• Economia
  • La salut digital: un “pol d’atracció” de 331 empreses, 600 milions i 4.800 treballadors

La salut digital: un “pol d’atracció” de 331 empreses, 600 milions i 4.800 treballadors

Catalunya aposta decididament pel ‘digital health’ i es converteix en la 5a regió mundial que capta més projectes d’inversió

El Barcelona Health Hub es troba ubicat al recinte modernista de Sant Pau | iStock
El Barcelona Health Hub es troba ubicat al recinte modernista de Sant Pau | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
06 de Maig de 2024
Act. 06 de Maig de 2024

El sector de la salut digital de Catalunya està d’enhorabona. No només per haver brillat al Mobile World Congress 2024 d’enguany, sinó que també ho avalen les xifres actuals: el volum de negoci del sector del digital health ha augmentat un 35% i ja frega els 600 milions d’euros anuals amb més de 4.800 treballadors. En aquests moments hi ha 331 empreses catalanes que es dediquen a la salut digital, un 24% més que fa un any. I un motiu per “treure pit”: Catalunya és la 5a regió mundial que ha captat més projectes d’inversió estrangera tecnològica dedicada al sector de la salut durant l’últim quinquenni.

 

Quins són els principals trets del sector de la salut digital? Molt senzill, es tracta d’un teixit empresarial jove, on el 65% de les companyies tenen menys de 10 anys de vida i amb un ampli protagonisme de les startups, segons apunta l’estudi sobre la Salut digital a Catalunya, elaborat per Acció en col·laboració amb Barcelona Health Hub (BHH). Un sector de petites i mitjanes empreses (el 91,8% d’elles són pimes), mentre que el 23,8% facturen més d’un milió d’euros i el 3,7% més de 10 milions d’euros. Encara més, de les 2.100 empreses emergents presents al territori, el segment de tecnologies de la salut és el més nombrós i representa el 17% del total. Finalment, gaudeixen d’una àmplia activitat exportadora, amb el 20,7% d'elles que ho porten a terme.

 

El sector de la salut digital català: empreses pimes, joves, amb activitat exportadora i amb predomini de les eines clíniques

Cal destacar que el terme de la salut digital, segons l’Organització Mundial de la Salut, fa referència a l’àmbit de coneixement i la pràctica associada al desenvolupament i ús de tecnologies digitals per millorar la salut. És a dir, un sector que engloba àmbits com la intel·ligència artificial aplicada a la medicina o els models telemàtics, que es tradueix en nous dispositius mèdics, la telemedicina o les teràpies digitals. Per àmbits d’activitat, les empreses de salut digital operen principalment en el desenvolupament d’eines clíniques (18% del total), la consultoria tecnològica (18%), les teràpies digitals (12%) i el suport a les decisions mèdiques (10%).

La singularitat del ‘digital health’ català

El Barcelona Health Hub (BHH) és una associació nascuda el 2018 i amb gran presència al 4YFN | BHH
El Barcelona Health Hub (BHH) és una associació nascuda el 2018 i amb gran presència al 4YFN | BHH

El nostre territori s’ha convertit en una ubicació atractiva per a la captació d’inversió estrangera. En aquest sentit, Catalunya és la cinquena regió mundial que ha captat més projectes d’inversió estrangera tecnològica vinculada al sector de la salut en el darrer quinquenni (2019-2923). Concretament, Catalunya ha rebut 18 projectes per valor de 1.003 milions d’euros que han generat 1.943 llocs de treball. A més, actualment comptem amb fins a 13 centres tecnològics (tech hubs) de companyies internacionals com AstraZeneca, Bayer o Novartis. La primera, coneguda per crear la vacuna de la covid-19 sobretot, crearà 1.000 llocs de treball a Barcelona. També, Catalunya és el destí preferent de l’estat espanyol, és la 1a en projectes, en capital invertit i en llocs de treball creats.

