El salari mitjà a Catalunya és de 1.725 euros mensuals, un 5,2% més gran si el comparem amb la mitjana de l’Estat, que té un sou mitjà de 1.639 euros. El 2017, el salari mitjà català ha crescut un 0,2%, tot i que acumula un retrocés de l’1,7% des del 2012. Així ho indica un estudi elaborat pel Grup Adecco.
Segons l’informe, el 10% dels assalariats que menys cobren a Catalunya tenen una remuneració mitjana de 483 euros al mes, mentre que el 10% dels catalans amb els salaris més elevats perceben, de mitjana, 4.518 euros mensuals.
Així, els salaris més alts a Catalunya són 9,4 vegades majors que els salaris més baixos. No obstant això, es tracta de la relació més baixa dels darrers set anys. L’any 2015 es va assolir la màxima disparitat a Catalunya, amb una diferència d’11,8 vegades entre els salaris més alts i els més baixos. L’estudi d’Adecco indica que la reducció de la bretxa entre els salaris més alts i els més baixos es produeix perquè les remuneracions més baixes són les que més creixen.
A Catalunya, la indústria és el sector que ofereix els salaris més alts, amb una mitjana de 2.067 euros al mes. Aquesta xifra supera la mitjana autonòmica en un 19,8%. En la situació oposada es troba el sector serveis, que compta amb un salari mitjà de 1.652 euros mensuals, la xifra més baixa i un 4,2% per sota de la mitjana catalana.
Catalunya, la quarta autonomia amb els sous més alts
Si es compara el salari mitjà de Catalunya amb els salaris de la resta de comunitats autònomes, s’observa com el salari mitjà català és el quart més alt, situant-se per sota de Madrid (amb una mitjana de 1.933 euros mensuals), el País Basc (1.930 euros mensuals) i Navarra (1.777 euros mensuals).
No obstant això, Catalunya és una de les 10 autonomies que més han reduït el salari mitjà en els darrers cinc anys (-1,7%). Només Extremadura ha disminuït més el seu salari, amb una reducció del 4,2%. D’altra banda, els increments salarials més grans s’han produït a Cantàbria (+6,7%), Astúries (+4,3%) i Galícia (+2,7%).
Cau el poder adquisitiu
L’informe també posa de manifest com l’any 2017 els preus al consum han crescut un 2,2% a Catalunya. Un fet que, segons expliquen des d’Adecco en un comunicat, ha tingut un impacte negatiu en la capacitat de compra del salari mitjà, que ha caigut un 2%.
Així mateix, dels darrers vuit anys, set han acabat amb una pèrdua de poder adquisitiu del salari, acumulant una caiguda total d’un 10,9%. Això es tradueix en el fet que amb el mateix salari, els catalans poden comprar un 10,9% menys de productes ara que el 2010.