• Economia
  • Rússia encara representa un 18% de les importacions de gas a la UE malgrat la guerra d'Ucraïna

Rússia encara representa un 18% de les importacions de gas a la UE malgrat la guerra d'Ucraïna

Brussel·les recorda que la quota era del 45% abans del conflicte i assegura que Moscou ja no li pot fer "xantatge"

L'eurocomissària d'energia, Kadri Simson | ACN
L'eurocomissària d'energia, Kadri Simson | ACN
ACN | Redacció VIA Empresa
Barcelona
11 de Setembre de 2024

Rússia encara representa un 18% de les importacionsdegas a la Unió Europea malgrat la guerrad'Ucraïna. Així ho indica l'informe anual sobre la situació del mercat energètic als 27, publicat aquest dimecres per la ComissióEuropea. Segons el document, Moscou és el segon major exportador de gas natural liquat (GNL) a la UE i el tercer en gas natural.

 

Moscou és el segon major exportador de gas natural liquat (GNL) a la UE i el tercer en gas natural

Malgrat tot, Brussel·les recorda que Rússia aglutinava un 45% de les compres de gas de la Unió l'any 2021 -abans de l'esclat del conflicte- i assegura que la relació amb Moscou és ara totalment diferent. "Rússia ha perdut capacitat d'influència i no ens pot fer xantatge", ha subratllat en roda de premsa la comissària d'Energia, KadriSimson.

Durant la seva intervenció, l'eurocomissària estoniana ha destacat -tal com també apareix en l'informe- que les reserves de gas a la Unió de cara al pròxim hivern van superar el 90% de la seva capacitat el 19 d'agost passat, molt abans de la data límit de l'1 de novembre. "Una de les nostres fortaleses és que ara tenim les reserves gairebé a màxima capacitat, especialment en els països sense accés al mar", ha apuntat.

 

Preguntada per les importacions de gas rus, Simson ha recordat que els paquets de sancions de la Unió encara no cobreixen aquesta font d'energia. No obstant això, ha reconegut que l'historial de sancions contra Moscou del club comunitari ha estat "sorprenent" i no tanca la porta a aplicar restriccions al sector en un futur. "En els últims anys hem adoptat coses inimaginables". "Mentre duri la guerra hem de continuar responent", ha deixat clar. Al mateix temps, l'eurocomissària ha celebrat que els preus de l'energia es mantinguin estables i "significativament per sota" els nivells màxims durant la crisi del 2022, i que el consum de gas a la Unió s'hagi reduït un 18% entre l'agost de 2022 i el maig de 2024.

Espanya i la pobresa energètica

Tot i que l'informe presenta essencialment dades en l'escala comunitària, en un petit apartat aporta una dada en què s'indica que Espanya va ser el país amb més pobresa energètica l'any 2023. Segons indica l'informe, un 20,8% dels espanyols van reconèixer que no podien escalfar adequadament casa seva, més que qualsevol altre país i molt per sobre de la mitjana europea, que es va situar en el 10,6%.