La reforma del model de finançament autonòmic, prioritària per al 71,4% dels economistes

D’acord amb els resultats de l’Enquesta de Situació Econòmica del CEC, el dèficit fiscal de Catalunya amb l’Estat és el tema que més inquieta els enquestats

Carlos Puig de Travy i Xavier Segura | Cedida Carlos Puig de Travy i Xavier Segura | Cedida

Els economistes catalans creuen per àmplia majoria que la principal prioritat que ha d’afrontar el pròxim Govern de la Generalitat és reformar profundament l’actual model de finançament autonòmic. Així se’n desprèn de l’Enquesta de Situació Econòmica - Primavera 2024, presentada aquest divendres pel degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Carlos Puig de Travy, i el director tècnic de l’enquesta que realitza l’entitat, Xavier Segura. El sondeig s’ha fet entre el 23 de maig i el 7 de juny, i en ell han participat 545 col·legiats i col·legiades.

El 42% opina que l’economia catalana està igual que fa un any

Com és habitual, l’enquesta proporciona una valoració general de la situació econòmica, d’acord amb les respostes de la comunitat del Col·legi. En aquest sentit, destaca que el 42% opina que l’economia catalana està igual que fa un any, el 36,7% afirma que ha millorat respecte a la primavera de 2023 i el 19,2% pensa que ha empitjorat.

La confiança dels economistes

D’altra banda, el sondeig també recull l’Índex de Confiança dels Economistes, que engloba la percepció dels col·legiats i col·legiades, tenint en compte tots els factors que incideixen en la situació econòmica. L’enquesta revela una evolució positiva en relació amb l’anterior: 5,41 per a l’economia catalana (5,32 a l’hivern) i 5,37 per a l’economia espanyola (5,27 a l’hivern). La previsió és que el valor per a l’economia catalana pugi d’aquí a final d’any fins al 5,48, mentre que el de l’economia espanyola avanci fins al 5,39.

Més info: El finançament singular es presenta al CEC per "posar fi" al dèficit fiscal

El degà ha afirmat durant la roda de premsa que “el dinamisme dels primers mesos del 2024 de l’economia catalana permet parlar d’optimisme”, destacant la bona marxa de la indústria i el sector primari, així com el creixement del consum familiar i la caiguda de l’atur. D’altra banda, i en el context que viuen Catalunya i Espanya, ha demanat “estabilitat política i econòmica per a fomentar les inversions”, i mesures més eficaces que ajudin a les empreses, com la deducció de l’impost de societat.

L’Enquesta de Situació Econòmica ha recopilat les principals qüestions de l’economia catalana que més preocupen als economistes. En aquesta edició, el dèficit fiscal de Catalunya amb l’Estat és el tema que més inquieta els enquestats, amb un 51,8%. Les infraestructures i les comunicacions han escalat al segon lloc amb un 40,3%. En tercer lloc, està la situació política amb un 39%, seguida de la manca de reformes estructurals i la baixa productivitat, amb un 34,9% i un 27,6% respectivament. La sequera, que va liderar el rànquing en l’enquesta passada, ocupa a la primavera el setè lloc amb el 15,7%.

Més informació
Els economistes reclamen reformar "àmpliament" el model de finançament
Finançament de Catalunya: mai tindrà solució
El teixit empresarial català exigeix una reforma “ambiciosa” del finançament
Avui et destaquem
El més llegit