• Economia
  • Qui és qui en els perfils econòmics del govern Sánchez

Qui és qui en els perfils econòmics del govern Sánchez

El president espanyol forma un govern amb 22 ministeris i amb Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera com a pesos pesants, a més de l'aposta de Jordi Hereu com a nou ministre d'Indústria

Pedro Sánchez aplaudint després de la votació per a la seva investidura | ACN
Pedro Sánchez aplaudint després de la votació per a la seva investidura | ACN
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
20 de Novembre de 2023
Act. 20 de Novembre de 2023

Pedro Sánchez ja té configurat el nou govern amb 22 ministeris, 12 dones i Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Teresa Ribera repetint com a vicepresidències d'Economia, Treball i Transició ecològica, respectivament, i amb la incorporació de María Jesús Montero com a vicepresidenta quarta d'Hisenda. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, continua al càrrec i incorpora també Justícia. L'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu és el nou ministre d'Indústria, i Sumar disposa de cinc carteres, amb Ernest Urtasun a Cutura, Mónica Garcia a Sanitat, Sira Rego a Infància i Juventut i Ana Redondo a Igualtat. El PSOE recupera el ministeri d'Igualtat, que ocuparà Elma Saiz. La ministra d'Educació, Pilar Alegría, serà també portaveu del govern. A continuació, un repàs dels perfils que formaran part de l'àmbit econòmic.

 

Nadia Calviño, la directora de la política econòmica

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics del Govern espanyol, Nadia Calviño | EP
La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics del Govern espanyol, Nadia Calviño | EP

L'economista Nadia Calviño (A Coruña, 1968) repeteix al capdavant de la política econòmica del govern de Pedro Sánchez, funció que ha ocupat des del primer mandat després de la moció de censura del 2018. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Complutense de Madrid i en Dret per la UNED és, des del 1994, funcionària del cos de tècnics comercials i economistes de l'Estat. Després d'ocupar càrrecs de responsabilitat a la Comissió Europea i al Fons Monetari Internacional, Calviño està ara a l'espera de saber si prospera la seva candidatura a presidir el Banc Europeu d'Inversions (BEI).

Durant la passada legislatura Calviño ha tingut el repte de vehicular la injecció de recursos dels fons europeus Next Generation i, en paral·lel, donar resposta a fenòmens macroeconòmics imprevistos com l'escalada de la inflació causada per la guerra d'Ucraïna o l'escalada dels tipus d'interès aplicada pel Banc Central Europeu.

 

Yolanda Díaz, ministra de Treball

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social en funcions, Yolanda Díaz | EP
La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social , Yolanda Díaz | EP

Yolanda Díaz (Fene, 1971) es consolida com la cara visible de Sumar a l'executiu espanyol amb el ministeri de Treball i la segona vicepresidència. La gallega i militant del Partit Comunista d'Espanya (PCE) va obtenir protagonisme entre els ministres d'Unides Podem durant la crisi sanitària per la gestió dels ERTO i el diàleg social amb patronals i sindicats i, posteriorment, per la reforma laboral, que modificava el model de contractació.

Teresa Ribera, l'experta que va aconseguir el topall del gas

Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern espanyol i responsable de Transició Energètica | ACN
Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern espanyol i responsable de Transició Energètica | ACN

Teresa Ribera (Madrid, 1969) repetirà al capdavant del ministeri de Transformació Ecològica, després d’una legislatura on ha aconseguit regular temporalment el mercat majorista de l’electricitat amb el topall del gas, que va donar oxigen al govern espanyol en plena escalada de preus. Juntament amb Nadia Calviño, Ribera és un dels perfils tècnics del govern amb trajectòria internacional. Va ser directora de l'Institut de Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals (IDDRI), amb seu a París, i ha contribuït a tancar fulls de ruta internacionals com l'Acord de París i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Ribera, que és autora de nombroses publicacions i articles de divulgació sobre sostenibilitat, medi ambient i polítiques europees, ha impulsat la Llei de Canvi Climàtic i el Pla Nacional d'Energia i Clima, obligatori per complir els compromisos europeus. Una de les primeres mesures que va prendre va ser l'eliminació del polèmic impost al sol, imposat pel PP, per afavorir l'autoconsum elèctric.  

