• Economia
  • Diàleg i resposta unitària, empreses i agents econòmics condemnen la sentència

Diàleg i resposta unitària, empreses i agents econòmics condemnen la sentència

Patronals, sindicats i entitats s'afegeixen a la convocatòria 'Pels drets i les llibertats' per mostrar el seu rebuig a la decisió judicial

La façana principal del Tribunal Suprem | Cberbell
La façana principal del Tribunal Suprem | Cberbell
Barcelona
14 d'Octubre de 2019
Act. 15 d'Octubre de 2019

Poc després de les 9 del matí, sortia a la llum l'esperada sentència del judici del procés amb condemnes que van des dels 9 anys de presó fins als 13. Les reaccions no s'han fet esperar. Patronals i sindicats s'han afanyat a mostrar el seu rebuig a les accions judicials vinculades a uns fets polítics i més de 100 entitats s'han afegit a la convocatòria Pels drets i les llibertats per fer pinya i escenificar unitat d'acció contra la sentència.

La defensa dels drets individuals i col·lectius, la voluntat d'evitar que tot això sigui un "llast" per al desenvolupament econòmic i social i la resolució d'un conflicte polític per la via judicial són només alguns dels elements que han unit totes les entitats, institucions, patronals i sindicats que han volgut reivindicar el diàleg, així com articular una resposta unitària davant d'aquesta condemna als líders polítics.

Més de 100 entitats, patronals i sindicats se sumen al manifest 'Pels drets i les llibertats' | UGT

Més de 100 entitats, patronals i sindicats se sumen al manifest 'Pels drets i les llibertats' | UGT

El Consell de Presidents del Consell General de Cambres de Catalunya lamenta en un comunicat que "la judicialització de la política que ha viscut i viu el nostre país, la manca de seguretat jurídica i la inestabilitat econòmica que se’n deriva, perjudiquen el teixit empresarial". Malgrat que rebutgen una aturada de país, les Cambres asseguren que davant d'una situació així i "atès el moment excepcional que vivim, no podem restar indiferents" i, precisament per això, apunten que "respectarem la resposta majoritària de la ciutadania sempre i quan sigui en un context de defensa no violenta de la democràcia, la llibertat i els drets individuals i col·lectius".

En aquest sentit, insten els representants de les institucions a reiniciar les vies de diàleg per efectuar una "resposta de país" i conviden patronals, organitzacions empresarials, sindicats i altres actors econòmics a afegir-se al seu manifest. A més, les Cambres recorden que una situació així s'acaba concretant en "una manca de retorn en forma d’inversions en infraestructures i altres actuacions, dels recursos que aporta el país a la caixa comuna de l’Estat", cosa que acaba desembocant en "un veritable llast per al seu desenvolupament social i econòmic".

Consell de Cambres: "La judicialització de la política i la manca de seguretat jurídica perjudiquen el teixit empresarial"

De fet, el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha volgut recordar que "decideixi el que decideixi la gent, recordem que són a la presó per intentar complir amb el mandat del poble que diu prou a un dèficit fiscal acumulat de 400.000 milions d’euros", al mateix temps que subratlla que un dia d'aturada equival al 0,15% del PIB, mentre que el dèficit fiscal representa el 8%.

En la mateixa línia, Cecot, que se suma al manifest conjunt, rebutja "la judicialització d’un conflicte que des d’un inici entenem de naturalesa política i que, com a tal, requeria i requereix d’un diàleg, negociació i pacte al més estricte nivell polític" i lamenta "l’empresonament de càrrecs escollits democràticament pels ciutadans i de persones de la societat civil, en el seu exercici de la llibertat de pensament i llibertat d’expressió, drets essencials d’una democràcia amb llibertats, demostren el fracàs de la política, la incomprensió del conflicte latent i una manca de voluntat per resoldre la situació".

Mentrestant, el Cercle Català de Negocis (CCN) apuja el to i sosté que aquest judici "ha estat una gran farsa, una aberració processal sense precedents i una flagrant violació de l'Estat de Dret que llença pel forat de l'aigüera la convivència entre Catalunya i Espanya", motiu pel qual insten les autoritats catalanes a aixecar la suspensió de la Declaració d'Independència. Ells també s'afegeixen al manifest conjunt.

L'hora de la política

La Unió Empresarial de l'Anoia (UEA) fa una crida a la ciutadania "a participar a les mobilitzacions de tots els espais compartits que contribueixen a reforçar la cohesió i la convivència des de la fermesa en les reivindicacions dels drets democràtics i les llibertats" i mostra el seu desacord amb la sentència perquè, sostenen, "no resol el conflicte polític". La UEA també denuncia "les conseqüències greus que aquesta sentència té sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d’expressió, de lliure associació i de dissidència política, suposant un retrocés per la qualitat democràtica de la nostra societat".

