• Economia
  • 'Reskill to regenerate': Sostenibilitat i aprenentatge per a un impacte positiu des dels negocis

'Reskill to regenerate': Sostenibilitat i aprenentatge per a un impacte positiu des dels negocis

Els nous desafiaments del segle XXI requereixen que les empreses es replantegin els seus models comercials i de producció

Els negocis poden ser un motor d'impacte positiu a la societat/Cedida
Els negocis poden ser un motor d'impacte positiu a la societat/Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
02 d'Octubre de 2023
Act. 02 d'Octubre de 2023
Contingut de marca

El context actual d'altíssima incertesa, derivat de la conjunció de crisis financeres, revolució tecnològica, canvi climàtic o increment de les desigualtats socials, apel·la al paper de les empreses i la seva responsabilitat de ser motors de canvi per regenerar l'ecosistema actual. Els nous desafiaments del segle XXI requereixen que les empreses es replantegin els seus models comercials i de producció per generar un impacte positiu en la societat. El repte ja no és minimitzar l'impacte negatiu, sinó maximitzar l'impacte positiu. Sens dubte, ha arribat el moment de ser fermament proactius per restaurar i revitalitzar els ecosistemes. "Si mirem al voltant i pensem en el nostre treball, més de la meitat de les accions que avui fem, no les fèiem fa poc més de tres o quatre anys", descriu Jordi Díaz. En aquest sentit, el dean & director d’EADA manté que "si mirem cap al futur, aquesta velocitat s'accelerarà. Per tant, ens hem d'actualitzar i tot passa per assumir aquesta nova realitat i d'aquí el reskilling. 

 

Reskill i navegar al canviant món laboral

Per afrontar els desafiaments mediambientals, socials i econòmics és clau el concepte Reskill to regenerate. D'una banda, és necessari adaptar la nostra força laboral, tant en les seves competències com en les seves habilitats, perquè puguin adaptar-se a la nova realitat. Per l'altre, i molt més enllà de la urgència en un punt de no tornada, hem de comptar amb equips, dirigents i fundadors que situïn al centre de la seva activitat i rendibilitat dels seus negocis els criteris de sostenibilitat, ètica i lideratge responsable amb una finalitat comuna: generar un impacte positiu al món, superant l'anterior etapa on solament es tractava de minimitzar el seu impacte negatiu.

Díaz: "Si mirem al voltant i pensem en el nostre treball, més de la meitat de les accions que avui fem, no les fèiem fa poc més de tres o quatre anys"

El Reskilling o reciclatge professional podríem definir-lo com la capacitació, actualització i adaptació que fa un professional per ressituar-se dins del mercat laboral en una especialitat diferent de la qual va estudiar. El mercat de treball està experimentant una transformació sense precedents. Les carreres tradicionals de tota la vida s'estan esvaint i les professions que abans es consideraven estables ara estan sent redefinides. En aquest entorn tan dinàmic, el valor de les empreses i els professionals reeixits es mesura cada vegada més pel que poden fer en lloc de la seva experiència passada. "El reskilling és regeneració, sigui per la mateixa companyia portant noves idees o pel món on existeix i opera aquesta empresa", apunta Ramon Noguera, director acadèmic d'EADA.

 

Les organitzacions capdavanteres en gestió del talent estan deixant enrere les descripcions de llocs per crear i gestionar mapes de talent que s'adapten a l'estratègia i a les necessitats futures. Aquestes organitzacions han evolucionat del concepte de product-market fit al de product/people-market fit, col·locant la variable people al centre del seu enfocament.

Segons The future of Jobs Report 2020 del World Economic Forum, mil milions de professionals a tot el món estan cridats a actualitzar-se abans del 2030. La mateixa font assegura que es crearan 69 milions de nous llocs de treball impulsats per la tecnologia i la transició energètica i que un total de 83 milions apareixen en risc de ser destruïts a causa de la creixent automatització i a la incessant pressió econòmica. De la mateixa manera, el Fòrum de Davos adverteix que el futur del mercat laboral dependrà cada vegada més de l'aprenentatge continu i del desenvolupament de noves habilitats. De fet, aquest organisme està creant un mapa global d'habilitats perquè els professionals puguin ser valorats més per allò que són capaços de fer que pel lloc, empresa o sector en el qual treballen o han treballat. La recomanació que fa aquest organisme internacional a tots els professionals és iniciar un procés de reskilling cada 3 i 5 anys per no quedar-se fora del mercat o amb poques oportunitats laborals.

D'altra banda, per començar un procés de reskilling professional, hem de tenir present cap a quina nova carrera o lloc laboral apuntem, així com verificar si té demanda al mercat.

Regenerate: La responsabilitat dels negocis i la seva necessària contribució

El camí cap a un futur sostenible comença amb professionals i dirigents disposats a marcar un veritable compromís corporatiu, a generar un impacte positiu des del negoci, superant l'objectiu Net-Zero, alguna cosa ja insuficient per abordar els desafiaments socials, ambientals i econòmics que ens ofereix un futur molt present. "No només som responsables, a més tenim l'obligació de dotar de propòsit a les companyies i anar molt més enllà del retorn de la inversió", defensa Mario Rovirosa, CEO a Ferrer.

Desenvolupar noves habilitats, ser capaces de guiar els equips cap a pràctiques responsables i conscients, i de prendre decisions estratègiques que provoquin un impacte positiu en la societat i el medi ambient és capital. En aquest context, tampoc és casualitat que en els últims anys s'hagi disparat la demanda de perfils relacionats amb la sostenibilitat. Aquests perfils estan cridats a jugar un paper clau en la transició sostenible de les organitzacions. Els desafiaments globals actuals mostren la necessitat de redefinir el model social i productiu actual.

