La robotització pot crear 2 milions de llocs de feina fins al 2030

L'observatori ADEI assenyala les millores laborals del futur si s'implementen les polítiques necessàries per impulsar la transformació digital

La transformació digital alliberaran hores de feina i augmentaran la productivitat dels treballadors La transformació digital alliberaran hores de feina i augmentaran la productivitat dels treballadors

L'automatització i la robotització podrien augmentar el nombre d'ocupats en més de dos milions de persones fins al 2030 si s'implementen les polítiques formatives i laborals per impulsar la transformació digital. Així ho indica el darrer informe de l'Observatori ADEI, impulsat per Google i AFI.

L'estudi, que classifica l'ocupació segons el grau de complementarietat amb la robotització, posa de relleu que d'aquí al 2030 podria haver un increment de 3,2 milions de llocs de feina adaptats a la digitalització. També constata un augment de 0,6 milions d'ocupacions noves que requereixen un alt "component humà" i la desaparició d'1,4 milions de llocs de feina en les ocupacions fàcilment reemplaçables per robots.

L'observatori ADEI també ha assenyalat que hi podria haver un augment de la remuneració dels assalariats, la qual cosa es traduiria en una millora del benestar econòmic i social dels espanyols. Segons l'informe, el PIB per càpita passaria dels 24.000 euros anuals fins als 33.000 euros en un període de 15 anys si es produeix amb èxit la transformació digital.

Canvis en les ocupacions

A curt termini, l'observatori constata que la introducció de noves tecnologies substituirà als treballadors que portin a terme tasques "més fàcilment reemplaçables". Tot i així, les noves eines digitals complementaran l'ocupació restant, alliberant hores de feina i augmentant la productivitat.

Les ocupacions avançades –físics, enginyers i matemàtics, especialistes en finances i professionals de la informació i la comunicació-, a més de les relacionades amb l'hostaleria i el comerç, són els que tindran un major potencial de creixement, ja que són les que tenen un major grau de complementarietat amb la robotització, segons indica l'estudi.

Replantejament de l'educació

A causa de la digitalització, l'observatori ADEI constata també que es requereix un replantejament de l'educació i de les competències que han de reunir els treballadors, amb una reestructuració del sistema formatiu per tal d'enfortir les habilitats STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). 

Més informació
Com serà la fàbrica del futur?
Un sindicat pels robots?
La revolució del talent
Avui et destaquem
El més llegit