La llei de contenció de les rendes ha provocat una caiguda del 4,9% anual en els preus del lloguer a Catalunya i d'un 8,7% en els contractes, segons un estudi publicat per la Universitat Pompeu Fabra i l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE). Els autors de l'informe La política de limitació de preus dels lloguers: evidència científica i empírica han alertat d'una "caiguda de l'oferta superior al descens de preus", cosa que prova, raonen, que la norma "no funciona".
D'acord amb les dades publicades, APCE i la UPF reclamen a les administracions un augment del parc d'habitatges de lloguer social, que se situa en un reduït 2,5% a l'Estat Espanyol, lluny de la mitjana europea del 9%. També proposen un model de col·laboració publicoprivada en el mercat de l'habitatge i un impuls a les polítiques d'incentiu d'oferta. Tot i les conclusions, però, ambdues organitzacions reconeixen que el càlcul de l'impacte de la llei ha estat un "exercici difícil" per la seva coincidència temporal amb la crisi sociosanitària i el traspàs de molts habitatges del mercat turístic al tradicional davant les restriccions.
Segons ha afirmat el catedràtic d'Economia Aplicada del Tecnocampus de la UPF i director de la Càtedra APCE – UPF Habitatge i Futur, el professor JosepMaria Raya, els resultats "coincideixen amb el que diu la literatura: una petita davallada dels preus al principi i una caiguda superior de l'oferta". Així, l'estudi conclou que la llei de rendes «no funciona» i insta a les administracions a proposar noves polítiques que fomentin tant l'oferta com la demanda. Raya, en aquest sentit, ha reclamat un augment del parc de lloguer social, que actualment se situa en el 2,5%, molt lluny del 9% amb què compten de mitjana els països de l'entorn europeu – i extremadament lluny dels líders del continent, com Països Baixos, Àustria o Dinamarca, amb entre un 20 i un 30% de l'habitatge social.
Raya, així, demana que les institucions centrin els seus esforços a generar oferta de lloguer social i fomentar la col·laboració publicoprivada, a més d'impulsar polítiques d'incentiu a l'oferta. També ha proposat augmentar els nivells de seguretat jurídica i eficiència judicial; aprofitar l'actual conjuntura per captar l'estoc d'oficines i locals comercials i incentivar que els pisso turístics que han tornat al mercat tradicional s'hi quedin. El que manca, segons APCE, són recursos; en tant que, en les seves estimacions, l'Àrea Metropolitana de Barcelona té sòl municipal per construir 75.000 habitatges. El president de l'Associació, Xavier Vilajoana, conclou que "és qüestió de posar-s'hi i invertir recursos per part de l'administració".