El setge a Trump

En un nou capítol de les polèmiques del president nord-americà, les investigacions de Mueller podrien portar la seva família davant la justícia

El gendre de Trump, a l'esquerra de la imatge
El gendre de Trump, a l'esquerra de la imatge
Ivan Aguilar
Barcelona
19 de Gener de 2018

El Fiscal Especial del KremlinGate, Robert Mueller III, ha començat amb molta força l'any 2018. Dues notícies hem sabut aquesta setmana sobre la investigació que s'està duent a terme.

La primera és que Mueller va ordenar la setmana passada a l'FBI que fes una visita a Steve Bannon al seu domicili. L'ex cap d'Estratègia de la Casa Blanca va demostrar plena disposició a col·laborar amb Mueller i, segons ha explicat el seu advocat, no posarà cap impediment a la justícia i que explicarà tot el que sap. La reacció de Mueller aquesta setmana no s'ha fet esperar i ha enviat Bannon a testificar davant el Gran Jurat, cosa que vol dir que o bé el mateix Bannon pot ser acusat o que, alternativament, un tercer serà l'acusat. Segons he pogut saber hi ha una bona probabilitat que l'imputat en secret sigui Jared Kushner -el marit de la filla del president Trump- però resulta difícil saber-ho amb certesa, ja que el nombre de casos sota sealed indictment és molt elevat.

La segona línia d'actuació de Mueller apunta a l'Associació Nacional del Rifle (NRA), tradicionalment vinculada al Partit Republicà, que a les darreres eleccions es va significar per Donald Trump. La Unitat de Contraintel·ligència de l'FBI ha trobat que el Governador Adjunt del Banc Central de Rússia, Alexander Torshin, nomenat pel seu amic íntim Vladimir Putin, va finançar la campanya de Trump a les Presidencials del 2016 utilitzant la NRA com a pont. És bastant probable que l'origen dels diners fos el Banc Central de Rússia utilitzant la sucursal russa del Deutsche Bank, tot i que aquest darrer punt no ha estat oficialment confirmat i es tracta d'un rumor que circula per Washington. El quid de la cosa rau en què és il·legal el finançament forà de les campanyes electorals. En cas de confirmar-se la història -cosa que a curt termini no passarà, donat que la majoria dels detalls és informació classificada- és incert qui n'és el responsable però el president Trump té el problema assegurat, ja que ha estat decisió seva no implementar l'enduriment de les sancions a Rússia que va aprovar el Congrés i el Senat americà.

D'altra banda, la setmana ens ha donat dues grans notícies en l'àmbit estrictament polític. Republicans i demòcrates ja negocien buscant un acord per salvar la DACA per tal que els Dreamers (els immigrants il·legals menors d'edat) no siguin deportats per la nova política d'immigració del govern americà. El president Trump vol aconseguir finançament pel mur de la frontera sud amb Mèxic i és bastant probable que els demòcrates els ho concedeixin, ja que al meu entendre val la pena construir el mur a canvi de salvar als Dreamers. Molts demòcrates aparentment pensen igual que jo així que no m'estranyaria que hi hagués un anunci d'acord durant els pròxims dies.

La Lewinsky de Trump

D'altra banda, una revista ha publicat un avançament d'un reportatge que vincula al president Trump amb una actriu porno. Segons els autors, l'actriu afirma haver mantingut relacions sexuals amb el president quatre mesos abans de les eleccions i que, a més, va rebre 130.000 dòlars per guardar silenci. L'impacte que pot tenir aquesta informació sobre el president és incert, ja que el seu ràting d'aprovació segueix caient i, de fet, mai cap president ha tingut un ràting tan baix. El cert és que queden just 11 mesos per les midterm i no hi ha res que sembli poder aturar les polèmiques setmanals del president.

Divendres 19 de gener acaba el termini per evitar el shutdown pressupostari. Fins ara els demòcrates han evitat el tancament però no estan ara disposats a evitar-lo i, a més, el partit republicà tampoc es posa d'acord internament. Dijous va haver-hi un show considerable a Washington intentant evitar el sgutdown però tothom sembla resignat a què el Govern americà tanqui portes per falta de pressupost. Les conseqüències no són menors, ja que el Govern para en sec tota la seva activitat. S'imaginen el que implicaria això a casa nostra? Doncs als Estats Units és exactament igual: fins i tot les xarxes socials deixen de funcionar.