• Economia
  • El toc d'alerta d'Oliu pels Next Generation

El toc d'alerta d'Oliu pels Next Generation

El president del Banc Sabadell valora la bona salut de l'economia espanyola, però adverteix de les dificultats burocràtiques per executar els fons europeus

Imatge de Josep Oliu, president del Banc Sabadell | Banc Sabadell
Imatge de Josep Oliu, president del Banc Sabadell | Banc Sabadell
Sabadell
01 de Febrer de 2023
Act. 05 de Desembre de 2023

En un to còmode, així ha pronunciat Josep Oliu la seva conferència anual a la seu de la Cambra de Sabadell. El president del Banc Sabadell ha aprofitat la fase d’introducció per resumir l’any 2022, a partir de cinc escenaris: Conflicte a Ucraïna, crisi energètica, inflació, Covid a la Xina i el tensionament de les condicions financeres.



“Els efectes de la guerra ja formen part de la realitat”, descriu Oliu en resposta al plantejament de Ramon Alberich. El màxim responsable de la corporació empresarial ha aplaudit el fet que “el 2022 ha anat molt millor del que s’havia previst”. 

Sense deixar de banda la situació geopolítica, Josep Oliu recorda com el conflicte “és un volcà encara existent”. El president de l’entitat bancària ha titllat “d’injust i absurd” l’impost del Gobierno a la banca. També en clau política, el directiu vaticina conflictivitat social “quan torni el debat sobre els límits d’endeutament i despesa”, un cop finalitzada l’etapa més crítica de la pandèmia. 

Creixement i la problemàtica dels Next Generation

Respecte de les previsions de creixement de l’economia espanyola al voltant de la zona euro, Oliu recolza aquest comportament en “una exposició reduïda” a Rússia, la resiliència del mercat laboral o l’absència de desequilibris en el mercat immobiliari.

L’anàlisi del Banc Sabadell es complementa amb l’establiment de criteris rigorosos a l’hora de concedir crèdits, la menor sensibilitat dels agents privats als tipus d’interès i el sanejament dels balanços de llars i empreses. Ara bé, Josep Oliu situa “les dificultats” dels Next Generation com un dels principals obstacles d’Espanya. 



“La burocràcia és un problema”, apunta el banquer a l’hora d’aprofitar les inversions associades als fons comunitaris. De cara al 2023, Oliu ha fet una crida a no desatendre els següents factors: inestabilitat de la geopolítica global, els esdeveniments climàtics extrems, els ciberatacs i la gestió de les pandèmies. 

IMG E7052
Imatge de la xerrada a la Cambra de Sabadell | Cedida

La fi de la respiració assistida 

En els darrers anys, principalment a causa de la Covid-19, el debat públic “ha estat protagonitzat per polítiques expansives”. Un cop finalitzada l’etapa més dura de la pandèmia, el president del Banc Sabadell preveu que el Banc Central Europeu realitzarà una retirada progressiva dels mercats de deute públic. 

Oliu veu com les mesures “per parar el cop s’acaben”. En aquest sentit, el Sabadell no ha expressat gaire preocupació, a curt termini, pels impagaments o la morositat derivada dels crèdits ICO de la pandèmia. “Gran part dels implicats tenen un venciment a 7-8 anys”, planteja el banquer. 

Malgrat tot, “el crèdit no es restringirà i sempre hi ha un 2-3% d’empreses que ja tenien problemes abans d’optar per la via de l’ICO”. Sobre la gestió de la inflació, el president de l’entitat veu realista una tendència cap al 2%, “no parlem d’un descens immediat”. 

Oliu: "Les mesures per parar el cop s'acaben"

La moderació d’aquesta inflació, segons Oliu, arribarà per diversos factors de pressió a la baixa: avenços en la gestió de la crisi energètica, menors dificultats a les cadenes globals de producció i el tensionament de la política monetària. 

El futur del Banc Sabadell

En els pròxims dotze mesos, gran part de l’activitat del Sabadell passa per la normalització dels tipus d’interès, el control de les incerteses geopolítiques i econòmiques o les mesures d’alleujament per a deutors hipotecaris. 

Un full de ruta que no aparca els projectes de futur vinculats a la transformació tecnològica i digital, la consolidació d’un model de negoci d’excel·lència, la rendibilitat per damunt del cost del capital i el compromís amb la sostenibilitat. 

Més enllà del Banc Sabadell, Josep Oliu veu, a curt termini, que el sector bancari ha de caminar cap a un reajustament de les fonts de finançament, reforçar la qualitat dels actius, vigilar els impactes reguladors i la pressió dels organismes supervisors.