El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que té intenció d'abordar un augment "immediat" del Salari Mínim Interprofessional (SMI) "el que queda de l'any" per continuar avançant en el compromís electoral d'assolir abans del final de la legislatura el 60% del salari mitjà, "que és el que marca la carta de drets socials del Consell Europeu". Aquest mateix dimecres, el Ministeri de Treball i els representants dels sindicats (CCOO i UGT) i les patronals (CEOE i Cepyme) s'han reunit per iniciar les negociacions de l'augment del SMI, que ara mateix es troba en 950 euros mensuals.
Segons els representants sindicals, l'executiu ha proposat que l'increment sigui de 15 euros enguany i 31 més el 2022 i el 2023. D'aquesta manera, d'aquí dos anys s'arribaria als 1.027 euros mensuals. CCOO i UGT reclamen des de fa temps la necessitat d'equiparar l'augment del salari mínim a l'increment dels preus. Les patronals, però, consideren que la pujada del 31,8% que ha registrat entre el 2018 i el 2020 -"inèdit en l'economia espanyola"- és suficient, ja que asseguren que algunes empreses encara no s'han recuperat de la crisi.
El president espanyol ha recordat que la societat espanyola ha fet "un gran esforç durant l'últim any", i ara necessita "una nova etapa millor" que "els representants polítics hem de contribuir" a fer possible. S'ha compromès a treballar per consolidar la recuperació i fer que "arribi a la butxaca dels espanyols en forma de més ocupació, millors salaris i pensions dignes".
Pedro Sánchez ha anunciat l'augment durant l'inici del curs polític, que ha reunit a la Casa América de Madrid la plana major del seu govern i també els màxims representants de l'Ibex-35. Entre altres, hi havia el president i conseller delegat d'Iberdrola, José Ignacio Sánchez Galán; el president executiu de Telefònica, José María Álvarez-Pallete; i el president d'ACS, Florentino Pérez. També hi eren presents els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Josep Maria Àlvarez, i el president de la CEOE, Antonio Garamendi.
El president del Govern central també s'ha referit a la reforma de les pensions i ha recordat que el seu executiu i els agents socials van acordar el primer acord de pensions des del 2011 "per clarificar les fonts de finançament" i comprometre per llei a la revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC". "Crec honestament que entre tots, el govern, el poder executiu, legislatiu i els agents socials, hem de fer el possible perquè la recuperació sigui tan justa com sigui possible". Sánchez s'ha referit a les persones que encara es troben en situació d'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), uns 274.000 treballadors a tot l'Estat. Fa un any, n'hi havia 735.000.