Catalunya ha rebut 18 projectes d’inversió estrangera per valor de 1.003 milions d’euros que han generat 1.943 llocs de treball

Si s’amplia el sector digital fins al de les ciències de la vida, s’assoleix la xifra total de 1.400 empreses i es compta amb 17 centres tecnològics i instituts de recerca hospitalària i agents de suport com ara Barcelona Health Hub, Biocat, Catalonia&Bio &Healthtec Cluster i 13 universitats i centres formatius. “En els últims 20 i 30 anys ha augmentat les necessitats creixents del sector de la salut i es necessiten més recursos per suportar l’alta demanda”, apunta Albert Castellanos, conseller delegat d’Acció, durant la presentació de l’informe. “El sector de la salut digital permet ser més eficients, comptar amb més personalització i amb gran capacitat d’irrupció”, precisa.

Un sector amb gran impacte mundial

Interior d'un laboratori d'AstraZeneca | Cedida
Interior d'un laboratori d'AstraZeneca | Cedida

El fenomen de la salut digital no només es troba en auge a Catalunya, sinó que gaudeix d’un impacte global amb unes previsions de creixement elevades. Segons l’estudi, el mercat mundial del sector creixerà a un ritme del 13% anual fins al 2032, on s’espera que acumuli un valor de 939.500 milions de dòlars. Bona part del valor es concentra a l’Àsia-Pacífic amb gran impacte i lideratge de la Xina o l’Índia. Quins són els factors de creixement? Els experts destaquen les innovacions tecnològiques, el boom de la intel·ligència artificial, l’expansió de la IoT, l’increment de la robòtica en el sector salut i els dispositius de monitoratge remot.

La intel·ligència artificial i l’ús massiu de dades acaparen el dia a dia del sector de la salut digital, mentre hi ha una gran evolució a l’atenció en remot

Entre les principals tendències del sector, la intel·ligència artificial i l’ús massiu de dades acaparen el dia a dia, mentre hi ha una gran evolució a l’atenció en remot, l’ús de la realitat virtual i augmentada, o les qüestions relatives a la privacitat i la ciberseguretat. Finalment, una altra tendència a l’alça és l’ús mèdic de la bioimpressió i la impressió en 3D i 4D.

Pel que fa a les empreses líders mundials en facturació hi ha el cas de United Health Group, Danaher, Gohealth, Baxter o Medronic. Com a curiositat, també tenen presència a Catalunya Teladoc Health, Johnson&Johnson, DXC Technology, Bayer, Astrazeneca, que també complementen les primeres posicions del llistat.

Qui és qui entre les principals rondes de capital?

L'equip directiu de Qida | Cedida
L'equip directiu de Qida, que ha rebut una inversió de 18 milions d'euros | Cedida

Des del 2022 fins a l’actualitat, destaca la inversió de 18 milions d’euros en el cas de Qida, una empresa catalana que ofereix atenció sanitària i serveis de cura i assistència a domicili per a persones grans o amb necessitats especials. En segon lloc, hi ha Deepull, amb 17 milions i que es dedica al diagnòstic directe de la sèpsia. També hi ha el cas d'Oliva amb 5,7 milions, Cuideo, amb 5 milions, Onalabs (1,8 milions), Manina medtech (1,75 milions), Braingaze (1,5 milions), Mediquo (1,35 milions) i Nimble Diagnostics amb 1 milió d’inversió i que es dedica a monitorar pacients amb stents implantats, amb diversos guardons per part de Barcelona Activa.

La cerca de nou talent, entre els reptes pendents

Cristian Pascual és el president del Barcelona Health Hub | Cedida
Cristian Pascual és el president del Barcelona Health Hub | Cedida

Quins són els reptes pendents i què cal millorar en el sector de la salut digital? Des de Barcelona Health Hub apunten davant la pregunta de VIA Empresa que l’adquisició de noves competències digitals i la cerca de nou talent serà essencial de cara als reptes de present i de futur. I el gran repte: que la innovació flueixi i impacti a la salut pública i que “deixi de tenir sentit” vendre l’empresa a fora. I una última predicció del president del BHH, Cristian Pascual: “el millor està per venir”.