• Economia
  • Rècord històric d'inversió estrangera a Catalunya: 880 milions d'euros en un any

Rècord històric d'inversió estrangera a Catalunya: 880 milions d'euros en un any

El Govern anuncia 112 projectes nous el 2023, un 19% més%, i la creació de 4.533 nous llocs de treball

El districte tecnològic situat a Glòries Catalanes, Barcelona | iStock
El districte tecnològic situat a Glòries Catalanes, Barcelona | iStock
Carlos Rojas
Barcelona
07 de Març de 2024

Catalunya és més atractiva que mai. La Generalitat ha anunciat una inversió estrangera rècord de 880 milions d'euros el passat 2023, és a dir, un increment del 42% respecte al balanç anterior i la xifra més elevada des que es va començar a tenir registres l'any 1985. En total, es van atraure 112 projectes que van generar 4.533 nous llocs de treball. L'augment en aquests indicadors també es va disparar un 19% i 31%, respectivament. La dada suposa el cim d'un creixement exponencial durant l'últim lustre: el volum d'inversió a Catalunya va assolir els 2.955 milions d'euros entre 2019 i 2023, un 90% més que el quinquenni anterior (2014-2018) i 20.000 noves ocupacions, un 23% més.

Tot plegat són dades d'Acció, l'Agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball del Govern, que ha afegit que per primer cop es van superar els 100 projectes estrangers atrets en un any. Del total, hi va haver companyies de 30 països diferents, tot i que els que més representació van tenir van ser Estats Units (21%), França (13%) i Regne Unit (13%), mentre que l'àmbit predominant va ser l'industrial, amb un 67%. Només aquest negoci va aportar 592 milions d'euros a l'economia catalana, fet que des de la Generalitat es considera un èxit, donat que és l'economia més innovadora, productiva i internacionalitzada. A més, les empreses són més estables pels treballadors i amb millors condicions laborals.

 

Equilibri entre confiança i nous inversors

Pel que fa a sectors, els projectes TIC-tech van encapçalar el rànquing, amb un 26% del global. Tot i això, també destaquen altres mercats, com el de les ciències de la vida (14%), l’automoció – mobilitat (12%), els videojocs (11%) i l’alimentació (10%). Dels 112 projectes atrets, un 42% són tipus greenfield, és a dir, d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya. En aquest sentit, la xifra es troba dins de la mitjana dels últims anys: el 2022, aquest tipus representava el 44% del total, mentre que l'any 2021 va ser del 37%. Encara, però, el nombre de nous inversors és inferior al 58% d'empreses que ja hi eren a Catalunya i que l'any passat van decidir ampliar o fer nous negocis al territori.

Encara hi ha més reinversors (58%) que projectes greenfield (42%), és a dir, empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya

L'informe d'Acció també ha detallat per primer cop l'impacte dels projectes d’inversió estrangera captats en les transformacions digital i verda. D’aquesta manera, el 40% hi tenen una vinculació directa i han generat 1.900 llocs de treball, és a dir, el 42% del total. Les xifres van en sintonia amb l'aposta de Catalunya per l'economia digital. Setmanes enrere, el Departament d'Empresa i Treball ja va anunciar un rècord de 2.102 startups i un volum de negoci per sobre dels 2.100 milions d'euros, mentre que Barcelona està consolidada com un dels principals hubs europeus. En aquest sentit, des del Govern han destacat el potencial que hi ha per atraure nous inversors, però també "la confiança que tenen en Catalunya les multinacionals que ja hi són presents".

La figura d'Acció, clau a l'estranger

Un dels secrets de l'èxit d'aquest rècord es troba en la unitat Catalonia Trade & Investment, encarregada d'aquest informe i també de l'atracció i gestió d'inversors estrangers a Catalunya. Aquesta àrea d'Acció s'encarrega de facilitar el negoci per a les multinacionals, però també de fidelitzar als que ja hi són i convidar-los a ampliacions i reinversions. La clau és la promoció de Catalunya a l’exterior amb una xarxa de 40 oficines arreu del món, però també la preparació conjunta de candidatures per a les empreses per dur a terme les inversions al territori, l’assessorament integral durant tot el procés d’inversió i el seguiment un cop ja s’ha materialitzat. Aquest últim pas també és rellevant per assegurar que la relació de les empreses amb Catalunya perduri en el temps. I segons Acció, la gestió de l'any passat va ser un èxit també en aquest apartat, donat que el 50% de les companyies que van invertir al territori a través de la unitat preveuen repetir més endavant.

El 50% de les companyies que van invertir a Catalunya el 2023 a través d'Acció preveuen repetir més endavant

Segons les estadístiques oficials, per cada euro públic de pressupost destinat a aquesta àrea el 2023 es van atraure 245 euros d’inversió privada per part de empreses internacionals. En part, gràcies a les ja esmentades oficines exteriors, que van captar al 42% dels inversors reflectits a l'informe. I no seran els últims. Ara mateix, la unitat compta amb una cartera de gairebé 600 projectes d’inversió que esdevindran clau per al futur de l'economia catalana.