb un estatus administratiu especial i un major control sobre els seus assumptes locals. El 2007 la UNESCO va dur a terme els seus reconeixements i des de llavors el turisme, però també les sèries televisives o els coneguts k-drames de la hallyu (onada coreana), també s'han gravat en els seus paisatges. Darrere de la seva bellesa, Jeju s'esforça per preservar els records camuflats en les seves roques volcàniques, assegurant-se que els seus preciosos paisatges no ocultin allò que ha costat tant treure a la llum.

Més informació
Des d'Alkmaar: un dia al camp
Des de Croàcia: Hvar, Vis i Brac, les noves Balears de la zona euro
Des de Vietnam: l’amic americà
Des de Shenzhen: "If we build it, they will come"
Avui et destaquem
El més llegit