• Economia
  • Un altre Sant Jordi dins la "nova normalitat"

Un altre Sant Jordi dins la "nova normalitat"

Les floristeries i llibreries obren les seves portes a un Sant Jordi que amplia els seus dies de venda i intensifica les mesures de sanitat

Les floristeries i llibreries es preparen per Sant Jordi | ACN
Les floristeries i llibreries es preparen per Sant Jordi | ACN
Barcelona
23 d'Abril de 2021

El Sant Jordi 2021 és sense cap mena de dubte la diada que expressa la "nova normalitat" a la que ens hem d'acostumar durant la pandèmia. Si més no, aquest any no ens trobem ensopits d'haver passat unes quantes -moltes- setmanes confinats, per contra aquest any la festivitat sembla expandir-se, sobretot a Barcelona, on les llibreries i floristeries tenen quatre dies per obrir les portes per celebrar la diada.

 

La floristeria Navarro, una de les més emblemàtiques de la capital catalana apuja la seva persiana una tarda abans del previst, a causa de les aglomeracions: "Vam obrir la campanya de Sant Jordi la tarda del dimecres, quan normalment obrim una tarda abans de Sant Jordi", explica Isabel Navarro, encarregada de la floristeria. En aquest sentit doncs, la festivitat comença abans del previst i les floristeries es preparen per tenir-ho tot a punt. Tot i això, el moviment de la botiga és constant, però no tot el que havien esperat: "Ha vingut bastant gent, però seguim pensant que el dia de Sant Jordi vindrà molta més gent de la que havíem previst quan vam muntar la campanya", afegeix Navarro.

 

A més, la floristeria ha hagut de fer canvis per adaptar-se a les restriccions que han imposat les autoritats, sobretot en temes d'aforament: "Aquest any, per primera vegada, no farem rams, ja que això provocaria moltes aglomeracions i volem tenir flux de gent. Tot i això som partidaris de mantenir la paradeta al carrer, just davant de la botiga", també recalca l'encarregada de la floristeria. I és que ells tenen sort, ja que la diada no suposa una part substancial dels seus ingressos anuals, però en el cas dels venedors de Sant Jordi o les paradetes que venen roses sense ser floristeries no tenen la mateixa sort, ja que la Generalitat va aprovar que les floristeries fossin les úniques que poguessin vendre roses el dia de Sant Jordi, així que ja ens podem anar oblidant de la imatge idíl·lica dels carrers plens de paradetes venen roses de diferents colors i formes, aquest any tampoc passarà.

Navarro: "Aquest any, per primera vegada, no farem rams, ja que això provocaria moltes aglomeracions"

Un altre dels grans protagonistes de la jornada són les llibreries i editorials. Elles són les encarregades de proporcionar-nos l'altra part important de Sant Jordi: els llibres. Tal com anuncia el Gremi de Llibreters, les llibreries podran mantenir les seves paradetes davant les botigues i les que ho sol·licitin tindran un lloc en alguns dels racons que proporcionarà Barcelona per muntar-les, com ara Passeig de Gràcia, Plaça Reial, Plaça Universitat o Jardins Centelles del Palau Macaya, entre d'altres. Segons les dades del mateix gremi "hi haurà unes 490 parades davant dels establiments de llibreries i floristeries i, en els 11 espais públics perimetrats, unes 180 parades de venda de llibres i roses amb 31 espais de signatures".

Una de les protagonistes d'aquestes paradetes és l'editorial Libros de Cabecera, que tindrà la seva paradeta preparada per la diada en algun punt de Passeig de Gràcia. "Nosaltres posarem una paradeta com sempre", exclama Virtuts Angulo, gerent de l'editorial. Per a ella, la diada se celebrarà com de normal, això si, amb molta més cura de les distàncies i l'aforament, tal com mana l'administració: "Sento no poder donar més detalls, però realment farem el que ens manin que hem de fer", afegeix Angulo. L'editorial deixa molt clar que no renunciaran a la paradeta tot i ser un Sant Jordi diferent, argument que no comparteix la Llibreria Ona, on fonts de la seva plantilla afirmen que aquest any "no muntaran paradeta". Això sí, l'editorial s'haurà d'abstenir de les seves firmes de llibres, ja que també s'ha decretat que només les llibreries podrien donar aquest servei: "La nostra solució ha estat vendre els llibres ja signats pels autors a la paradeta", lamenta la gerent.

L'experiència delivery

Un Sant Jordi com aquest no seria diferent sense l'acceleració de la tecnologia. Hem vist que molts mètodes que abans eren totalment analògics s'han convertit en entorns digitals, com ara el teletreball o les compres en línia. Doncs bé, la diada catalana no serà una excepció i és que el delivery acaba sent una de les sortides més fàcils que tenen els establiments per aconseguir complir amb les expectatives del Govern, sense perdre clientela. I no només això, sinó que la mateixa gent, conscienciada amb la pandèmia, també s'ha resignat a fer les comandes per internet en comptes d'apropar-se a les paradetes: "Hem vist com el delivery ha crescut aquests últims dies, menys gent que ve a la botiga o només ve a recollir les flors i més gent que demana que les enviïn", descriu l'encarregada de la Floristeria Navarro.

Angulo: "La nostra solució ha estat vendre els llibres ja signats pels autors a la paradeta"

També els llibres han trobat una altra manera de resoldre els aforaments reduïts. Fa pocs dies, La Casa del Llibre, anunciava la seva arribada a Glovo, la plataforma de delivery, per tal d'assegurar que els seus clients rebrien els llibres per Sant Jordi sense haver-se de moure de casa. I està clar que aquestes mesures que han pres els petits comerços per no perdre clientela han estat tot un èxit, però no deixen de recordar-nos que un any després, seguirem sense poder passejar entremig de roses i llibres.

Barcelona és la capital de Sant Jordi; la Casa Batlló, l'ajuntament o carrers tant concorreguts com les Rambles omplen de roses les seves façanes, una imatge que contrasta amb el poc ambient que sembla que tindrà la capital catalana en aquesta diada. Però per no ser pessimistes podem recordar que aquest any sí que hi haurà Sant Jordi, sense grans aglomeracions ni carrers plens de vida, sense roses a cada cantonada i sense ídols firmant llibres pels carrers, però hi haurà quelcom adient per la ja repetitiva "nova normalitat", com deia al principi hi haurà Sant Jordi, però un Sant Jordi diferent.