El Saló Nàutic Internacional de Barcelona, que organitza Fira de Barcelona, en col·laboració amb l'Associació Nacional d'Empreses Nàutiques (ANEN), ha fet un pas més en la seva aposta per la sostenibilitat com a motor de la transformació del sector cap a l'economia blava. A la seva 60a edició, comptarà, entre altres iniciatives, amb un espai dedicat a exhibir embarcacions amb motoritzacions elèctriques o híbrides i les últimes innovacions dissenyades per mitigar l'impacte de l'activitat nàutica en mars i oceans. A més, el saló ha arribat a un acord de col·laboració amb el World Ocean Council (WOC), organització internacional fundada el 2010 que impulsa l'economia marítima sostenible i que ha escollit Barcelona per establir-ne la seu.
L'economia blava és una proposta que promou el paper de mars i oceans com a font econòmica i la gestió dels recursos marins de manera eficient, regenerant els ecosistemes i incorporant innovacions que facin possible un creixement sostenible. Amb l'objectiu de potenciar-ne el desenvolupament, institucions i entitats internacionals han posat en marxa diverses iniciatives com, per exemple, la Comissió Europea (CE), l'últim informe de la qual (2018) assenyala que l'economia blava va facturar a la Unió Europa uns 750.000 milions d'euros, i va generar uns 5,4 milions de llocs de treball. A Espanya dóna feina a 945.000 persones i aporta un valor agregat brut de 32.700 milions d'euros anuals.
És, en aquest sentit, que el Saló Nàutic ha creat el nou espai Innovation Dock, on es mostraran les embarcacions elèctriques, híbrides i d'hidrogen, que comencen a aparèixer al mercat, així com una quinzena de startups mostraran les seves propostes més disruptives en l’àmbit de la digitalització i la nàutica respectuosa amb el medi ambient.