El 70% dels sanitaris a l'Estat són dones, però només un 25% ocupa càrrecs directius

Women in Global Health Spain llança la primera 'Edició del Programa de Mentoria' per tal de formar i promoure el lideratge de les professionals en salut global

Part de l'equip de Women in Global Health Spain | Cedida Part de l'equip de Women in Global Health Spain | Cedida

L'associació feminista sense ànim de lucre Women in Global Health Spain ha presentat la primera Edició d'un Programa de Mentoria dirigida per a sòcies de l'entitat, amb la intenció de formar i promoure el lideratge de les professionals en salut global. L'entitat ha detectat una manca de proporcionalitat entre el volum de dones que integren el sector sanitari a l'Estat (70%) i la presència femenina a les posicions executives del sector (25%).

Més info: El pas endavant de les dones de la “segona línia”: quan les quotes canvien les regles del joc

Tot plegat s'ha manifestat en un esdeveniment aquest dijous al Cibernarium de Barcelona Activa, on l'associació ha convidat a "conèixer, comprendre i debatre" els tres aspectes que s'han detectat en el grup de treball de recursos humans de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a través de la xarxa Networking Workforce. Aquests són: primer, la segregació horitzontal en els treballs i tasques relacionades amb la salut; segon, la manca de reconeixement salarial de les professionals de la salut; i tercer, l'escassa presència de dones en posicions directives tot i que el 70% dels professionals sanitaris siguin dones.

Tot i que cada any es col·legien un 8% més dones que homes en medicina, la seva presència en rols de lideratge continua sent baixa

Sota el lema Lideratge amb Raó i Cor, l'esdeveniment ha reunit destacades expertes nacionals i internacionals en salut global, com ara la Dra. Carme Valls, referent de lideratge de les dones a l'àmbit sanitari; la Dra. Ana Requena, metgessa especialista en malalties infeccioses i professora assistent a ISGlobal; Sara Guila, psicòloga clínica a l'Hospital Vall d'Hebron i Natalia Paratore, mentora en comunicació i membre de la junta de WGH Argentina, entre altres. Aquestes professionals han participat en dues taules rodones, on han debatut sobre lideratge amb perspectiva de gènere.

Consecutivament, Virginia Rodríguez i Nabila Mella, d'ISGlobal, han organitzat un taller participatiu per tal de promoure el pas de la reflexió a l'acció. L'esdeveniment ha revelat marcades disparitats de gènere. Tot i que cada any es col·legien un 8% més dones que homes en medicina, la seva presència en rols de lideratge continua sent baixa. Només el 39,4% dels càrrecs de direcció mèdica estan ocupats per dones, i tot just el 15% dels col·legis oficials de medicina són presidits per elles. Les dones tenen una menor presència als càrrecs de gerència a hospitals (28%). I en l'àmbit polític, tan sols hi ha vuit conselleres de salut en comunitats autònomes. El mateix succeeix a les universitats i centres de recerca.

 
Més informació
La FOEG destaca la contribució de les dones a l'empresa gironina
La motxilla de les dones autònomes
Avui et destaquem
El més llegit