Gairebé el 40% de la indústria espanyola fa servir robots. Tanmateix, però, segons el professor d'Economia de la UOC, Joan Torrent, encara no som davant d'una quarta revolució industrial perquè considera que "per a poder parlar d’un nou cicle econòmic, la robòtica ja hauria de ser present almenys en la meitat de les empreses de la indústria espanyola".
Ara bé, les previsions de la Federació Internacional de Robòtica (IFR), la indústria mundial farà servir més de 2,5 milions de robots el 2020 i ho farà a un ritme de creixement que superarà el 10% duplicant el nombre d'unitats que hi havia a principis del 2010. A més, tot i que actualment més del 70% dels autòmats els trobem en empreses d’automoció, electricitat i electrònica, metal·lúrgia i química, es preveu que durant els anys vinents s’expandeixin cap a altres àmbits de la indústria.
Torrent assegura que els avenços tecnològics i la introducció de millores que faciliten el desenvolupament han de ser, sens dubte, aliats de les empreses. "La robòtica tindrà un efecte positiu assegurat en les empreses que tinguin desenvolupada tota la part relacionada amb la recerca i la innovació, i també en les que hagin incorporat les novetats de la primera onada tecnològica", explica Torrent a l’estudi Coneixement, robòtica i productivitat a la pime industrial catalana: evidència empírica multidimensional.
Productivitat Vs. llocs de treball?
En aquest sentit, el professor apunta que les empreses que fan servir robots "facturen més, exporten més, són més eficients i, per tant, milloren la productivitat". Davant d’aquest panorama, però, augmenta la preocupació pel futur dels llocs de treball. Torrent explica que "la tecnologia no destrueix el treball, sinó que esbiaixa habilitats i destreses, i desplaça tasques, feines, ocupacions i persones". Malgrat això, el professor reconeix que "a mesura que creix la utilització de la robòtica, el nombre de treballadors disminueix més ràpidament que el nombre d’empreses que no la utilitzen".
Un informe de la Universitat d’Oxford apunta que el 36% dels llocs de treball espanyols estan en risc de digitalització. "Estem observant que la robòtica i la intel·ligència artificial desplacen les feines de trams i qualificacions mitjans, mentre que les persones que fan feines de la franja baixa o alta no tindran tants problemes per a coexistir-hi", raona Torrent.
Tot i això, el professor explica que "aquest tipus de tecnologies acaben donant lloc a nous perfils professionals, augmenten els salaris de la gent i creen nous llocs de treball, que solen compensar, en general, els que es perden amb la gent que queda desplaçada".