• Economia
  • Rics desitjant pagar més impostos?

Rics desitjant pagar més impostos?

L'impacte d'un impost patriòtic a l'Íbex 35

El vicepresident Pablo Iglesias a la sessió de control. | EP
El vicepresident Pablo Iglesias a la sessió de control. | EP
Barcelona
16 de Maig de 2020
Act. 16 de Maig de 2020

Finalment, hem tingut els primers indicis que es reactiva l'economia després dels confinaments a escala mundial. Per primer cop des del mes de gener han baixat els inventaris de petroli (exceptuant una setmana al mes de març). Bàsicament vol dir que s'ha consumit més petroli del que s'ha produït. Això pot venir per un augment de la demanda amb la reactivació de moltes economies, o per una disminució de la producció. La realitat és que ha estat una combinació dels dos factors. Tot apunta que no tornarem a tindre preus negatius del petroli al tancament dels contractes de futurs.

"Hem tingut els primers indicis que es reactiva l'economia després dels confinaments a escala mundial"

El petroli ha estat de les poques notícies positives aquesta setmana. Les dades macroeconòmiques del primer trimestre i del mes d'abril es van sabent poc a poc, i no són gens esperançadores. Tot i la injecció de diners que han fet els bancs centrals europeus i americans hi ha hagut deflació. El PIB d'Europa ha caigut gairebé un 4% el primer trimestre. En l'última setmana hi ha hagut tres milions més d'inscrits a les ajudes dels nous aturats a Estats Units. Les vendes al detall han caigut entre un 16% i un 17% (a la crisi del 2008 van caure com a màxim un 3.1%). I, per últim, la picabaralla entre la Xina i Estats Units segueix.

Vistes les xifres de deflació, a Estats Units es va despertar l'interès de saber si es baixarien els tipus per sota de 0%. El cert és que alguns inversors tenen l'expectativa que això passi. Jerome Powell, el president de la reserva federal d'Estats Units, va insistir que això no entrava dins els seus plans i que de moment, no s'ho havien plantejat. També va insistir en el fet que el govern havia de preparar més plans d'estímul, ja que esperen una crisi econòmica molt forta. Amb el mercat de futurs es pot inferir el tipus d'interès que s'espera que hi hagi en els pròxims mesos, i els mercats ens indiquen què s'espera: fins ben entrat el 2022, o fins i tot fins a 2023, no hi hagi tipus positius a Estats Units.



Tot això va fer que aquesta setmana fos negativa per als mercats internacionals, ja que tots els principals índexs han caigut. Tot i això destaca l'Ibex, ja que mentre el principal índex americà ja ha recuperat un 55% de les caigudes, l'espanyol només ho ha fet un 12%. La diferència és molt més abismal si ho comparem amb el Nasdaq, l'índex tecnològic americà, que ha recuperat un 80% de les caigudes de març.

De ben segur que declaracions com la del banc Goldman Sachs no ajuden a l'índex, ja que aquest va assegurar que les provisions que estaven declarant els bancs per fer front als impagaments derivats de la crisi es quedarien curtes. Tot i que alguns encara no ho veuen, el cert és que l'economia espanyola es veurà greument perjudicada per aquesta crisi. I segurament serà de les que més.

Fa vuit anys, el 2012, Espanya va estar molt aprop de fer fallida amb la crisi del deute. L'any 2020 tornarem a veure un escenari crític pel deute. S'estima que el deute pot pujar fins al voltant del 120% del PIB. Abans de començar la crisi, representava 25.000 euros per habitant. Hem de tenir clar que aquest deute costarà molt de tornar si no es prenen les mesures adequades, i tampoc seria just que els nostres fills i néts l'heretessin.

S'han de prendre mesures d'estímul i fomentar la inversió d'empreses al país perquè puguem avançar correctament i es generin llocs de treball des del sector privat. Per una banda, el Govern espanyol està generant més despeses amb les ajudes que està proposant, però per altra banda s'està planejant tallar les ales al sector privat amb pujades d'impostos.

"L'Ibex no està acabant de rendir com la resta. Generalment, quan s'incrementen impostos a empreses les borses reaccionen negativament, i quan es baixen ho fan positivament"

Segurament per aquest motiu, entre d’altres, l'Ibex no està acabant de rendir com la resta. Generalment, quan s'incrementen impostos a empreses les borses reaccionen negativament, i quan es baixen ho fan positivament. Aquesta setmana hem vist al vicepresident Pablo Iglesias proposant un pla per incrementar impostos sobre les rendes, empreses i grans fortunes. Va assegurar que els rics estaven desitjant pagar més impostos, però com que encara no s'havia fet la reforma no podien fer-ho.

Per a tots aquells rics, que pobres de vosaltres no podeu pagar el que voleu en impostos, us deixo aquest enllaç per a poder realitzar els vostres somnis. Amb la de problemes que té per solucionar Pablo Iglesias segur que s'ha oblidat de mencionar la pàgina web de donacions de l'Estat. Per a tots aquells altres que no feu donacions a l'Estat, no marxeu a Andorra encara, que l'impost que us vol posar diu que és patriòtic!

Ull a la borsa!