La rendibilitat anual de l'habitatge a Catalunya el 2022 ha estat del 6,8%, 0,3 punts menys que fa cinc anys i 2,3 punts més que fa deu, segons l'estudi de La rendibilitat de l'habitatge a Espanya el 2022, presentat pel portal immobiliari Fotocasa. L'índex s'ha situat els últims cinc anys al voltant del 7% i tanca el 2022 amb la segona millor marca de l'últim llustre, superant en 0,2 punts la dada de l'any passat. Tanmateix, analitzant exclusivament desembre, les dades marquen una caiguda de la rendibilitat del 0,2% respecte a desembre de 2021.
"El rendiment de l'habitatge es manté en nivells molt positius. És cert que s'esperava que aquest any la rendibilitat bruta arribés a un nou màxim a causa del fervor amb què ha pujat el preu del lloguer. Però el preu de la compra d'habitatge també ha augmentat. Si tots dos mercats presenten tendència alcista, el rendiment de comprar un habitatge per posar-lo per llogar s'equilibra", ha explicat Maria Matos, directora d´Estudis i portaveu de Fotocasa. "Igualment, el totxo continua sent l'actiu més segur que existeix al mercat i el producte financer amb més rendibilitat, per la qual cosa es manté com el focus d'inversió principal per als estalviadors en moments d'incertesa econòmica", ha afegit Matos.
Per municipis, el que millors dades presenta de tots els analitzats és Tortosa, amb una rendibilitat del 8,4%. L'Hospitalet de Llobregat amb un 7,4% i Reus, Manresa i Lleida amb un 7,3% completen el llistat dels cinc municipis amb millor rendibilitat pel que fa al lloguer d'habitatge. Pel que fa a províncies, Lleida amb un 7,3% i la província de Tarragona amb un 7% presenten dades superiors a Barcelona (5,4%) i Girona (5,7%).
Pel que fa a Barcelona capital, el districte de Nou Barris, tot i créixer només un 0,1% els últims cinc anys, ha esdevingut el més rendible de la capital catalana. El segueixen, Sants - Montjuïc (6,3%), Sant Martí (6,2%), Horta - Guinardó (6,0%), Sant Andreu (5,7%), Ciutat Vella (5,6%), Gràcia (5,3%), Eixample (4,4%), les Corts (4,1%) i Sarrià-Sant Gervasi (4,0%).
Catalunya ha tancat 2022 per sobre la mitjana espanyola (6,5%), situant-se entre les set comunitats que superen aquesta xifra. La Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia, amb un 7,7% les dues, són les que se situen al capdavant del rànquing, mentre que el País Basc (5,7%), Madrid (5,5%) i Balears (5,2%) el tanquen.