Ramón Tamames: "L'informe Draghi no és la panacea de la productivitat"

El prestigiós financer assenyala el turisme com a clau de l'èxit del creixement del PIB espanyol i veu "molt difícil" el concert econòmic català

Ramón Tamames, durant la presentació del seu llibre 'Me duele España' l'any passat a Madrid | EP Ramón Tamames, durant la presentació del seu llibre 'Me duele España' l'any passat a Madrid | EP

64 anys i 26 edicions després, el llibre Estructura Econòmica d'Espanya continua sent una de les publicacions referents en l'àmbit econòmic espanyol. Un dels seus autors, Ramón Tamames, va definir el turisme com un dels motors econòmics de l'Estat i va preveure una caiguda del 12% de l'economia espanyola l'any 2008. Finalment, va ser de l'11,98%. Aquest dijous, el prestigiós economista ha tornat a radiografiar la salut de l'economia mundial. Ho ha fet al Col·legi d'Economistes de Catalunya, en una conversa amb el degà de l'entitat, Carlos Puig de Travy.

Més info: Ramón Tamames presenta l’última edició del llibre Estructura Econòmica d’Espanya

"Tenim una gran sort amb la natura, que ha permès el turisme, però alhora és un risc. Se sol dir que Espanya va com una moto, però podem tenir un accident si els canvis climàtics debiliten el turisme", ha apuntat Tamames. En aquest sentit, ha fet referència a fenòmens extraordinaris com la pandèmia, que va malmetre el sector, o la recent DANA al litoral mediterrani. "El turisme no creixerà un 7% o 8% cada any, hem d'aprofitar el moment per trobar noves activitats"; ha agregat. Això sí, també ha celebrat les bones xifres d'exportació de l'Estat. "Tenim un creixement més gran que el de països com Alemanya, però el nostre PIB continua per sota de la mitjana europea", ha recalcat.

Per això, ha demanat "polítiques sensates" per atacar situacions delicades. Un exemple és la fuga d'empreses que va patir Catalunya entre el 2017 i el 2018. "El Banc d'Espanya diu que no s'està aprofitant el talent, i això és una denúncia total del sistema", ha insistit. En aquesta línia, també ha cridat a tenir un pla amb la immigració, la qual considera "de baixa productivitat", a diferència d'altres països. "Cal estudiar-la més per fer-ho el millor possible, perquè ara per ara no podríem viure sense la immigració", ha conclòs.

Tamames considera "obsoleta" l'economia europea i veu "molt complicat" convertir-la en una potència al nivell dels Estats Units o la Xina en pocs anys

Tamames és una veu autoritzada per parlar d'economia. És catedràtic d'estructura econòmica, càtedra Jean Monnet de la Unió Europea (UE) i membre de la Reial Acadèmia de ciències morals i polítiques. A més, ha format part de formacions polítiques de totes les sensibilitats: des del Partit Comunista Espanyol (PCE) fins al Centre Democràtic i Social (CDS) d'Adolfo Suárez. L'any passat, Vox el va proposar com a candidat a la moció de censura que va presentar contra Pedro Sánchez, la qual va fracassar amb només 53 suports.

Amb 91 anys, el que més li preocupa és la manca de productivitat europea, tal com apunten Enrico Letta o Mario Draghi als seus informes. Tot i això, no coincideix amb el seu diagnòstic. "L'informe Draghi no és la panacea, com sí que ho va ser el pla Marshall", ha remarcat. Tamames considera "obsoleta" l'economia europea i veu "molt complicat" convertir-la en una potència al nivell dels Estats Units o la Xina en pocs anys. "Passar de l'1,17% al 2% en despesa de defensa és impossible, són moltes les armes que s'han de comprar", ha argumentat. Tampoc veu viable gastar-se 800.000 milions d'euros cada any.

Les mesures contra la DANA, al centre de les crítiques

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa posterior al Consell Europeu celebrat a Brussel·les | ACN
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa posterior al Consell Europeu celebrat a Brussel·les | ACN

Una de les qüestions que més han empipat Tamames ha estat el paquet de 10.600 milions d'euros que el govern espanyol ha anunciat que mobilitzarà pels afectats de la DANA a València. "Ho volen incloure als pressupostos per una qüestió psicològica. És una mesura màgica inventada per Sánchez per estar enmig de la diversió", ha criticat. Tampoc li ha agradat que el president de l'executiu central no hagi detallat quina quantitat de diners invertirà l'Estat i quina correspondrà al volum de donacions.

En general, l'economista ha denunciat que el govern de l'Estat està intentant imposar una "autocràcia" amb mesures com aquesta o els intents de controlar el Tribunal Suprem i el Banc d'Espanya, avui governat per l'exministre socialista José Luis Escrivá.

Tamames: "El concert econòmic de Catalunya a veure com s'explica, el més factible seria una pujada de l'IRPF amb el retorn de les empreses"

Pel que fa al finançament de les autonomies, Tamames ha titllat de "complicadíssim" el sistema actual. "A les regions no se'ls poden donar diners gratuïts com a Extremadura o Andalusia en les quantitats que se'ls dona, perquè prefereixen continuar sent pobres per continuar rebent aquests fons", ha declarat. En el cas de Catalunya, veu "molt difícil" aconseguir el concert econòmic i ha conclòs que el més factible és "una pujada de l'IRPF amb el retorn de les empreses".

En matèria de reducció de deute, l'economista considera "molt difícil" tornar a xifres per sota del 60%, tal com ha demanat Brussel·les. Actualment, la de l'estat espanyol és del 105,3% i l'executiu de Sánchez estima que es trigaran 17 anys més per assolir el 76,8%, encara gairebé 17 punts per sota de l'objectiu europeu. "Momentàniament, es pot apostar per reduir deute, però tard o d'hora s'haurà de tornar a emetre", ha analitzat Tamames.

Més info: Per què l'Íbex 35 ha tancat amb caigudes després de la victòria de Donald Trump?

"Europa és un protectorat dels Estats Units"

La trobada s'ha celebrat només dos dies després del triomf de Donald Trump a les eleccions presidencials nord-americanes. "Tindrem una bona gresca, però no crec que sigui tan forta perquè les feres s'amaneixen quan han de conviure", ha opinat. Pel que fa a la incidència a la UE, l'economista ha afirmat que "Europa és un protectorat dels Estats Units", en un evident to d'exageració. "Molta gent està contenta que sigui així, i en matèria de defensa Europa no és res sense els Estats Units", ha afegit.

A més, ha fet al·lusió al mal moment que travessen algunes economies clau del Vell Continent, com és el cas d'Alemanya. "Tancar tres fàbriques de Volkswagen no és poca cosa", ha explicat. Alhora, ha recordat que el millor moment que ha viscut l'economia europea ha arribat quan el tàndem França-Alemanya s'ha trobat en un moment pròsper.

La sessió ha acabat amb una forta ovació del Col·legi d'Economistes i ha emocionat el convidat, que ha ironitzat amb "l'aire necrològic" de la trobada. "Els economistes ens hem de trobar més, parlar més entre nosaltres i ajudar els empresaris a tenir la seva veu", ha sentenciat. Un últim reclam que Tamames espera que sigui el punt de partida per a entitats de rellevància com la que l'ha convidat aquest dijous.

 
Més informació
La productivitat a l’origen de l’estat del benestar europeu
Trump i nosaltres
Brussel·les imposa finalment aranzels de fins al 37,6% a la importació de cotxes elèctrics xinesos
Avui et destaquem
El més llegit