Robots que et deixen a l'atur

En un mercat laboral on fan falta cada cop més habilitats per no ser substituït per una màquina, països com l'Índia són els que més poden patir

We should not be surprised to see robots among our workmates
We should not be surprised to see robots among our workmates
Redacción VÍA Emprendida
21 de Gener de 2017
Act. 23 de Gener de 2017
Aturem-nos un moment a pensar: la nostra feina la podria fer un robot? En països com l'Índia, la resposta de molts persones és afirmativa. La consultora multinacional de Recursos Humans ManpowerGroup assenyala els treballadors d'aquest país asiàtic com els més amenaçats de ser substituïts per màquines en l'informe The Skills Revolution. "Aquells que tinguin les habilitats adequades veuran augmentades les seves possibilitats, se'ls crearan oportunitats i podran escollir com, quan i on treballar", assegura Jonas Prising, CEO de ManpowerGroup. Per contra, indica, "els que no les tinguin miraran al futur sense ser capaços de veure millorar les seves circumstàncies".

Més robots i menys persones?
L'estudi es basa en l'enquesta a més de 18.000 empreses de 43 països sobre l'impacte que tindrà la digitalització en els seus llocs de treball els pròxims dos anys. Més del 90% esperen que aquest impacte sigui molt elevat, de tal manera que els seus empleats requeriran un domini ampli d'habilitats relacionades amb les noves tecnologies. Tot i que el 83% tenen la intenció de mantenir o augmentar la plantilla millorant les seves habilitats digitals i només un 12% preveu reduir-la a causa de l'automatització; les expectatives no són iguals per a tots els treballadors del planeta.

A l'Índia, per exemple, les perspectives són força pitjors i el percentatge de responsables empresarials que preveuen disminuir personal a favor de la robòtica s'enfila gairebé al 30%. La causa? Els treballadors qualificats tot just representen el 2,3% de la força laboral del país, segons les mateixes estimacions del govern indi. Una xifra tan llunyana al 96% de Corea del Sud, el 80% del Japó o el 75% d'Alemanya que fa difícil competir-hi. De fet, tot i que l'Índia segueix sent un dels països que més llocs de treball genera, el seu percentatge de creació neta d'ocupació no ha parat de caure durant el 2016.

Al darrere de l'Índia, altres països com Bulgària, Eslovàquia o Eslovènia també mostren una preocupant previsió de llocs de treball que es perdran a favor de l'automatització. Però no tot han de ser males notícies. En sentit contrari també hi ha empresaris que esperen que la digitalització i la robòtica els permetin generar més llocs de feina. És el cas d'Itàlia, Guatemala o el Perú.

Previsió de creixement o disminució de contractació a causa de la robotització. The Skills Revolution


Sigui com sigui, la inevitable presència cada cop més gran de robots també planteja altres reptes. Per tal de fixar un terreny de joc favorable per a totes les parts, el Parlament Europeu ja treballa en diverses propostes normatives que regulin la presència dels robots al mercat laboral. Així doncs, des de Brussel·les es planteja que paguin impostos com si fossin persones físiques, que tinguin drets i obligacions o que disposin d'interruptor d'emergència i no puguin fer cap dany a un humà ni establir-hi vincles emocionals.

Els sectors amb més futur
Com resulta obvi, la robotització afectarà de forma més intensa aquells llocs de treball que requereixen poca formació i tasques més repetitives. Un cop més, el talent tindrà premi i els sectors que més el demandin seran els que menys treballadors substitueixin per robots. En aquest sentit, les TIC o els Recursos Humans són els àmbits amb millors perspectives.

Sectors amb més bones perspectives. The Skills Revolution