• Economia
  • El Sindicat de Llogateres situa la manifestació com a “punt d’inflexió” per una vaga de rendes

El Sindicat de Llogateres situa la manifestació com a “punt d’inflexió” per una vaga de rendes

La portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, ha lamentat que hi hagi “milions de persones sostenint un sistema injust i parasitari” i ha fet una crida a fer un pas més després de la protesta

El Sindicat de Llogateres a la manifestació convocada a Barcelona | ACN
El Sindicat de Llogateres a la manifestació convocada a Barcelona | ACN
Redacció VIA Empresa | ACN
25 de Novembre de 2024

El Sindicat de Llogateres ha tret pit a la tarda de la manifestació convocada a Barcelona, “la més gran en la matèria celebrada mai en la història de Catalunya” i l’ha situat com a “punt d’inflexió” per iniciar una vaga del pagament de rendes. “A partir de demà, començarem a caminar barri a barri, bloc a bloc i ciutat a ciutat per a què sigui una realitat”, ha exclamat la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, just abans de l’inici de la marxa convocada a la capital catalana. Els promotors de la manifestació han carregat contra els responsables polítics per haver plantejat “mesures cosmètiques” i contra els rendistes “per ser cada vegada més rics”. “Si ens unim, tenim més poder que ells”, ha reblat Arcarazo.

 

“Comença un nou cicle polític”, ha asseverat la portaveu del Sindicat de Llogateres enmig d’una forta expectació mediàtica abans de començar la marxa. Arcarazo ha lamentat que hi hagi “milions de persones sostenint un sistema injust i parasitari” i ha fet una crida a fer un pas més després de la protesta. Ha anunciat així una vaga de lloguers que es començarà a gestar a partir d’aquest diumenge. “No és fàcil i ens hem d’organitzar bé”, ha apuntat, sense entrar en detalls i fent una crida a la unió dels llogaters “perquè amb una manifestació no se soluciona tot”.

Arcarazo ha lamentat que hi hagi “milions de persones sostenint un sistema injust i parasitari” i ha fet una crida a fer un pas més després de la protesta

També ha estat especialment punyent contra els responsables polítics, a qui ha reclamat “polítiques de veritat” per aturar l’augment de les rendes i garantir l’accés a l’habitatge, “perquè no es pot viure amb una angoixa constant per si es renova el contracte cada cinc anys”. Arcarazo ha recordat que el Sindicat de Llogateres exigeix mesures per a què els lloguers s’abaixin un 50%, per recuperar pisos buits i HUTs, i per prohibir les compres especulatives.

 

“No pot ser un altre 15-M”

Des del Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya, per la seva part, han reivindicat el lideratge de les entitats per assolir una rebaixa dels lloguers. La portaveu Marina Parés ha demanat no equiparar l’actual revolta dels llogaters a les lluites socials i polítiques que es van desencadenar el 2011: “Això no pot ser un altre 15-M perquè no podem tornar a dependre dels responsables polítics professionals que ens han portat a aquesta situació”.

Parés ha assegurat que els sindicats de l’habitatge són els “únics” que podran executar els canvis que demanen els llogaters, com una rebaixa del 50% de les rendes i la recuperació d’habitatges que ara no són d’ús residencial. “Són els sindicats els que permetran avançar cap a un model universal i acabar amb el negoci immobiliari”, ha afegit.

Paneque avisa que una possible vaga de lloguers "no és el camí"

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha considerat que la possible vaga de lloguers que planteja el Sindicat de Llogateres "no és el camí" i que la mesura "no té recorregut de negociació". Ho ha dit en una entrevista a RAC1 després de la manifestació massiva contra els preus del lloguer que va celebrar-se dissabte a Barcelona i que va aplegar 22.000 persones segons la Guàrdia Urbana, i 170.000 segons els organitzadors. Paneque ha recordat el compromís del Govern d'augmentar el parc d'habitatge públic en 50.000 pisos fins al 2030 i ha afirmat que les polítiques del Govern garantiran que les famílies "no hagin de destinar més d'un 30% dels seus ingressos a mantenir un habitatge".

Sílvia Paneque ha valorat la protesta de dissabte a Barcelona i ha dit que el que va veure va ser “l'expressió d'un malestar que ve d'una situació d'emergència”. En aquest sentit, ha reconegut que l'habitatge “és el principal problema dels catalans i un dels principals reptes que aquest govern ha de resoldre”.

Pel que fa a l’amenaça de vaga de lloguers que ha plantejat el Sindicat de Llogateres, ha dit que aquest "no és el camí del Govern i que no hi ha recorregut de negociació”. Ha assegurat que ja s'han reunit amb el Sindicat de Llogateres i que han traslladat a l'entitat que l'aprovació dels pressupostos “inclourà un règim sancionador per ajudar a determinar que els lloguers de temporada siguin temporals i no una via d'escapament de lloguers regulars".

Sílvia Paneque ha valorat la protesta de dissabte a Barcelona i ha dit que el que va veure va ser “l'expressió d'un malestar que ve d'una situació d'emergència”

Sobre la proposta de l’entitat d’abaixar un 50% el preu del lloguer, ha afirmat que hi ha marge per apropar postures: "Amb les nostres polítiques i l'ampliació del parc d'habitatge podem assegurar que les famílies no hagin de destinar més d'un 30% dels ingressos a mantenir un habitatge, de lloguer o propietat", ha valorat.

Paneque ha aprofitat per recordar el compromís del Govern d'augmentar el parc d'habitatge públic en 50.000 pisos d'ara fins al 2030: "Tenim un parc d'habitatge del 2% per falta d'acció durant els últims anys, i és absolutament insuficient. El nostre objectiu és arribar a un 15%", ha remarcat.