• Economia
  • La construcció vol (i necessita) abraçar la innovació

La construcció vol (i necessita) abraçar la innovació

Es presenta Rebuild, el saló que pretén maridar la digitalització amb l’edificació i la rehabilitació

Roda de premsa de la presentació del Rebuild | Cedida
Roda de premsa de la presentació del Rebuild | Cedida
Barcelona
29 de Juny de 2018
Act. 29 de Juny de 2018

El sector de la construcció necessita abraçar la innovació. I és important que ho faci, perquè representa el 6% del PIB. L’edificació i la rehabilitació van arribar al punt àlgid del cicle econòmic abans de la crisi sense necessitat de canviar la seva manera de ser. “Les coses anaven massa bé i no feia falta plantejar-se res i vam arribar al moment àlgid de la crisi sense haver-nos renovat”, ha explicat el conseller delegat de Neinor Homes i president de Rebuild, Juan Velayos, durant la presentació d’aquest esdeveniment a Barcelona.

Rebuild es presenta com una “plataforma d’excepció per a conèixer les noves tendències constructives, on conflueixen disseny, tecnologia, nous materials i sostenibilitat. Durant la roda de premsa s’han presentat totes les novetats i detalls de l'esdeveniment, així com el Congrés Nacional d'Arquitectura Avançada i Construcció 4.0 que se celebrarà de manera paral·lela els dies 26, 27 i 28 de setembre al CCIB.

Velayos: “Aquest fòrum s’ha de convertir en l’ADN de la innovació de l’edificació"

Velayos valora l’aparició d’aquest esdeveniment perquè, mentre “la resta de les indústries es transformaven i hi entrava la digitalització, a la construcció no passava res”. En aquest sentit, el directiu troba que “el sector està en un moment preciós i de moltes oportunitats, però molts riscos, però que s’ha de transformar, perquè sinó altres ens avançaran per la dreta i per l’esquerra”. Així, “aquest fòrum s’ha de convertir en l’ADN de la innovació de l’edificació – i haurem d’arribar al nou cicle amb un sector radicalment transformat”.

Albert Planas, director general de Rebuild, ha explicat que el saló neix “per transformar, renovar, reinventar el sector de l’edificació”. Després d’un any de preparació, el Rebuild s’ha creat “des de la indústria i per a la indústria que abraça empreses, arquitectes, interioristes, patronals, clústers, universitats, consultores i un llarg etcètera”.

Segons ha detallat planes, aquesta és una “plataforma única de negocis i transferència de coneixement que fan de Rebuild una experiència única en el món de l’edificació i la rehabilitació”. Una visita de 360 graus al món de l’edificació amb un espai per a cada segment: cuines, il·luminació, banys, instal·lacions, eficiència energètica, façanes, etc.

Se celebra al CCIB i ocuparà 12.000 metres quadrats de “pura innovació per al sector” a l’espai firal amb entre 180 i 200 firmes expositores. L’esdeveniment també reserva un espai per a presentació de novetats, el constru innovation theatre i un workshop area.

Planas: "La trobada serà anual i l’objectiu no és créixer en dimensió, sinó en qualitat de continguts"

S’esperen 9.000 prescriptors, 4000 projectes d’edificació, 250 speakers, 4 escenaris i 20.000 interaccions de negocis. Planas ha avançat que la periodicitat de l’esdeveniment serà anual i que, a diferència d’altres fires com el Construmat o el Construtech “l’objectiu no és créixer en dimensió, sinó en qualitat de continguts.

Un congrés per construir la construcció

Paral·lelament al saló, també se celebrarà el Congrés Nacional d’Arquitectura Avançada i Construcció 4.0 que dirigeix Ignasi Pérez. La trobada acollirà 12 keynotes, 4 escenaris, 180 speakers, 6 summits, 3 workshops tot tractat en 10 temàtiques verticals.

“Abans de la crisi no vam voler ni vam poder canviar, i ara això no pot ser, hem d’esdevenir un sector industrialitzat, el congres es basa en poder entendre aquest canvi. Un canvi radical que altres indústries ja han adaptat”, ha afirmat Pérez. El directiu ha exemplificat la filosofia d’aquest congrés amb una simple mirada al mòbil: “Puc saber si algú s’ha connectat al Whatsapp fa un dia però no puc saber si s’han vessat tres tones de ciment a la meva obra”.

Així, el congrés tractarà dels nous conceptes que estan apareixent en el sector de la construcció i que representaran la transformació i el futur del sector: BIM, eficiència energètica, domòtica, smart lighning, 3d, estratègia, buildtech, interiors, nous materials, passivhaus, proptech, construcció en fusta, outdoors, sostenibilitat, realitat virtual i augmentada, certificació, etc.

La fira i el congrés aniran acompanyats, així mateix, d’esdeveniments paral·lels: un leadership summit; un workshop de construcció en fusta de mà del Gremi de la Fusta i Moble; una trobada amb startups al habitup startup fòrum amb el clúster habitat i Netmentora; un talent marketplace, un espai en què directors de recursos humans explicaran què cerquen en els seus projectes d’edificació i empreses. A més, també se celebrarà una trobada específica del European bathroom fòrum i s’entregaran els premis Advanced arquitecture awards 2018.