El Producte Interior Brut (PIB) de Barcelona va créixer un 2,8% en el conjunt de l'any 2023 gràcies al dinamisme del sector dels serveis, que va pujar un 3,3%, i de la indústria, que va augmentar un 2,1%. La construcció va experimentar un creixement més moderat, de 0,9%. El global del PIB barceloní va superar el del conjunt de Catalunya, que va ser del 2,6%, i el d'Espanya, del 2,5%. El subsector del Comerç, Hostaleria, Transport, Informació i Comunicacions registra, pel conjunt de l'any, una taxa superior al 5% respecte del 2022. Tot plegat són dades de l''Informe d'estimació del PIB de Barcelona' corresponent al quart trimestre del 2023, elaborat pel Departament d'Anàlisi de l'Oficina Municipal de Dades de l'Ajuntament de Barcelona.
El sector industrial registra en el trimestre una taxa interanual del 2,6%, fet que confirma una evolució positiva en els darrers trimestres, després de la contracció del 2022. Aquest creixement també es detecta, encara amb més intensitat, a Catalunya (3,8%), i de forma més suau, al conjunt d'Espanya (1,8%). Si es compara la xifra interanual, el resultat a Barcelona és del 2,1%, el de Catalunya del 3,1% i el d'Espanya de l'1,9%.
El global del PIB barceloní va superar el del conjunt de Catalunya, que va ser del 2,6%, i el d'Espanya, del 2,5%
La construcció ha experimentat a Barcelona una "clara davallada" al llarg del 2023. Mentre que a inicis d'any la taxa era del 4,3% (seguint la bona dinàmica del 2022), es va estancar en el segon trimestre (0,4%) per passar a registrar taxes negatives en el segon semestre, amb valors del -0,7% i del -0,3% en el tercer i quart trimestre respectivament. En el conjunt de l'any la taxa ha estat del 0,9%.
A Catalunya el perfil és similar, però amb una contracció més suau, sense registrar en cap trimestre taxes amb signe negatiu. Al darrer trimestre la taxa és del 0,6% i en el conjunt de l'any d'un 1,8%. A Espanya el sector també mostra una millor evolució, amb una taxa trimestral de l'1,8% i del 2,3% per al conjunt del 2023.
La construcció ha experimentat a Barcelona una "clara davallada" al llarg del 2023
El sector serveis ha mostrat al llarg del 2023 una evolució positiva però progressivament més moderada. Des del primer trimestre fins al quart s'ha passat d'una taxa del 5,8% a una del 2,1%. Amb tot l'informe considera que ha estat el "motor" de l'economia barcelonina, amb un creixement per al conjunt de l'any del 3,3%. Aquesta dada, afegeix l'informe, explica que el creixement del PIB hagi estat a prop d'una taxa del 3%. A Catalunya, per al conjunt de l'any, els serveis han crescut un 3,1% i a Espanya un 3,2%. El perfil trimestral de moderació es detecta també en aquestes dues economies.
Després de la crisi del 2020 i de l'efecte rebot del 2021 i 2022, Comerç, Hostaleria, Transport i Informació i Comunicacions han registrat el 2023 una dinàmica "molt positiva, però amb taxes més moderades". Han acabat l’any amb una taxa trimestral del 3,3%, i del 5,2% per al conjunt del 2023.
Comerç, Hostaleria, Transport i Informació i Comunicacions han registrat el 2023 una dinàmica "molt positiva, però amb taxes més moderades"
El subsector de les Activitats Financeres, Immobiliàries i Professionals ha estat el que registra una evolució més estancada, amb una taxa per al quart trimestre del 2023 del 0,1%, encara que amb un millor resultat per al conjunt de l'any, de l'1,4%.
Administracions Públiques, Educació, Sanitat, Serveis socials i personals va ser el subsector que va patir menys la crisi del 2020 i, en conseqüència, posteriorment ha estat el que ha tingut una menor recuperació, malgrat registrar taxes de creixement significatives. El 2023 ha mantingut aquest creixement amb una taxa per al conjunt de l'any del 3,5%.
Finalment, l'informe destaca que si es compara el valor en euros constants del PIB de Barcelona des de l'inici de la pandèmia, de finals del 2019 fins a finals del 2023, aquesta magnitud ha crescut, en termes reals, un 5,1% en relació amb les dades anteriors a la crisi.