• Economia
  • Sánchez se'n recorda de Glovo, però no de Catalunya

Sánchez se'n recorda de Glovo, però no de Catalunya

El president del Govern espanyol en funcions defensa "no tancar-se en una interminable rotonda" amb els problemes del passat

El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, al  Cercle d'Economia. | Cedida
El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, al Cercle d'Economia. | Cedida
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Sitges
01 de Juny de 2019
Act. 26 de Juny de 2019

La XXXV Reunió del Cercle d'Economia ha tancat amb la intervenció del president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i de l'encara president del Cercle d'Economia, Juan José Bruguera. El títol d'aquesta edició era Un món desordenat: economies en transició, democràcies en perill. Però, Sánchez ha preferit donar-hi una volta i agafar-s'ho en positiu.     

 

"Imagineu-vos que no és el món que ens presenten a les pel·lícules distòpiques, sinó aquell que nosaltres volem construir", ha començat. Allò que ell mateix defineix com a "filosofia de la bona vida" li ha servit per fer aterrar la ciència ficció amb una pluja d'idees: oci, art, sostenibilitat, biotecnologia, cura del càncer, medicina personalitzada, "molts viatgers però pocs exiliats i immigrants", democràcia, igualtat de gènere, respecte a la diversitat i a les minories o lideratge col·laboratiu, entre d'altres. 

Sánchez: "Espanya és un gran país i Europa és un gran projecte compartit i és a Espanya i a Europa on s'escriurà la història del futur"

"Volem canviar el món i creiem que qui no ho vol fer, ha d'apartar-se i no molestar i deixar-nos treballar a aquells que volem avançar amb justícia social", ha defensat apel·lant al Cambiemos el mundo de l'activista Great Thunberg. I tractant-se de "móns molt pròxims", els exemples eren significatius: Barcelona, Sitges, Catalunya, Espanya, Europa...  

 

No hi ha hagut temps o voluntat de parlar de Barcelona, Sitges o Catalunya, però sí d'Espanya i Europa. Sánchez ha qualificat a Espanya de "gran país" per partida doble, "amic del futur", "democràcia segura i consolidada" o "units en la nostra diversitat". Alhora, ha explicat que Europa és "la nostra casa", "la nostra altra pàtria" o "una protagonista que ha de marcar el pas". 

Pedro Sánchez i Juan José Brugera al Cercle d'Economia | Cedida

Pedro Sánchez i Juan José Brugera al Cercle d'Economia 

Entre totes dues aigües, el president del Govern espanyol en funcions ha llançat un missatge compartit: "Espanya és un gran país i Europa és un gran projecte compartit i és a Espanya i a Europa on s'escriurà la història del futur". I quin és el futur? La recepta socialista inclou productivitat, disciplina fiscal, cohesió social i territorial, transformacions estructurals, transició ecològica o atracció de talent. 

En aquest sentit, Sánchez ha reivindicat que "Espanya és el primer país d'Europa i el tercer del món en extensió de la fibra òptica" o que "Espanya és i serà un viver de talent". Sense notícies de Catalunya, però sí del mercat laboral. "Mai va estar escrit que les feines d'Espanya estiguessin lligades a la baixa qualitat", ha afegit just abans de recordar l'accident d'un repartidor de Glovo: "Aquesta mateixa setmana han tornat a atropellar a un treballador en condicions precàries a Barcelona". Un cas que li ha servit de preludi per proposar un Estatut dels Treballadors i acomodar així "les normes a la realitat canviant" pel que fa a desigualtat laboral entre gèneres, drets de propietat intel·lectual a la feina o racionalització dels horaris laborals. 

Sánchez: "Aquesta mateixa setmana han tornat a atropellar a un treballador en condicions precàries a Barcelona"

"La societat espanyola necessita passar pàgina i no podem tancar-nos en una interminable rotonda sobre els antics problemes del segle XIX amb resposta del segle XX. Proposo afrontar riscos del segle XXI amb respostes del futur", ha conclòs Sánchez. En el torn de preguntes, ha detallat el seu sopar a l'Elisi amb el seu homòleg francès Emmanuel Macron així com la voluntat de què "la política fiscal estigui alineada amb l'objectiu vital del creixement econòmic". 

Fins i tot, ha recordat una anècdota entre el llavors president dels Estats Units Ronald Reagan i el primer ministre suec Olof Palme posteriorment assassinat. El primer li preguntava si volia acabar amb els rics i el segon responia: "Volem acabar amb la pobresa, no amb la riquesa". Créixer per redistribuir. 

No s'ho han perdut una llarga fila d'empresaris i directius com Josep Oliu (Banc Sabadell), Jaume Giró (La Caixa), Gonzalo Gortázar (CaixaBank), Javier Faus (Meridia Capital), Carles Tusquets (Banco Mediolanum), Mercè Conesa (Port de Barcelona), Josep Sánchez Llibre (Foment del Treball), Pau Relat (Fira de Barcelona), Antoni Abad (Cecot), José Luis Bonet (Cambra de Comerç d'Espanya), Josep Maria Pujol (Ficosa) o Laura Urquizu (RedPoints), entre molts d'altres. 

Presidència Cercle d'Economia a Sitges. | VC

Antón Costas, Juan José Brugera, Javier Faus i Pedro Sánchez a Sitges. | VC

Per acabar una nova edició de la Reunió del Cercle d'Economia a Sitges, res millor que una imatge històrica amb el president del passat (Antón Costas), el president del present (Juan José Brugera) i el president del futur (Javier Faus) de la institució. Un trident acompanyat per un quart president (Pedro Sánchez), el del Govern espanyol en funcions.