L’Estat espanyol ha encadenat cinc anys consecutius amb rècord de turistes. Ha desbancat els Estats Units com a segon país amb més visitants estrangers. L’any passat van arribar per terra, mar i aire 82 milions de persones, un 8,9% més que un any abans. Tornarem a batre rècord? S’estancarà el nombre de visitants? Comença el declivi del boom turístic? El lobby mundial del turisme, el Consell Mundial de Viatge i Turisme (WTTC, per les seves sigles en anglès) preveu que durant els propers 10 anys Espanya encadenarà rècords fins a arribar a 121 milions de turistes el 2028.
L’estimació del la patronal turística espanyola Exceltur és que les arribades ascendiran un 3,7% fins als 86,5 milions de persones. Així mateix, la contribució a l’economia també pujarà, és clar. El turisme va aportar 172.900 milions al PIB espanyol el 2017, un 5,7% més. El WTTC preveu que la contribució total del turisme al PIB espanyol augmenti un 2,9% aquest any i un 2,3% de mitjana anual fins al 2028.
El lobby explica aquest creixement sobretot per l’auge d’Àsia i l’increment de visats per viatjar des de la Xina. El gegant asiàtic i la seva florint classe mitjana seran en gran part protagonistes de l’increment de la despesa dels turistes. D'acord amb aquest ritme, la despesa turística d'estrangers (el 56% de la despesa turística total) també està previst que augmenti. El 2017, els visitants internacionals es van deixar a Espanya 66.500 milions d'euros. Fins al 2028 aquesta xifra augmentarà a un ritme d'un 3,6% anual fins a arribar als 98.000 milions d'euros.
L’estiu del 2018
L’estimació del sector turístic espanyol és que el creixement de l'activitat turística serà del 3,3% per al conjunt de 2018, respecte al 4,4% amb què va tancar l'any 2017, i anticipa una reculada de la demanda estrangera cap a Espanya que podria frenar el seu dinamisme a l'estiu. De fet, en el primer trimestre l'activitat turística ja va minorar el seu ritme al 3,4%.
Les previsions que es planteja l’Executiu central és que se superin els 23 milions de turistes internacionals en el segon trimestre de l'any (abril, maig i juny) amb una despesa associada prevista de 23.500 milions d'euros. De confirmar-se aquesta tendència, suposaria un augment entorn del 2,2% en l'arribada de visitants de l'exterior molt per sota a l'increment del 12,5% registrat en aquest període en 2017 i un repunt del 4,4% de la despesa associada enfront del repunt del 15,3% del segon trimestre.
Els més pessimistes
No obstant això, també hi ha veus que diuen que aquest increment del nombre de turistes té data límit. Segons l'informe Espanya: un boom del turisme que s'esvaeix, elaborat per l'entitat USB, la contribució del sector turístic al PIB espanyol passarà d'un 3,2% a un 2,7% en 2018, lleugerament per sobre de l'economia en general, a causa de la recuperació dels països competidors del Mediterrani i a la moderació en la despesa per part dels turistes.
La recuperació dels mercats alternatius –com el nord d’Àfrica-, la fortalesa de l’euro i la feblesa del Regne Unit poden ser les amenaces principals per a l’arribada d’estrangers aquest estiu. Espanya s’ha beneficiat, literalment, de l’Estat Islàmic. Quan els mercats com Tunísia, Egipte o Turquia, que són receptors de turistes britànics, francesos, alemanys i holandesos han estat sota amenaça d’atacs terroristes, han vist com el seu flux de turistes s’ha desviat cap a destinacions més segures, com les costes catalana, valenciana i andalusa. Ara que la situació s’ha estabilitzat, és molt viable que el turisme torni a aquestes destinacions en detriment d’Espanya.
En la seva anàlisi, l'entitat suïssa indica que el ressorgiment de destinacions com Tunísia, Egipte i Turquia està frenant el creixement del turisme a Espanya, tant per un descens en l'arribada de turistes i com per uns menors ingressos que el passat estiu ja van començar a percebre's.
El preu de la moneda comunitària, més forta que el dòlar i altres monedes i el procés de sortida de la Unió Europea per part del Regne Unit també són assenyalats com a motius a tenir en compte per explicar una possible davallada del nombre de visitants internacionals.
Quant al Brexit, assenyala que de moment no ha tingut un impacte significatiu, ja que els britànics suposen un 23% dels visitants que rep Espanya i un 21% dels ingressos turístics. No obstant això, UBS constata que el pas de creixements de dos dígits a un sol dígit es deu a la desviació dels fluxos cap a mercats alternatius que han augmentat un 31% de mitjana els seus visitants en l'últim any.
Com a resultat del menor creixement, la contribució del turisme estranger al PIB passarà del 0,4% el 2016 i el 2017 a un 0,1% en aquest exercici. Donat el paper multiplicador del sector, aquest descens és probable que llasti la creació d'ocupació i els ingressos de les llars, claus per a l'economia espanyola.
No obstant això i tot i la recuperació de mercats rivals del nord d’Àfrica, fa l’efecte enfilem un nou estiu de rècords: 20,5 milions de visitants i un 4,6% més de despesa entre gener i maig.