Pimec: "La condemna als líders independentistes no ajudarà a resoldre el conflicte polític, ans al contrari"

També Pimec lamenta que "el conflicte polític hagi derivat en un procés judicial i no en un procés de diàleg i negociació, evidenciant un fracàs absolut de la política" i consideren que "la condemna als líders independentistes no ajudarà a resoldre el conflicte polític, ans al contrari". Tot i això, tornen a rebutjar una vaga general perquè "es trasllada a les empreses un conflicte social i polític que no poden dirimir". La patronal també emplaça la resta d'agents socials i econòmics com Foment del Treball, CCOO de Catalunya o UGT de Catalunya, a "establir un compromís i unitat d’acció per garantir l’estabilitat, la cohesió social i el desenvolupament econòmic i empresarial de Catalunya, en aquests moments d’excepcionalitat".

Foment del Treball, però, encara no ha donat resposta a aquesta proposta, però sí que va admetre, dijous passat, que amb la publicació de la sentència "’obre una nova etapa política perquè des del respecte mutu, sempre dins la legalitat, es pugui superar l’atzucac actual entre Catalunya i la resta d’Espanya i, a través del pacte, es faciliti la recuperació de l’estabilitat i de la normalitat democràtica i institucional". Una estabilitat i normalitat que només tirarà endavant, assenyalen, si les reaccions sorgides de la sentència són "administrades amb responsabilitat, garanteixen per damunt de tot la convivència i eviten que la legítima manifestació de la protesta afecti el normal desenvolupament de l’activitat econòmica i cohesió social". Això sí, van voler manifestar "el respecte més absolut a les decisions de la justícia i a la pluralitat política com correspon a l’Estat de Dret i democràtic".

Cercle d'Economia: "Considerem la sentència com aquell punt d'inflexió a partir del qual la política ha d'assumir el seu paper insubstituïble en la reconducció de la crisi"

També el Cercle d'Economia demana a la política que "assumeixi el seu paper insubstituïble en la reconducció de la crisi" i proposen "reiniciar el diàleg institucional amb la voluntat de protegir, dignificar i reforçar l'autogovern de la Generalitat". Com la majoria, avisen que "el Cercle sempre estarà en contra de posicions que promoguin la desobediència o la paralització de l'activitat econòmica", al mateix temps que apel·len "a abandonar posicions que convidin al bloqueig, la polarització o l'aplicació de mesures que limitin l'autogovern de Catalunya, la defensa del qual serà sempre una prioritat per al Cercle". "És el moment de la política en majúscules", sentencien.

La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ha volgut expressar la seva "preocupació" perquè considera que "té un significat que cal interpretar en clau de país i, tant o més, de les llibertats que en resulten qüestionades".

L'altra cara de la moneda és Empresaris de Catalunya. A diferència de tota la resta, es mostren en línia amb la sentència i demanen tant "a les institucions autonòmiques com al separatisme respectar la sentència judicial i salvaguardar l'ordre públic i la convivència a Catalunya". Segons la seva opinió, la tasca feta pels magistrats ha estat "encomiable". A més, exigeixen que "no es permetin" talls a les carreteres o infraestructures, així com "qualsevol intent d'aturar l'economia".

I la separació de poders?

CCOO de Catalunya ha assegurat que "defensarem la democràcia que necessita l'estricta separació de poders" perquè, subratllen, "no són acceptables la judicialització de la política ni la politització del sistema judicial". El sindicat ha reunit la seva executiva amb els secretaris generals de territoris i federacions per valorar la sentència, però ja s'han afegit a la convocatòria Pels drets i les llibertats juntament amb altres sindicats i entitats amb l'objectiu d'escenificar una fotografia transversal de sindicats i entitats de la societat civil de Catalunya de rebuig a la sentència.

CCOO: "No són acceptables la judicialització de la política ni la politització del sistema judicial"

Per la seva banda, UGT també ha mostrat el seu rebuig a la sentència via Twitter posant de relleu el seu "desacord amb una sentència que agreuja el conflicte polític, que vulnera directament drets democràtics" perquè, sostenen, es tracta de "la judicialització d'un conflicte que la presó no resoldrà". A més, fa una menció especial a Dolors Bassa i avisen que "des de la UGT no pararem de reivindicar i treballar per la teva llibertat".

