• Economia
  • Sònia Díaz: “Clar que existeix el dúmping fiscal”

Sònia Díaz: “Clar que existeix el dúmping fiscal”

La directora general de l’Agència Tributària Valenciana rebutja que “a Catalunya o València es tribute per patrimoni i a Madrid, es bonifique al 99%”

La directora de l'Agència Tributària Valenciana, en una entrevista anterior amb VE | Victor Suárez
La directora de l'Agència Tributària Valenciana, en una entrevista anterior amb VE | Victor Suárez
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
28 d'Octubre de 2020
Act. 03 de Novembre de 2020

Conscienciació tributària en temps de truculències fiscals. És al que apel·la la directora general de l'Agència Tributària Valenciana (ATV), Sònia Díaz. L'economista va fer públic fa uns dies que un total de 60 patrimonis valencians han simulat un canvi de domicili fiscal a Madrid, comunitat on l'impost de patrimoni està bonificat al 100%. Una realitat que perjudica els comptes valencians, com explica l'economista i que, defensa, el Govern espanyol hauria de revertir. "L'Estat ja s'ha plantejat que dins dels tributs cedits hi haguera una harmonització tot i que no parla d'un sistema homogeni, però no pot ser que a Catalunya o a València es tribute per patrimoni i a Madrid es bonifique al 99%", denuncia Díaz.

 

"El dúmping fiscal existeix, clar que sí. Ací estem treballant -des de 2017 s'han iniciat 22 expedients per presumpte frau en el canvi de domicili fiscal, un en 2017, 11 en 2018 i 10 en 2019- i sabem que Catalunya també està lluitant per això, de fet l'Agència Tributària de Catalunya va reconéixer que ja ha recaptat 46 milions d'euros. El GESTHA (el sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda) diu que no passa res però no és així, Catalunya també ho està constatant", insisteix. Díaz fa al·lusió a les declaracions a diferents mitjans del secretari de GESTHA, José María Mollinedo, després d'una reunió aquest 20 d'octubre amb el grup parlamentari de Compromís a les Corts Valencianes sobre la reforma tributària. Com recull Valencia Plaza, Mollinedo ha assegurat que "ho hem estat estudiant bastant amb les estadístiques de mobilitat de l'IRPF que des de fa anys publica l'Agència Tributària i no està definit que aquesta mobilitat es produïsca per raons exclusivament tributàries".

 

Per contra, per evidenciar públicament aquesta pràctica, respon Díaz, és la raó per la qual l'Agència Tributària Valenciana ha explicat els procediments oberts: "Quan em van nomenar directora de l'AVT, en les primeres compareixences ja deia que estàvem treballant-hi, no podia donar dades concretes, però sí que treballàvem en la deslocalització fictícia que implica que hi ha gent que diu que viu en altra comunitat però està gastant la despesa pública de la nostra comunitat i els seus ingressos tributaris van a una altra comunitat". També amb l'objectiu de conscienciar als contribuents perquè pensa que "és important que la nostra ciutadania sàpiga que lluitem contra el frau i que l'hem de combatre siga com siga". En una primera entrevista amb VIA Empresa, al març de 2019, Díaz ja afirmava que "treballarem contra el frau per veure que, si s'aplica un benefici fiscal per la transmissió d'una empresa, es faça correctament". 

En aquest període de pandèmia, des de l'AVT han aprofitat per a continuar les investigacions i ja tenen damunt la taula un total de 38 expedients més, la majoria vinculats amb Madrid. El contacte inicial de les investigacions és l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) però segons quines són les autonomies implicades, es posen en contacte amb elles i comencen a treballar l'expedient, "i l'altra comunitat alguna cosa haurà de dir". Principalment es revisa la tributació de l'impost de patrimoni i l'impost de successions.

Sònia Díaz explica que "la deslocalització fictícia implica que hi ha gent que diu que viu en altra comunitat però està gastant la despesa pública de la nostra"

És un tema cabdal, admet, i més encara en una situació de menor dotació econòmica com la que viu el País Valencià. "Amb l'infrafinançament que tenim, necessitem recursos. Nosaltres hem fet els deures perquè la progressivitat fiscal existisca, però necessitem que tot el que està ací, contribuïsca amb els seus impostos perquè no pot ser que visques ací però la tributació la faces en altres comunitats, ja que és un greuge comparatiu. Negar la solidaritat és egoista i no contribuir és perjudicar la sanitat, l'educació...", explica.
 

Díaz acompanyada del conseller Vicent Soler en l'anunci sobre els patrimonis simulats | GVA
Díaz, acompanyada del conseller Vicent Soler en l'anunci sobre els patrimonis simulats | GVA 


Afegeix que és el Govern d'Espanya el que ha de fer l'esforç perquè és important la qüestió de conscienciació tributària, "perquè els impostos garantisquen l'Estat del benestar. És un mandat constitucional, ho diu l'article 31 que el sistema ha de ser progressiu i solidari".

La directora general de l'AVT reconeix que "en certa manera, la nostra és una labor de detectiu"

Un exemple d'algunes de les actuacions fraudulentes envers l'Administració valenciana és la que els ha permés recaptar un total de 14 milions d'euros. "S'havia fet una localització fictícia d'una persona que s'havia mort i totes les herències s'havien presentat a Madrid... És un procediment important i poc habitual per la quantitat que finalment hem aconseguit que tributen per patrimoni i herència", explica Díaz. De fet, la mitjana de recaptació dels procediments que manega l'ATV abasta uns 1,5 milions d'euros de patrimoni, de mitjana.

"De moment, anem a investigar les grans fortunes i anirem descendint a veure què anem trobant, igual sí que són contribuents que viuen i treballen a Madrid, no sempre s'encerta", afegeix la directora general. I és que la clau està en la rutina del dia a dia del contribuent, on viu, a quin centre de salut acudeix, on estudien els seus fills... aquestes dades revelen quina és l'adreça vertadera del contribuent. "En certa manera, la nostra és una labor de detectiu. Investiguem els immobles, si els fills resideixen ací o allí, en definitiva els fets o aquelles qüestions que ens fan veure si la residència està en una altra comunitat, pel seu dia a dia. Tot són proves que es poden contrastar", reconeix Sònia Díaz.