• Economia
  • L'energia s'encareix fins a màxims històrics a les portes de l'hivern

L'energia s'encareix fins a màxims històrics a les portes de l'hivern

El preu de la llum i del gas s'enfila per damunt de les tarifes d'aquests darrers mesos i l'OCU i FACUA denuncien que això "afectarà de forma dràstica"

Els preus més elevats de l'energia arriben a l'hivern
Els preus més elevats de l'energia arriben a l'hivern
Redacció VIA Empresa
Barcelona
02 d'Octubre de 2018

El rebut de la llum i la factura del gas natural s'encareixen a les portes de l'hivern i seran de les més cares de la història. D'una banda, el preu de l'electricitat de l'usuari mitjà ha pujat per sisena vegada consecutiva al setembre i s'ha tornat a incrementar un 3,5%. Aquesta, segons FACUA-Consumidors en Acció, serà la tercera factura més cara de la història, motiu pel qual critica que el govern espanyol continuï sense anunciar mesures per frenar l'"especulació de l'oligopoli energètic".

 

De fet, segons calcula l'associació de consumidors, l'usuari mitjà pagarà 83,55 euros de mitjana amb les tarifes semirregulades PVPC en tot el mes de setembre. Això suposa un encariment interanual del 15,9% i representa una pujada d'11,47 euros. El preu de l'energia consumida, doncs, s'ha situat de mitjana al setembre en 17,58 cèntims d'euro el quilowatt, un 21,7% per damunt dels 14,45 cèntims del setembre passat. 

 

D'altra banda, les tarifes de gas natural s'encareixen un 8,4% de mitjana respecte el tercer trimestre de l'any. El motiu de l'increment de preus és la pujada del 22,7% dels costos de la matèria prima. Després que entre l'abril i el juny baixés un 3,4%, entre juliol i setembre es va encarir un 3,6%, però els preus fins que acabin l'any pugen molt per damunt d'aquests. Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica, aquest increment és per la pujada dels costos de la matèria prima perquè, recorden, la part regulada de la factura del gas estan congelats des de fa quatre anys.

Els rebuts més cars

El rebut de la llum més car de la història va ser el del primer trimestre del 2012 amb 88,66 euros de mitjana, després la del gener del 2017 amb 87,81 euros i, en tercer lloc, la d'aquest mes de setembre. FACUA també denuncia que les "poques" actuacions que ha anunciat el president espanyol, Pedro Sánchez, no abaratiran el rebut de les famílies.

Precisament per això, a principis de setembre, l'associació de consumidors ja va traslladar al secretari d'Estat d'Energia, José Domínguez, un informe amb diverses propostes per abaratir la factura de la llum, entre les quals s'inclou una tarifa regulada per a les famílies que no superin els 10 quilowatts de potència contractada i una rebaixa de l'IVA del 4%.

FACUA, a més, també denuncia que les tarifes del gas aprovades per l'executiu estatal "són les més cares de la història", mentre que l'OCU adverteix que aquest hivern escalfar la llar amb gas serà un 15% més car. Això, avisen, "afectarà de forma dràstica" als consumidors. Per tot plegat, les dues associacions demanen que s'implementin noves mesures per evitar més pobresa energètica a l'Estat.

Segons el govern de Sánchez, entre els factors que han provocat aquest augment de preus s'hi troben la cotització del petroli de Brent, que ha pujat un 5,8% i els preus dels futurs del gas natural al mercat europeu, que se situen a prop dels 30 euros el megavat hora, un 50% per damunt dels del setembre del 2017, a banda que l'euro s'ha depreciat un 2,8% davant del dòlar.