Sindicats, entitats i institucions es manifesten a la plaça Sant Jaume contra la sentència | ACN

Sindicats, entitats i institucions es manifesten a la plaça Sant Jaume contra la sentència | ACN

Més tard, han enviat un comunicat lamentant que "la judicialització del procés ha provocat que es posin novament en qüestió els drets i llibertats d’expressió i de manifestació i, per tant, els drets pels quals hem lluitat tants anys des del nostre sindicat", així com que aquesta sentència "també afecta drets socials i democràtics, no només de les persones afectades per la sentència" perquè, destaquen, "significa la culminació de la judicialització d’un conflicte polític, i la presó que dictamina no podrà contribuir a resoldre’l". 

Justament per això, demanen a l'Estat que, un cop passin les eleccions del 10 de novembre, "es formi govern de manera immediata, per poder avançar en les polítiques socials aturades per la repetida incapacitat dels partits polítics a l’hora de formar govern". També demanen a la ciutadania que "la resposta a la sentència sigui el més àmplia possible, massiva, unitària i pacífica".

UGT demana a la ciutadania que "la resposta a la sentència sigui el més àmplia possible, massiva, unitària i pacífica"

La CGT va un pas més enllà i qualifica la sentència d"atac a les llibertats i drets civils" i asseguren que això "va de criminalització del dret de protesta i de l’organització política i social i de rearmament repressiu de l’Estat", cosa que marcarà precedent perquè "l’Estat reforçarà la seva brutalitat en processos futurs, que ens afectaran a totes, normalitzant l’aplicació de la màxima repressió possible a tothom que actuï coordinadament contra els seus interessos".

Mentrestant, la Intersindical-CSC ha descrit la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes com un "atemptat contra els drets i les llibertats fonamentals" i ha assegurat que "l'única sentència justa hauria d'haver estat l'absolució", al mateix temps que ha fet una crida "a totes les organitzacions sindicals de Catalunya a defensar els drets i llibertats fonamentals als centres de treball".

A la recerca de solucions

Mentrestant, el FC Barcelona també reclama als responsables polítics "que liderin un procés de diàleg i negociació per resoldre aquest conflicte" que, al seu judici, "ha de permetre l'alliberament dels líders cívics i polítics condemnats" perquè, sostenen, "de la mateixa manera que la presó preventiva no va ajudar a resoldre el conflicte, tampoc ho farà la presó dictada avui perquè la presó no és la solució".

De manera similar, el Girona FC ha mostrat el seu rebuig a la sentència perquè, com la resta, considera que "la judicialització del conflicte no resoldrà la situació, que requereix d’una solució política". El club gironí aposta pel diàleg i la negociació entre totes les parts "sense límits ni condicions" i demana "l’alliberament dels líders cívics i polítics condemnats, empresonats injustament des de fa dos anys".

Per la seva  banda, la Federació Catalana de Futbol (FCF) ha volgut mostrar el seu rebuig a la sentència suspenent tota l'activitat federativa tant a la seu central com a les delegacions territorials "en solidaritat amb els polítics i actors socials catalans condemnats i les seves famílies". Com la resta, l'FCF entén que "’única via de solució de la situació que viu en l’actualitat Catalunya passa per la democràcia i el diàleg entre totes les parts".

El Barça, el Girona i la Federació Catalana de Futbol rebutgen la sentència, mentre que l'Espanyol es manté al marge

El RCD Espanyol, però, no s'ha volgut mullar i, després d'emparar-se en què el club "és una entitat purament esportiva i, com a tal, no representa els sentiments, ni els posicionaments personals i individuals de tots els seus socis i sòcies", ha volgut reiterar el seu "respecte a les decisions judicials" i asseguren que "lamentem el patiment que malauradament determinades situacions processals puguin generar a persones individuals, les seves famílies o als sentiments col·lectius". Això sí, també han demanat als poders públics que "busquin solucions polítiques i democràtiques per aquesta crisi social, per la via del diàleg i dintre del marc legal i del més estricte respecte a la legalitat".

I no només entitats, patronals i sindicats s'han afegit al rebuig a la sentència. És el cas del RACC, que es mostra "profundament preocupat pel seu impacte en el futur immediat i a llarg termini del nostre país", motiu pel qual reclama "una solució política, pactada i pacífica basada en el diàleg, la generositat i l’empatia". També el Primavera Sound ha volgut manifestar el seu "suport inquebrantable a l’exercici lliure de la democràcia i el diàleg amb voluntat d’entesa per tal de resoldre els conflictes polítics" i adverteix que "la criminalització de moviments pacífics i de manifestacions civils assenta un precedent molt perillós per a tots i totes".

Ara queda per veure la resposta ciutadana, però també d'entitats i institucions. La incertesa es torna a apoderar del panorama econòmic i empresarial i, precisament per això, la majoria d'ells reclamen una resposta unitària i diàleg per poder encarar el futur amb la major seguretat econòmica possible.