• Economia
  • Renda 2018: les novetats per saldar comptes amb Hisenda

Renda 2018: les novetats per saldar comptes amb Hisenda

Destaquen l'exempció dels permissos de maternitat, així com la no obligació de declarar rendiments a la feina si els pagaments són inferiors a 12.643 euros l'any

Uns 3,5 milions de catalans estan cridats a fer la declaració de la Renda | iStock
Uns 3,5 milions de catalans estan cridats a fer la declaració de la Renda | iStock
Barcelona
02 d'Abril de 2019

Si no es vol evitar els impostos com a "únic esforç intel·lectual que té recompensa", com deia John Maynard Keynes, un any més haurem d'embarcar-nos en l'aventura de fer (o no) la declaració de la Renda per a l'excercici del 2018, que dóna el seu tret de sortida aquest 2 d'abril i s'allargarà fins l'1 de juliol -fins el 26 de juny si es vol fer per domiciliació bancària-. Prop de 20 milions de ciutadans de l'Estat espanyol, entre els quals uns 3,5 milions de catalans, estan cridats a fer-la i, d'aquests, a quasi un 70% els sortirà a retornar, segons Gestha. Però, sabem del cert si estem obligats a fer la declaració de la renda? I, si és així, sabem què és tot allò que ens podem deduir?

Molts posen el crit al cel quan arriba l'època de saldar comptes amb Hisenda, però és cert que, de vegades, quan fem la declaració ens surt a pagar i no sabem que potser ens podem deduir més IRPF del que realment creiem. Per exemple, tot i que a moltes comunitats d'Espanya no es pot desgravar el lloguer a no ser que el contracte estigui signat abans de l'1 de gener del 2015, a Catalunya si tens menys de 32 anys o estàs a l'atur durant 183 dies -entre altres coses-, et pots desgravar un 10% del lloguer, fins a 300 euros. De moment, però, aquesta campanya de la Renda 2018 ve amb unes quantes novetats sota el braç, tot i que cap específica per a Catalunya. A més, des de l'any passat, es pot fer la declaració a través de l'app d'Hisenda, que permet al contribuent presentar les declaracions amb un sol clic i sense necessitat d'accedir a un ordinador o demanar cita prèvia.

Maternitat, educació i lloguer turístic

La Renda 2018 es caracteritza per les novetats en la maternitat. Per començar, la deducció per maternitat -fins que el nen tingui tres anys- s'incrementarà en 1.000 euros, que se sumaran als 1.200 euros ja existents quan hi hagi despeses de custòdia en guarderies o centres d'educació. La deducció cobrirà les despeses d'inscripció, de matrícula, d'assistència i alimentació sempre i quan la mare estigui en actiu ja sigui per compte aliè o com a autònoma. No servirà, en cap cas, que estigui a l'atur o bé que s'hagi agafat una excedència.

Això se suma a l'exempció de les prestacions per maternitat i paternitat, així com a les retribucions rebudes durant els permisos per part i adopció. Aquesta serà, doncs, la primera vegada que no caldrà declarar els ingressos corresponents a aquestes baixes.

Exempció de declarar les baixes per maternitat i paternitat, deducció per maternitat i minoració de la quota per a famílies nombroses, entre les principals novetats de la Renda 2018

Segons Gestha, aquesta és la principal novetat de la nova campanya de la Renda, però a escala familiar encara n'hi ha més. En el cas de ser família nombrosa, es pot demanar una minoració de la quota de 1.200 euros en categoria general i de 2.400 euros en especial. A més, a partir del quart fill, tindran un increment de 600 euros anuals en la quota.

D'altra banda, els treballadors amb discapacitat en actiu podran desgravar-se entre 3.500 i 7.750 euros segons el grau acreditat. També els cònjuges no separats amb una persona amb discapacitat a càrrec es podran desgravar 1.200 euros anuals, és a dir, 100 euros al mes. Això, com que es va aprovar en la llei de pressupostos del 2018 -al juliol-, només s'aplica a partir d'agost i, per tant, la quantitat màxima deduïble serà de 500 euros per aquesta campanya.

A més, les empreses de nova o recent creació incrementaran un 30% de les quantitats satisfetes per a la subscripció de participacions amb una base màxima de deducció de 60.000 euros anuals. Pel que fa al lloguer turístic, la nova regulació obliga a declarar qualsevol immoble destinat a aquesta finalitat.

