L'economia espanyola té set sectors en expansió aquest 2024, pels dos (construcció i fabricació de material de transport) que va presentar l'any passat. Són les principals conclusions de l'Observatori Sectorial de Caixabank Research, que apunta també a la indústria tèxtil i l'extractiva com els sectors que es contrauen. Només en són dos davant dels vuit del 2023.
Alguns dels sectors que més creixen són la indústria química, la farmacèutica o la paperera, impulsats pel descens de la factura energètica i l'increment de les exportacions. D'altra banda, l'Observatori també destaca el fort creixement que estan experimentant els serveis d'alt valor afegit, com la informació i les comunicacions, i les activitats professionals, científiques i tècniques, uns sectors que, a més, cada vegada venen més a l'exterior i ofereixen un alt potencial de creixement.
Per això, el centre d'estudis de l'entitat considera que el futur del sector passa pel desenvolupament i la implantació d'activitats d'alt valor afegit, que refermin la competitivitat del sector en un mercat en plena revolució. En aquest sentit, ve necessari implantar gigafactories, impulsar la producció de components electrònics i apostar per la tecnologia i el coneixement, la digitalització a la cadena de producció i l'establiment de centres de desenvolupament tecnològic.
Toc d'atenció a l'automoció
D'altra banda, l'informe mostra una preocupació especial per l'actual estat de l'automoció. És un sector que s'ha desaccelerat notablement després del fort repunt del 2023, en un context de forta competència internacional en la producció de vehicles elèctrics.
L'automoció és un sector "clau" per a l'economia espanyola en termes d'ocupació, innovació i per la contribució positiva a la balança comercial
En aquest cas, després d'increments en la producció del 5,8% i el 10,4% el 2022 i el 2023, respectivament, entre el gener i l'agost d'aquest any, per la feblesa dels mercats europeus, va acumular una caiguda de l'1,5% interanual. En conseqüència, la producció encara és lluny dels nivells anteriors a l'esclat de la pandèmia, en concret un 11,8% per sota de la mitjana de 2014-2019.
CaixaBank assenyala que aquest sector és "clau" per a l'economia espanyola en termes d'ocupació, innovació i per la contribució positiva per la balança comercial, en un moment com l'actual cap a la transformació tecnològica, l'electrificació i la digitalització dels vehicles.
El turisme, un "pilar fonamental"
Segons l'Observatori, el sector turístic ha continuat batents rècords i es manté com a "pilar fonamental" del creixement de l'economia espanyola, tot i que el ritme d'avanç s'ha moderat.
De cara al 2025, les perspectives del centre d'estudis de l'entitat són "favorables de forma generalitzada", tot i que amb diferències en funció del sector. Concretament, entre els sectors per als quals CaixaBank Research espera un ritme de creixement elevat i en acceleració, destaquen els lligats a la transició digital, com ara les tecnologies de la informació i la comunicació (+4,6%), i els serveis professionals (+4,8%). També sobresurt el sector de la construcció (+3,3%), que es beneficiarà del descens dels tipus d'interès que s'ha iniciat el 2024, però que tindrà el seu impacte més gran en l'economia real el 2025.