• Economia
  • Reduir la jornada beneficiaria un 70% dels treballadors i crearia 82.000 llocs a Catalunya

Reduir la jornada beneficiaria un 70% dels treballadors i crearia 82.000 llocs a Catalunya

A la pràctica, suposaria o bé reduir mitja hora de feina cada dia o fer entre 12 i 14 festius més

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros | ACN
El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros | ACN
Redacció VIA Empresa | ACN
04 de Desembre de 2024
Act. 04 de Desembre de 2024

La reducció de la jornada de treball beneficiaria un 70% dels treballadors a Catalunya, que actualment treballen més de 37,5 hores a la setmana. Els sectors que acumulen més convenis amb jornades per sobre d'aquest llindar són el sector primari, la construcció, la química i les energètiques. El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha presentat un informe sobre l'impacte de la disminució del temps de treball i ha tornat a reclamar al govern espanyol passos endavant per aprovar-la, un cop esgotada la negociació amb la patronal. Segons l'estudi, la mesura beneficiaria 2,1 milions d'assalariats dels 3,5 milions que hi ha en total i generaria 82.000 nous llocs de treball.

 

Pel que fa a l'aplicació pràctica, es pot traduir en una reducció de mitja hora al dia, deixant de treballar algunes tardes o aplicant més dies festius com ara el Dijous Sant o el 24 de desembre. Segons el càlcul del sindicat, la reducció a les 37,5 hores generaria entre 12 i 14 dies festius més a l'any. En els sectors amb atenció al públic, com ara el comerç i l'hostaleria, ha apostat per caminar cap a la reducció dels horaris comercials, fet que facilitaria que els empleats treballessin mitja hora menys al dia. D'altra banda, Ros ha descartat que la mesura s'apliqui amb efecte retroactiu.

Pel que fa a l'aplicació pràctica, es pot traduir en una reducció de mitja hora al dia, deixant de treballar algunes tardes o aplicant més dies festius com ara el Dijous Sant o el 24 de desembre

Segons l'estudi Més temps per viure presentat per la UGT, les últimes dades apunten que la jornada mitjana a Catalunya se situa en 38,8 hores a la setmana.  

 

Un 86% dels convenis sectorials per sobre les 37,5 hores setmanals

Ros ha rebatut aquest argument tot denunciant que "pràcticament cap conveni sectorial està per sota de les 37,5 hores", ja que el 86% de les jornades pactades als convenis sectorials catalans se situen per sobre de la proposta del govern espanyol. Els convenis de sector representen l'11% del total del total d'acords col·lectius, però donen cobertura a un 94% del total de treballadors, molts dels quals estan subjectes a convenis d'empresa.

En total, hi ha 242 convenis sectorials amb jornades per sobre de les 37,5 hores que donen cobertura a més de 2,1 milions de treballadors. Només 41 acords col·lectius de sectors –com ara el de la sanitat concertada, el de lleure educatiu o el de la indústria metal·logràfica– ja tenen jornades actuals per sota de les 37,5 hores i no notarien cap canvi si s'aprova la norma, que el sindicat espera que arribi a la mesa del Congrés per iniciar el tràmit aquest mateix any.

Mig any de tramitació al Congrés 

La mitjana de convenis col·lectius de sectors a Catalunya és de 1.756 hores i, per tant, s'hauria de reduir en 50 hores quan entri en vigor la normativa, que haurà de passar per un tràmit de mig any després d'iniciar la tramitació al Congrés dels Diputats. 

Crida a la Generalitat per les 35 hores

Un dels sectors on la disminució del temps de treball és l'administració pública, on els treballadors ja tenen una jornada de 37,5 hores i es camina cap a la de 35 hores. En aquest sentit, el secretari general de la UGT ha fet una crida a la Generalitat que aposti per disminuir la jornada dels treballadors públics a les 35 hores, tal com marca l'acord de desembre de l'any passat a l'administració estatal i de la mateixa manera que ho han fet molts ajuntaments.