Ribera ha hagut de gestionar dues crisis profundes: la del covid i l'escalada de preus. En el primer dels casos, el president espanyol, Pedro Sánchez, li va encarregar el pla de desescalada després del confinament. En el segon, després de mesos d'increment continuat del preu de l'energia, va negociar amb Brussel·les l'excepció ibèrica per Espanya i per Portugal. 

Maria Jesús Montero repeteix a Hisenda

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una sessió al Congrés | Congrés dels Diputats
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una sessió al Congrés | EP

Maria Jesús Montero (Sevilla, 1966) continuarà al govern espanyol després de cinc anys al capdavant del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública i guanya pes polític assumint la vicepresidència quarta. La sevillana, vicesecretaria general del PSOE, manté el seient al Consell de Ministres al capdavant de la cartera a càrrec dels pressupostos, la fiscalitat i l'ocupació pública. Com a vicesecretària general del PSOE és una de les ministres amb més pes i ha format part de l'equip negociador de la investidura. Alguns dels canvis més destacats de la legislatura han estat propiciats per la guerra d'Ucraïna i l'escalada de preus ha portat Montero a adoptar el polèmic impost a les energètiques, a la banca i a les grans fortunes.

Escrivá canvia de cartera i serà el ministre de Transformació Digital

El ministre José Luís Escrivà | EP
El ministre José Luís Escrivá | EP

José Luis Escrivá (Albacete, 1960) repeteix com a membre del govern espanyol però canvia de cartera i serà ministre de Transformació Digital. Així doncs, deixarà les competències en seguretat social, inclusió i migracions que ha ocupat en l'última legislatura. A partir d'ara, l'exconsellera del govern de Navarra Elma Saiz serà la nova ministra de Seguretat Social. I Escrivá assumeix una cartera que fins ara estava inclosa a la vicepresidència primera i al ministeri d'Afers Econòmics de Nadia Calviño.

Hereu torna a la primera línia de la política i recupera la cartera d'Indústria

L'exalcalde socialista Jordi Hereu | ACN
L'exalcalde socialista Jordi Hereu | ACN

Jordi Hereu (Barcelona, 1965) va ser alcalde de la capital catalana entre el 2006 i el 2011. De fet, va ser el candidat del PSC a succeir el llavors batlle Joan Clos perquè aquest va ser nomenat ministre d'Indústria. Així doncs, ara Hereu ocuparà una cartera que ja han ocupat anteriorment membres del PSC. Durant els mandats de José Luis Rodríguez Zapatero van ser ministres d'Indústria José Montilla, abans de la seva etapa de president de la Generalitat, i Joan Clos, que també va ser alcalde de Barcelona entre el 1997 i el 2006. Hereu ha dedicat els últims 12 anys de la seva vida a l'empresa privada apartat de la primera línia política tot i que no ha deixat de militar al PSC.

Fins ara ocupava el càrrec de president d'Hispasat, una operadora de satèl·lits de telecomunicació. Quan el 2011 va perdre les eleccions municipals davant de Xavier Trias, Hereu es va apartar de la política activa. I va crear la consultoria Idencity dedicada a les polítiques urbanes que l'ha portat a diversos països, especialment a Amèrica Llatina.

L'exalcalde de Valladolid Óscar Puente, nou ministre de Transports

El diputat del PSOE Óscar Puente, durant la intervenció dels socialistes al debat d'investidura | ACN
El diputat del PSOE Óscar Puente, durant la intervenció dels socialistes al debat d'investidura | ACN

Finalment, l'exalcalde de Valladolid Óscar Puente (Valladolid, 1968) serà el nou ministre de Transports i Mobilitat Sostenible. Puente és advocat de professió, tasca que va exercir des del 1995 fins que va ser elegit alcalde de la seva ciutat natal. A més de ser batlle durant dos mandats, el diputat ha sigut regidor i portaveu de la Comissió Executiva Federal del PSOE. Tindrà el repte de supervisar el traspàs de Rodalies.