• Economia
  • L'optimisme és l'últim que es perd

L'optimisme és l'últim que es perd

La Cambra de Comerç de Barcelona dictamina les prediccions per a la recuperació tot i la creixent cinquena onada

Mònica Roca, persidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona | Europa Press
Mònica Roca, persidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona | Europa Press
Barcelona
28 de Juliol de 2021
Act. 29 de Juliol de 2021

La crisi del coronavirus ha deixat estralls pràcticament irreparables a curt termini. L'economia catalana ha quedat malmesa i sobretot, el turisme i la restauració han patit grans caigudes a causa de les restriccions. Tot i això no tot són males notícies i des de la Cambra de Comerç de Barcelona creen una anàlisi per compartir les seves aspiracions pel futur, demostrar la confiança del teixit empresarial i afrontar els nous reptes amb una mirada constructiva, sempre amb els nombres a l'alça. "Molts sectors ens han sorprès amb una recuperació ràpida i seguint aquest context ens veiem esperançats per preveure unes xifres ascendents", explica Joan Ramon Rovira, director del gabinet d'estudis econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona. En aquest sentit, Rovira recorda que la recuperació és una carrera de fons i que hem de tenir una mirada amb perspectiva davant la nostra economia, tal com ell mateix reflexiona: "Hem de veure el bosc i no l'arbre".

 

Aquestes dosis d'optimisme del director del gabinet d'estudis econòmics de la Cambra van acompanyades d'unes xifres prou encoratjadores que denoten un repunt de l'economia, tenint encara molt present la recentment declarada cinquena onada. Pel que fa a l'evolució de l'ocupació, segons les xifres de l'agent econòmic el mercat millora progressivament, ja que els ERTO descendeixen per sota dels 100.000 per primera vegada des que va començar la pandèmia. Per altra banda, el nombre d'assalariats se situa en un 3,9% menys que abans de la pandèmia, una xifra que tot i ser menor es va apropant a aquesta esperada "normalitat". Una altra dada prou optimista són el nombre d'empreses catalanes actives, que ja supera les 230.000 en el passat mes de juny. Tot i això, encara n'hi ha un 2,6% menys que el 2019.

El gran factor de recuperació d'una societat després d'una crisi com aquesta és la confiança, sobretot la dels empresaris. En aquest sentit, la Cambra també ha preparat i analitzat les seves pròpies enquestes de confiança empresarial que han resultat ser –ja de manera recurrent- molt optimistes. "Hem de recordar, però que aquestes enquestes es van fer abans que comences la cinquena onada i per tant podrien haver-se de modificar lleugerament", especifica Rovira.

 

Rovira: "Les empreses que més van patir la caiguda (empreses petites) tenen un increment més alt de confiança, en canvi les grans que van ser menys afectades no tenen un increment tan fort"

Així doncs, segons les estadístiques de l'agent econòmic asseguren que l'indicador de confiança de les empreses té una tendència ascendent i la diferència amb el nivell prepandèmia és mínima: "Les empreses que més van patir la caiguda (empreses petites) tenen un increment més alt de confiança, en canvi les grans que van ser menys afectades no tenen un increment tan fort", remarca el director del gabinet d'estudis econòmics de la Cambra. També destaca que la confiança empresarial creix molt més en els sectors de la restauració i el transport.

Rovira també adverteix que un hipotètic enquistament de la inflació afectaria el consum privat, tot i que diu que amb l'increment de l'ocupació la propensió al consum s'anirà expandint. Així mateix, remarca que si la inflació arriba al 3% i es manté afectarà el consum a la baixa: "Per això diem que és un risc importantíssim si acaba enquistant, que pensem que no serà així, i és el consens de la majoria dels analistes".

Recuperació del turisme?

Una de les grans incògnites és la recuperació del turisme, que tot i haver arribat a xifres molt altes, s'està veient altre cop afectat per la cinquena onada i els nous contagis. En la primera meitat de juliol el turisme aconseguia taxes positives a gairebé totes les categories, però sobretot en oci i restauració. Així doncs, semblava que el turisme tornaria a les xifres de sempre durant l'estiu, unes dades que no s'havien vist des d'abans de la pandèmia.

Rovira: "Hi ha molts factors de fons d'aquesta recuperació que són més forts que aquesta petita caiguda"

Però no tot poden ser bones notícies i la cinquena onada entra amb força per atacar molts fronts i sobretot el turisme. "Hi ha molts factors de fons d'aquesta recuperació que són més forts que aquesta petita caiguda", anuncia Rovira. Tot i això, les dades reflecteixen que les reserves hoteleres encara estan un 52% per sota de les xifres prepandèmiques i també recorden que els nous contagis posen en dubte la recuperació de la tendència a l'alça d'aquest sector pels mesos de juliol i agost, perquè ja s'observa una davallada en reserves hoteleres.

Previsions a l'alça

La Cambra de Comerç de Barcelona recolza l'optimisme i el reitera explicant que s'observarà una recuperació de l'ocupació d'un 4% respecte al 2020. També pronostica que com que els ERTO han permès contenir la taxa d'atur aquesta augmentarà dins del 13,3%, però en un temps acabarà baixant cap a xifres més similars a les d'abans de la pandèmia. D'aquesta manera, la Cambra delimita dues fases de recuperació en les quals hi ha factors molt clau que ajudaran a impulsar l'economia, com poden ser el consum privat, les inversions, la construcció i les exportacions.

L'agent econòmic es mostra esperançada davant un futur imminent ple de bones notícies i amb poc regust de defallida. Tot i això, també tenen en compte que hi ha factors claus i decisius per aconseguir arribar a aquesta recuperació permanent. Tal com descriu Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona "Tenim motius per mantenir l'optimisme, però sempre tenint en compte tots els factors que componen la nostra economia".