Donald Trump ha viscut, de llarg, la seva setmana més trista com a President dels Estats Units d'Amèrica. Las Vegas va patir un brutal atac que va deixar més de 50 morts i 200 ferits. D'altra banda, Puerto Rico pateix una greu crisi humanitària i la resposta del govern federal està essent excessivament lenta al meu entendre.
El diumenge 1 d'octubre passarà a la història com un dels pitjors dies en la història dels EUA. Durant l'últim concert del Festival de música Country, amb 22.000 espectadors, a Las Vegas (Nevada), Stephen Paddock va assassinar 59 persones i va deixar més de 500 ferits des de l'habitació del seu hotel. Va utilitzar armament semiautomàtic i es va disparar abans de l'arribada de l’FBI. Tot i que Estat Islàmic ha reivindicat l'atac, el cert és que no ha aportat el jurament de fidelitat que solen enviar els gihadistes abans d'atemptar, cosa que descarta el salafisme com a mòbil de l'atemptat. La seva companya, Maryloy Danley, de viatge a les Filipines, ha declarat no saber-ne res sobre les intencions del seu company i està col·laborant activament amb les forces de seguretat.
Fonts policials han explicat que l'assassí era un milionari del món immobiliari que estava en possessió d'un arsenal armamentístic formidable. A més, han explicat que les semiautomàtiques utilitzades en l'atemptat eren d'alta qualitat, fins al punt que l'armament utilitzat és de marcada millor qualitat del que disposa l'exèrcit dels Estats Units. Quins motius van moure a Paddock a cometre una atrocitat així? És incert si ho sabrem mai. No hi ha cap explicació exceptuant la maldat. El debat sobre el dret a portar armament ha tornat a aflorar en la política. La novetat és que tant els republicans com Donald Trump han acceptat obrir el debat. "Ara no toca" va dir al més estil pujolià el President Trump, però ha donat la seva paraula que més endavant caldrà afrontar algunes reformes constitucionals.
Si Las Vegas pateix un drama de conseqüències imprevisibles, Puerto Rico pateix una crisi humanitària que porta, que es conegui, 40 víctimes. La devastació de l’Huracà María ha deixat imatges que mai vaig pensar que poguéssim veure en un país com Estats Units. La setmana passada Ricardo Rossello, Governador de Puerto Rico, va demanar activar la Jones Act per tal de rebre assistència tècnica i financera per reconstruir el país. Aquesta setmana el President Trump ha autoritzat una ajuda de 12.000 milions de dòlars alhora que la Federal Emergency Management Agency (FEMA) ha enviat els recursos tècnics disponibles. La xifra de morts supera la trentena, els ferits es compten per milers i la destrucció d'actius sanitaris ha estat molt elevada, el que provoca que el nombre de ferits en estat crític no disminueixi. Donald i Melania Trump han fet aquesta setmana una visita de cortesia als porto-riquenys. La cortesia, però, s'ha convertit en indignació i vergonya, ja que el President va justificar la seva inacció pel desordre de les finances públiques porto-riquenyes. El problema, però, potser té més a veure amb què només el 47% dels nord-americans saben que els porto-riquenys també són nord-americans.
La política i l'economia han quedat aquesta setmana en segon pla. La setmana més trista i dolorosa del mandat de Donald Trump tindrà conseqüències profundes en la societat americana durant els propers anys.
Descansi en pau.