Cap a la regeneració sostenible

El concepte de regeneració i, més concretament, el de regeneració sostenible, és molt ampli i inclou diferents accepcions com són les següents:

-Regenerar és restaurar i revitalitzar els ecosistemes, permetent que la naturalesa recuperi el seu equilibri i prosperitat.

-Regenerar implica adoptar pràctiques responsables i circulars que permetin restablir els recursos naturals i mantenir la seva capacitat de renovació.

-La regeneració és una oportunitat per repensar models de consum i de producció, creant un futur en el qual donem més del que prenguem, i es retorni amb cura i respecte.

-Aquest concepte implica també promoure l'equitat social i econòmica, tenint la certesa que les nostres accions beneficiïn a les comunitats i no deixin ningú enrere.

-Regenerar és un camí cap a la resiliència, la qual cosa permet adaptar-nos als desafiaments ambientals i socials amb solucions creatives i sostenibles.

La sostenibilitat, eix estratègic d'EADA

Les escoles de negocis exerceixen un rol fonamental per promoure la sostenibilitat al món empresarial i ser motor de canvi en les organitzacions. Conscient d'això, des de 2017, EADA situa la sostenibilitat al centre del seu programa, juntament amb el compromís estratègic d'enfocar-se a desenvolupar un model de lideratge sostenible (per a participants, Alumni i, també, empreses i organitzacions clients) que abasta tot l'espectre de la sostenibilitat humana, en un entorn social, ambiental, econòmic i ètic i d'igualtat d'oportunitats. "Els nous reptes del present i del futur exigeixen noves habilitats", manifesta Carles Navarro. El CEO de BASF Española afegeix que "les empreses per una banda i les escoles de negocis per l'altra, i sobretot totes les persones que les dirigeixen i les operen, formen part d'un ecosistema que treballa de valent per fer-ho possible".

Amb el llançament aquell mateix any del Master in Sustainable Business & Innovation, el primer màster especialitzat en sostenibilitat a Espanya i el segon a Europa, EADA va començar a enfocar-se en el lideratge sostenible i en l'impacte positiu en la societat. Des de llavors, EADA ha ampliat la seva oferta de màsters i postgraus en sostenibilitat (fins a 5 programes actualment, tant per a equips com per a alta direcció). "Estem canviant el concepte d'escola de negoci, que ja no només és un lloc on vas a formar-te d'un tema específic, sinó un centre sistèmic on el sector públic, privat i el long profit entenguin com reestructurar i regenerar les societats", valora Federica Massa, professora d'EADA especialista en sostenibilitat i membre del Sustainability Hub d'EADA

FOTO 2 PER ARTICEL
Imatge d'un acte d'EADA | Cedida

A més, aquest focus en la sostenibilitat, des del triple vessant econòmic, social i mediambiental, s'ha implantat de manera transversal en pràcticament tots els programes, aconseguint un gran reconeixement internacional. Prova d'això és el bon posicionament que obté l'escola en el Positive Impact Rating, una avaluació que es duu a terme a partir de l'opinió dels mateixos estudiants i del compliment tant del Pacte Mundial de les Nacions Unides com dels principis PRME (Principles for Responsible Management Education). Any rere any, EADA és reconeguda com una de les escoles més transformadores del món. Al que caldria afegir el reconeixement internacional del MBA d'EADA pel seu focus en la sostenibilitat. La classificació anual Better World Rànquing MBA que publica Corporate Knights situa aquest programa entre els 20 millors del món per la seva integració del desenvolupament sostenible, la recerca del professorat sobre temes de sostenibilitat i la diversitat de gènere i ètnia del faculty.

Massa: "Estem canviant el concepte d'escola de negoci"

Aquest compromís ha culminat en els últims anys amb noves aliances amb els agents més rellevants del canvi sistèmic (com Ashoka, B Lab o Barcelona+B) i amb la creació de l'EADA Sustainability Hub, el centre que aglutina la recerca, la formació i les activitats de generació d'impacte en relació amb la sostenibilitat que promou EADA, de forma pròpia o en aliança, amb 30 estudis oberts en l'actualitat i 15 acadèmics internacionals al capdavant.

Formar, acompanyar i transformar per poder regenerar

El propòsit d'EADA és acompanyar i formar els nostres professionals plenament conscients de la necessitat del canvi i de la responsabilitat ètica empresarial que tindran des de qualsevol rol que assumeixen en la seva presa de decisió. La institució creu fermament en l'efecte multiplicador que poden provocar en les organitzacions i en el seu entorn més proper, perquè tenen l'oportunitat de convertir-se en agents implicats i transformadors per contribuir a un món més just i sostenible. D'aquí la responsabilitat que assumeix la institució de formar els futurs líders en les habilitats i competències que es necessiten per provocar el canvi i la regeneració. "Necessitem anar més enllà de reduir els impactes negatius. Necessitem crear un impacte positiu i regenerar allò que hem danyat", conclou Veronica Devenin, professora d'EADA especialista en negocis sostenibles i regeneratius, i membre del Sustainability Hub d'EADA.

Ha arribat el moment d'actualitzar-se, adaptar-se i renovar-se. De repensar processos, models de producció i de consum. De canviar estratègies empresarials i avançar cap a un futur més sostenible i just, establint aliances amb partners que comparteixen el mateix propòsit. De convertir-nos en agents de canvi i exemple per a les futures generacions. És el moment de passar a l'acció!