Rebuild 2022 dóna el tret de sortida i enceta una cinquena edició amb més assistents, més ponents, més expositors i més superfície. Des d'avui fins al dijous 28, Madrid serà la capital mundial de la innovació tecnològica en edificació i acollirà, al pavelló 10 d'IFEMA Madrid, els principals actors del sector de la construcció per reflexionar sobre el futur de l'edificació, que segons els organitzadors, estarà marcat per tres principals pilars: digitalització, industrialització i sostenibilitat. "A la transformació del model d'edificació aquests tres pilars estan hiperconnectats. No podem parlar d'un sense tocar els altres", explica Gema Travería, directora de Rebuild, qui explica que aquestes tres temàtiques seran les protagonistes indiscutibles del congrés organitzat per Nebext, que enguany espera generar un impacte econòmic de 32 milions d'euros.
L'acte inaugural del congrés ha anat a càrrec de Travería, David Martínez, president del congrés i CEO d'Aedas Homes, David Lucas, secretari general d'Agenda Urbana i Habitatge, Paloma Martín, consellera de Medi Ambient, Habitatge i Agricultura de la Comunitat de Madrid i Héctor Illueca, vicepresident de la Generalitat Valenciana. "Rebuild s'ha convertit en l'esdeveniment més innovador del sector de la construcció apostant sempre per la industrialització i la digitalització amb alts estàndards de sostenibilitat”, ha subratllat Martínez a l'acte.
"Rebuild s'ha consolidat com a principal punt de trobada del sector de la construcció", anuncia Travería. "Una cita de referència a Espanya" que reunirà a més de 15.000 professionals de la cadena de valor de la indústria, 372 firmes expositores i 521 experts que participaran al Congreso Nacional de Arquitectura Avanzada y Construcción 4.0, que se celebra en el marc del Rebuild 2022. "No existeix cap congrés de característiques similars en el sector de la construcció", indica Travería. Sobre el volum de firmes expositores, tant nacionals com internacionals Travería destaca que "algunes d'aquestes empreses no tenen oficina a Espanya, però estan estudiant el mercat i veuen Rebuild com una plataforma per connectar amb l'ecosistema".
Martín ha destacat que “aquesta edició de Rebuild arriba en un moment crític per a l'edificació, per la qual cosa un esdeveniment com aquest és especialment rellevant en aquest procés de transformació que s'està trobant amb molts obstacles, com la dificultat per a trobar talent, la pujada de preus, la brutal inflació, o la crisi de desproveïment. En aquest entorn, Rebuild suposa una oportunitat única pel seu enfocament cap a la millora de la competitivitat del sector, que passa per la millora sostenible, econòmica i social”.
El congrés ofereix una agenda amb més de 160 activitats i sessions, repartides entre els tres dies, sobre totes les temàtiques relacionades amb la cadena de valor de l'edificació: construcció 4.0, build to rent, arquitectura avançada, construcció circular, mercat laboral, processos col·laboratius, instal·lacions i, per descomptat, digitalització, sostenibilitat i automatització de processos. En el marc del Congreso Nacional de Arquitectura Avanzada y Construcción 4.0, es posarà el focus en aquells temes clau que han d'enfrontar els professionals de l'edificació per adaptar-se a les disrupcions actuals i futures, com la irrupció del metavers.
Comunitat Valenciana, regió innovadora 2022
A més d'analitzar l'edificació des del punt de vista de la digitalització, la industrialització i la sostenibilitat, el congrés posarà el focus en la rehabilitació del parc d'habitatges amb els fons europeus Next Generation i en les polítiques innovadores de diferents comunitats autònomes en l'àmbit de l'habitatge. En aquest sentit, la Comunitat Valenciana ha estat escollida per Rebuild com a regió innovadora 2022. Segons Travería, la distinció s'ha fet "coincidint amb què ha estat escollida Capital Mundial del Disseny 2022 i tenint en compte les polítiques que s'estan fent, especialment les polítiques d'habitatge orientades a sostenibilitat en l'edificació". Per aquest motiu, la Comunitat Valenciana compta amb un espai destacat al congrés i una secció La via valenciana, des d'on s'exposaran les iniciatives més remarcables que s'estan duent a terme. A València la precedeixen el País Basc, la comunitat escollida l'any passat, i Andalusia, l'any 2020.
Illueca ha assegurat que "a la Comunitat Valenciana estem abraçant noves maneres de concebre els espais que habitem, amb el ferm objectiu de desenvolupar noves iniciatives públic-privades per al sector de l'edificació, que apostin per la innovació tècnica, la sostenibilitat i l'eficiència energètica. Aquest és el camí que ha de recórrer el sector de l'edificació i que avui podem recórrer junts amb congressos com aquest". Actualment, a València s'estan desenvolupant més de 19.600 habitatges repartits en més de 370 promocions d'obra nova. A la comunitat operen més de 200 actors , la qual cosa explica que el volum d'habitatges nous desenvolupats pels principals promotors de la comunitat no superi el 39%.