• Economia
  • Radiografia dels col·legis professionals de Catalunya: salaris elevats, més dones i cerca de joves

Radiografia dels col·legis professionals de Catalunya: salaris elevats, més dones i cerca de joves

El Col·legi d’Economistes presenta l’informe ‘Els i les professionals i la seva contribució a l’economia catalana 2018-2021’ per analitzar a fons els col·legis professionals del país

Presentació de l’informe ‘Els i les professionals i la seva contribució a l’economia catalana 2018-2021’ | Cedida
Presentació de l’informe ‘Els i les professionals i la seva contribució a l’economia catalana 2018-2021’ | Cedida
Barcelona
21 de Març de 2023
Act. 21 de Març de 2023

Els col·legis professionals de Catalunya són els “detectors de fum” del que passa a la societat, als despatxos, a les reunions, a les consultories, als hospitals i del dia a dia perquè analitzen els grans problemes de la població. Aquesta és la gran premissa i conclusió d’Els i les professionals i la seva contribució a l’economia catalana 2018-2021, l’informe impulsat pel Centre d’Anàlisi Econòmica Intercol·legial que s’ha presentat al Col·legi d’Economistes de Catalunya. Una radiografia al detall dels més de 100 col·legis professionals del nostre país amb més de 45 àmbits i especialitats que es defineixen com l’”ànima” de la societat catalana.

A grans trets, com són els membres d’un col·legi professional? En primer lloc, hi ha diversos col·legis a Catalunya que ho conformen una gran varietat de sectors, des de metges, infermers, enginyers, científics, advocats, economistes o administratius amb un títol universitari i l’afiliació pertinent. De fet, els professionals no paren de créixer, del 17% al 28% en tan sols 20 anys.

Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més creixement de professionals col·legiats de l'Estat

Segons Josep Oliver, economista i catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la UAB, “el 2002 hi havia 498.000 professionals, mentre que el 2021 era de 966.000, a punt d’assolir el milió, que ha convertit Catalunya en una de les comunitats de més creixement i que supera Madrid”. I una dada significativa pels experts: “els col·legiats resisteixen més les crisis i avancen amb força cap a les expansions”.

Radiografia salarial d’un col·legiat

Com són els salaris d’un col·legiat? Evidentment, depèn molt dels sectors i la tipologia del lloc de treball, malgrat que un 87% d’ells s’ocupen en el sector serveis amb una marcada concentració en els serveis col·lectius, com ara la sanitat, l’educació i els serveis socials. El salari mitjà és de 43.000 euros per ocupat que supera de llarg els 25.000 euros de la resta de l’economia. Per exemple, als serveis privats el salari mitjà és de 33.000 euros anuals i al de l’energia pot arribar cap als 56.000. O també amb la posició tot canvia, ja que els directius poden assolir xifres al volant dels 70.000 euros.

A Catalunya hi ha una feminització dels col·legis professionals: en aquests moments un 56% de dones formen part d'ells

Un altre dels elements interessants de l’informe té a veure amb la feminització dels col·legis a Catalunya, sobretot en l’àmbit de la sanitat i l’educació. En aquests moments hi ha un 56% de dones als col·legis professionals. I també amb la bretxa salarial existent: els homes poden arribar a cobrar més de 15.000 euros anuals més que elles en la mateixa posició.

I, respecte a l’edat, tenen clar que els col·legis han d’anar a buscar els joves i atraure’ls més. En aquests moments els menors de 34 anys han caigut del 42% a escassament el 27% del total. “S’ha de tenir en compte que tenim una societat amb un envelliment global”, destaca Oliver. “Un fet que s’ha solucionat amb la immigració a altres professions i que és bastant minoritària als col·legis professionals”.

I una conclusió final respecte al pes de l’economia dels col·legis professionals. Aporten un 28% de l’ocupació i la vora de 57.000 milions del VAB generat i aproximadament 24.000 milions d’IRPF i cotitzacions socials.