• Economia
  • Inèdit des dels 70: saldo exterior positiu i increment del 3% del PIB

Inèdit des dels 70: saldo exterior positiu i increment del 3% del PIB

L'economia espanyola mantindrà creixements del 4% amb menys importacions segons el 'think tank' EuropeG

Les exportacions contribueixen a augmentar la producció de l’economia catalana| Pixbay
Les exportacions contribueixen a augmentar la producció de l’economia catalana| Pixbay
Redacció i Agències
Barcelona
28 de Juny de 2018
Act. 29 de Juny de 2018

L'economia espanyola mantindrà un saldo exterior positiu els propers anys, perquè les exportacions seguiran creixent a un ritme d'almenys un 4%, i les importacions augmentaran menys a causa d'un creixement mitjà-baix de la demanda nacional, segons una anàlisi del think tank EuropeG.

Creixement econòmic amb equilibri exterior. Un nou escenari per a l'economia espanyola s'ha presentat a la Cambra de Barcelona amb l'autor d'aquest policy brief, el catedràtic Rafael Myro (Universitat Complutense de Madrid); el director d'EuropeG, Antoni Castells; el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls; el president de Puig, Marc Puig, i la sòcia d'Alta Life Sciences Montserrat el Vendrell.

Espanya mantindrà un saldo exterior positiu els propers anys, segons EuropeG

L'informe destaca que Espanya acumula més de tres anys amb un saldo exterior positiu, la qual cosa es combina amb un creixement del PIB superior al 3%, una situació inèdita en els últims 45 anys.

Des de 1970-73, l'economia espanyola no havia aconseguit tres anys consecutius de creixement a una taxa anual superior al 3% sense incórrer en un dèficit exterior "de cert relleu", la correcció del qual exigia combinar la devaluació de la moneda amb moderació de la despesa.

No obstant això, ara hi ha una situació "bastant excepcional", segons Castells, perquè el PIB espanyol ha crescut per sobre del 3% mentre que el balanç exterior és positiu perquè hi ha més exportació que importació: per això EuropeG ha volgut analitzar si es pot perllongar o és una situació passatgera.

Myro ha conclòs que en escenaris d'alt creixement del PIB, entorn del 4%, el superàvit exterior d'Espanya estendria a reduir-se gradualment perquè les importacions creixerien per damunt; però per a creixements menys expansius com els quals es preveuen, les importacions creixerien menys i el saldo del comerç exterior estendria a mantenir-se o pujar.

Així, si es compleixen les previsions de creixement del PIB d'al voltant del 2,3%, el saldo exterior creixerà i hi haurà cada vegada més superàvit; i si l'economia espanyola creix al voltant d'un 3%, el saldo exterior tendirà a mantenir-se.

La productivitat és la clau per exportar i permet salaris més alts

Podem assegurar que les exportacions difícilment van a créixer menys del 4% en volum", segons Myro, que ha dit que el 12% d'empreses a Espanya amb la productivitat adequada per sortir a l'exterior encara no ho ha fet, per la qual cosa espera que ho facin en els propers anys i segueixi augmentant el volum d'empreses exportadores.

"Un creixement del 4% és un mínim, i es pot donar per bastant segur", i ha augurat que les importacions van a créixer a un ritme proporcional al creixement de la demanda -està previst que sigui mitjà-baix-, per la qual cosa es mantindrà un saldo exterior positiu.

Salaris alts i més productivitat

Myro ha destacat que les empreses que exporten paguen salaris un 8% més alts i la seva productivitat és un 18% més elevada que les que no exporten: per això tenen menys costos laborals unitaris.

"El que és central és tenir una elevada productivitat; no uns baixos salaris. No solament no cal baixar els salaris, sinó que es poden pujar", ha afirmat.