• Economia
  • Un 2022 surrealista (i no apte per a innocents)

Un 2022 surrealista (i no apte per a innocents)

Una guerra a Ucraïna, una inflació de preus, una onada de calor permanent i l'amor a Alcarràs, entre les sorpreses d’enguany

Un 2022 surrealista (i no apte per a innocents) | Gemma Fontseca
Un 2022 surrealista (i no apte per a innocents) | Gemma Fontseca
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
28 de Desembre de 2022

Llegia fa dies a les xarxes socials, amb clau d'humor, que diem adéu a un any surrealista (i ja en portem molts). Un 2022 que començava amb la fi del toc de queda a Catalunya, després de dos anys marcats per la pandèmia i una conversa i debat que sempre girava entorn d’un virus impensable que ho ha capgirat tot. Desapareixien les mascaretes amb excepció del transport públic i els centres mèdics i s’esfumaven les quarantenes. Per fi la tan anhelada recuperació econòmica i... tranquil·litat?

 

L’amor a la pagesia

Una de les crítiques recurrents de ponent amb els mitjans de comunicació catalans és la poca representació de Lleida en el dia a dia. I aquest any el film Alcarràs, de Carla Simón, ha fet història i s'ha imposat a la Berlinale amb l'Os d'Or. El premi l'ha fet entrar a l'Olimp cinematogràfic, ja que és la primera pel·lícula de l'Estat que s'endú el reconeixement més important del festival berlinès en quatre dècades.

 

“Carla Simón ens ho explica a tota pantalla amb un tancament dramàticament pessimista. Ella parla de l’agricultura real, sense edulcorants. Una realitat de 2022 on legalment es poden convertir terres de regadiu en parcs fotovoltaics”, apunta Francesc Reguant a VIA Empresa.

Incredulitat amb Rússia i augment de preus

En un context de recuperació i bones notícies, el 24 de febrer el president rus Vladímir Putin va ordenar envair Ucraïna i obrir una crisi inèdita des del final de la guerra freda. Davant els països de l'OTAN que manifesten el seu suport a Ucraïna, el cap del Kremlin amenaçava de fer servir l'arma nuclear i deia que estava disposat a emprar "tots els mitjans". El conflicte va provocar el flux més gran de refugiats a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial i ha costat la vida de milers de soldats i civils.

Posteriorment, la temible inflació va arribar. La pujada dels preus, iniciada el 2021 per les dificultats a les cadenes de subministrament combinats amb dos anys pandèmics, s’ha accelerat el 2022 i ha assolit nivells inèdits en dècades.

Vladímir Putin, president de Rússia | iStock
Vladímir Putin, president de Rússia | EP

La inflació s'ha accentuat per la guerra d'Ucraïna, que ha portat Europa en una profunda crisi energètica. En resposta a les sancions occidentals, Moscou ha multiplicat les represàlies, colpejant especialment en el punt flac de la Unió Europea: la seva dependència del gas rus. Les seves exportacions de gas, especialment a Alemanya i Itàlia, estan en caiguda lliure. La pujada dels preus, iniciada el 2021 pels problemes a les cadenes de subministrament combinats amb la forta demanda a la calor de la recuperació postpandèmia, s'accelera el 2022 i aconsegueix nivells inèdits en dècades.

I de retruc, com és viure al país del cafè amb llet a 10 euros? Els entrellats d’un elevat cost de vida als països nòrdics i a Islàndia, amb el rerefons de la inflació i la mirada de Catalunya, ens han permès entendre el context actual.

Tanmateix, "l'economia mundial està patint la crisi energètica més greu des dels anys 1970", destaca l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Emergència climàtica

Una vegada arribat l'estiu, els fenòmens climàtics extrems es multipliquen com ara les onades de calor i els incendis d'Europa i els Estats Units. 

L'estiu és el més càlid que s'ha registrat mai a Europa, a cop de rècords de temperatura i canícules que provoquen sequeres i incendis. Més de 660.000 hectàrees de boscos van cremar entre el gener i la meitat d'agost a la UE, un rècord. Almenys 15.000 morts són directament imputables a aquesta calor extrema a Europa, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'any en què va morir el segle XX al costat de la reina d'Anglaterra

Després d'una successió d'escàndols i dimissions al seu govern, el primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va presentar la dimissió al juliol. Liz Truss va ser oficialment nomenada per succeir-ho a Downing Street, en una cerimònia amb la reina Isabel II dos dies abans de la mort de la monarca el 8 de setembre després de 70 anys de regnat. El dia 10, Carles III va ser proclamat rei. Un apunt interessant és el salari de les monarquies europees, que com a curiositat la corona britànica té el pressupost anual més alt de les 10 monarquies parlamentàries que hi ha a Europa.

La reina de Inglaterra | iStock
La reina d'Anglaterra | iStock

Truss, la primera ministra més efímera de la història moderna del país va aguantar tot just 44 dies al càrrec i va dimitir després de provocar una crisi política i financera amb el seu programa econòmic. Rishi Sunak va arribar al poder a finals d'octubre, en un període d'inestabilitat sense precedents al Regne Unit. És el cinquè cap de govern britànic des del referèndum sobre el Brexit de juny de 2016. El país britànic, com la resta, afronta desafiaments gegantins, entre els quals hi ha una inflació del 10%, vagues per l'encariment del cost de vida i un sistema públic de salut en crisi.

La revolució del futbol femení

Els números parlen per si sols: més de 90.000 aficionats del Barça femení al Camp Nou davant del Reial Madrid i del Wolfsburg. L'equip català és la cara visible de l’èxit esportiu al país. Una història de professionalització, superació, lideratge i inspiració. Per seguir-ho de prop.

Rècord mundial d'assistència a un partit de futbol femení al Barça-Wolfsburg de semifinals de Champions | EP
Rècord mundial d'assistència a un partit de futbol femení al Barça-Wolfsburg de semifinals de Champions | EP

La compra de Twitter per part d’Elon Musk ha generat molt debat. L'home més ric del món ha pagat els 44.000 milions després de set mesos d'estira-i-arronsa. Des de llavors hi ha hagut crisis de reputació, acomiadaments massius i una complicada relació amb els anunciants.

La intel·ligència artificial no és una tendència nova. De fet, sempre acostuma a sortir als resums de l'any i en la projecció dels posteriors. Tanmateix, solucions com el ChatCPT ha sigut el protagonista de fils virals i insisteixen en la seva importància. Josep Maria Ganyet, opinador de VIA Empresa, ho va analitzar amb 'Estimar les màquines'. I una de les conclusions: "Molta gent, al cap del dia, té més converses en format xat que no pas cara a cara"

Ganyet: "Molta gent, al cap del dia, té més converses en format xat que no pas cara a cara"

Un fi d'any no exempt de crítiques amb el mundial de Qatar, que hem cobert des del perfil econòmic i social a VIA Empresa. El primer país àrab en organitzar aquesta fita que ha sigut criticat pel tractament als treballadors estrangers, a la comunitat LGBTQ i les dones. La secció 'Cartes des de Qatar' de Xavier Roig és molt recomanable. ‘Del no res, al tot’.

El món té una cita amb les oportunitats i els reptes de l'any que ve. Com diu Genís Roca, “és l’hora dels optimistes emprenyats”. Feliç 2023!