Les persones joves són històricament un dels col·lectius més afectats per l’atur i la precarietat laboral. Ara, la seva situació s’ha vist encara més agreujada pels efectes econòmics i socials de la pandèmia de la covid-19. Segons les dades de l’EPA del segon trimestre de l’any, la taxa d’atur de menors de 30 anys arriba al 24%, enfront del 12,3% de la població general. Per reduir aquesta xifra i ajudar les persones joves a inserir-se en el món laboral, el Departament d’Empresa i Treball posa en marxa diferents programes de foment de l’ocupació i la contractació per als joves.
“Des del Govern hem impulsat la inversió més gran de la història en polítiques actives, un pla de xoc de 917 milions d’euros per fer front a l’atur. Aquests recursos van adreçats als col·lectius més afectats per aquesta falta de feina, entre ells els joves. Volem oferir-los les eines per poder revertir aquesta situació”, ha explicat el conseller, Roger Torrent. Durant aquest darrer trimestre, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) oferirà ajuts per un valor total de 125 milions d’euros a empreses, autònoms i cooperatives de treball associat, per a la contractació de persones menors de 30 anys durant un any i a jornada completa.
La meitat del pressupost (62,5 milions d’euros) es destinarà específicament a contractes en pràctiques per a joves amb formació (ja sigui títol universitari o cicles de formació professional), i l’altra meitat, a contractes per a joves que no poden subscriure un contracte de pràctiques. En total, es preveu la contractació de més de 5.500 joves en situació d'atur. Els joves que hi estiguin interessats s’han de posar en contacte amb la seva Oficina de Treball a través del telèfon 900 800 046. Els requisits són tenir entre 16 i 29 anys i estar inscrit al SOC com a demandant d’ocupació no ocupat. Trobareu tota la informació en aquest web.
En total, el Departament d'Empresa i Treball destinarà 216 milions d'euros a polítiques d'ocupació adreçades únicament a persones joves entre el 2021 i el 2022
Pel que fa a les empreses, autònoms i cooperatives de treball associat que vulguin contractar un treballador jove amb l’ajut econòmic del SOC, hauran d’estar constituïdes legalment i amb establiment operatiu a Catalunya. Les companyies també podran sol·licitar la bonificació de contractes a joves de manera retroactiva, fins a un mes abans de la publicació de la convocatòria de les subvencions. Per sol·licitar l’ajut a la contractació, hauran de presentar la sol·licitud, segons models normalitzats, i seguint les indicacions que estaran disponibles a l’espai "tràmits" de la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya i al Canal Empresa, concretament buscant “Foment de l’ocupació i la contractació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya” en el cercador de tràmits. L’ajut es podrà sol·licitar a partir de la publicació de les convocatòries, prevista per a les properes setmanes. La informació serà consultable al web del SOC.
216 milions d’euros en polítiques d’ocupació per a persones joves
En total, el Departament d’Empresa i Treball destinarà 216 milions d’euros, entre el 2021 i el 2022, a polítiques actives d’ocupació adreçades únicament a les persones joves. Serà a través d'uns programes específics que es veuen complementats també amb d’altres actuacions del SOC i del Departament dirigides a la població general, on també hi tenen cabuda les persones treballadores joves.
Aquest pressupost històric, procedent en gran part dels fons REACT-EU per tal d’afrontar les conseqüències de la crisi de la covid-19 i sacsejar les xifres de desocupació juvenil, permetrà beneficiar més de 25.000 joves a través dels ajuts a empreses per a la contractació de menors de 30 anys en situació d’atur; dels programes d’orientació, formació i experiència laboral per a joves que necessiten un suport específic, i dels programes de formació professional per a l’ocupació. En definitiva, un conjunt d’actuacions per donar una resposta adequada a les necessitats i realitats laborals de cada jove. Tots els programes del SOC són al web del servei.