Exempts de declarar

Una altra de les novetats més importants en aquesta campanya de la Renda és que no hi haurà obligació de declarar rendiments a la feina inferiors a 12.643 euros -la part proporcional des de l'agost del 2018- que procedeixin de més d’un pagador, mentre que per a la declaració del 2019 ja serà de 14.000 euros. Per a la resta, tot continua igual. Aquells que cobrin menys de 22.000 euros anuals bruts d'un sol pagador, no hauran de fer la declaració si no ho volen.

No hi haurà obligació de declarar rendiments a la feina inferiors que procedeixin de més d’un pagador inferiors a 12.643 euros

A banda de l'exempció de declarar les prestacions per maternitat i paternitat, per l'any 2018, els afortunats que hagin guanyat menys de 10.000 euros en loteria -després del 5 de juliol-, no els hauran de declarar. Si el premi és d'abans, només estaran exempts els premis inferiors a 2.500 euros. De cara a la campanya de la Renda del 2019, aquesta quantitat s'incrementarà fins els 20.000 euros, mentre que, ja al 2020, es duplicarà arribant als 40.000 euros. Les quantitats que superin aquestes xifres, tributaran un 20%, que ja els ha estat descomptat en el moment de cobrar el premi.

També s'incrementa el límit exempt de les beques públiques i les obtingudes d'entitats beneficiàries per cursar els estudis, que passa de 3.000 euros a 6.000 euros fins a un total de 18.000 euros l'any si la beca té com a finalitat compensar les despeses de transport i allotjament, i fins a 21.000 euros si la beca és per marxar a l'estranger.

Renda 4.0

L'app que Hisenda va estrenar l'any passat també incorpora actualitzacions: es podrà modificar l'assignació tributària i el codi IBAN en el moment de presentar la Renda, es podran consultar les dades fiscals dels tres últims exercicis, demanar cita prèvia, conèixer l'estat de la devolució i rebre avisos de tot plegat al mòbil o la tauleta.

Des de la campanya 2017, no és possible presentar la predeclaració en paper i sempre s'haurà de realitzar de forma telemàtica

De fet, hi ha tres formes de presentar la declaració, que es podrà realitzar per mitjans electrònics a través d'internet, en la seu electrònica de l'AEAT, a través del telèfon o a les oficines de l'Agència amb prèvia sol·licitud de cita, així com a les oficines habilitades per a les comunitats autònomes, ciutats amb Estatut d'Autonomia i entitats locals per a la confirmació de l'esborrany de declaració. Ara bé, cal recordar que, des de l'any passat, ja no és possible presentar la predeclaració en paper i sempre s'haurà de realitzar de forma telemàtica.

En cas que la declaració fos a ingressar, el contribuent podria domiciliar l'ingrés, ingressar obtenint un número de referència complet (NRC) de la seva entitat bancària o bé podrà efectuar el pagament a través d'un document per a l'ingrés en una entitat col·laboradora que haurà d'imprimir i procedir a efectuar aquest ingrés. En qualsevol cas, el contribuent podrà imprimir, igual que en anys anteriors, una vista prèvia del seu esborrany, si el que vol és revisar el document en format físic abans de presentar-lo. Això sí, aquesta impressió de la vista prèvia no servirà per a la presentació física.

La declaració es pot fer a través d'internet, per telèfon o a les oficines de l'Agència Tributària

Les cites prèvies, tant per a l'atenció telefònica com per assistir a les oficines, podran sol·licitar-se a través del seu web o en els telèfons: 901 22 33 44 - 915 53 00 71 - 901 12 12 24 - 915 35 73 26 i les cites es facilitaran cada 15 minuts entre les 9 hores i les 20:30 hores. El telèfon d'informació sobre la Renda atendrà als contribuents de dilluns a divendres de 9 hores a 19 hores i serà el 901 33 55 33 o el 915 54 87 70.

Hisenda va retornar durant la campanya del 2017 un import superior als 9.300 milions d'euros a 1,5 milions de contribuents, més del 93% de l'import sol·licitat, i s'hi van presentar prop de 20 milions de declaracions. A Catalunya, ja s'ha pagat més del 96% a un total de 2.146.455 catalans.

Torna la declaració de la Renda i amb ella tornen els números i els tripijocs per no equivocar-nos en res i que tot quadri. Com deia Ronald Regan, "el contribuent és una persona que treballa per al Govern, però sense haver fet les oposicions a funcionaris".