• Economia
  • La robòtica catalana triomfa amb Amazon i Robmov

La robòtica catalana triomfa amb Amazon i Robmov

Es preveu que la venda de robots es dupliqui en els pròxims cinc anys

Els premiats de la Nit de la Robòtica del 2018 | Cedida
Els premiats de la Nit de la Robòtica del 2018 | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
30 d'Octubre de 2018
Act. 30 d'Octubre de 2018

La quarta edició de la Nit de la Robòtica, organitzada per la Comissió d’Indústria 4.0, ha premiat la robotització del centre logístic d’Amazon del Prat del Llobregat i al robot Robmov de l’empresa EAR-FLAP, dos projectes de robòtica col·laborativa aplicada al sector logístic i que faciliten el moviment de mercaderies sense conductor.

 

Alhora, també s'ha premiat la trajectòria de Miquel Seriola pels prop de 40 anys dedicats a l’enginyeria d’integració de robots a la indústria. Va iniciar la seva activitat, durant els anys 80, dissenyant perifèrics per als pocs robots presents llavors i va ser pioner en el desenvolupament de cèl·lules robotitzades per tall d’aigua, una solució que va exportar per tot el món. Actualment és CEO del grup empresarial Adisontru que agrupa diverses spin offs.

Villaroya: “Catalunya té les condicions necessàries per ser un referent en l’àmbit de la robòtica al sud d’Europa”

En aquest sentit, la directora general d’Indústria, Matilde Villaroya, ha destacat que “Catalunya té les condicions necessàries per ser un referent en l’àmbit de la robòtica al sud d’Europa”. Es preveu que la venda de robots es dupliqui en els pròxims cinc anys. 

 

Robots 'made in' Catalunya

El projecte de robotització del centre logístic d’Amazon al Prat del Llobregat, amb més de 200.000 metres quadrats, consisteix en 6.000 drives o robots mòbils logístics que operen en 130.000 metres quadrats i que arriben a moure fins a 25 milions de productes, emmagatzemats en 50.000 pods o estanteries mòbils.

Alhora, Robmov és un robot col·laboratiu amb navegació i mapeig simultani que ofereix una solució logística avançada i que pot arribar a carregar fins a 1.500 kilograms. El jurat va destacar que és "un projecte impulsat, dissenyat, finançat i produït a Catalunya", amb vocació de fer-se un lloc en el mercat emergent i competitiu de les solucions logístiques.

Senyals celebrals per operar ordinadors

El conferenciant convidat va ser el professor José del R.Millán, del Laboratori Brain-Machine Interface de l’Escola Politècnica Federal de Laussane, qui defensaque “la interfície cervell-ordinador permetrà als humans operar ordinadors, cadires de rodes, pròtesis i d’altres dispositius, només utilitzant les senyals cerebrals”.

Millán: “La interfície cervell-ordinador permetrà als humans operar ordinadors, cadires de rodes, pròtesis i d’altres dispositius, només utilitzant senyals cerebrals”

 

A Catalunya hi ha quasi un centenar d'empreses que es dediquen a la robòtica mentre que el conjunt d'Espanya es troba a la novena posició mundial amb 32.300 robots industrials instal·lats, la meitat dels quals dins el sector de l’automoció. Aquestes xifres suposen, en el sector industrial espanyol, 157 robots per cada 10.000 empleats durant l’any 2017.