• Economia
  • Un futur utòpic, quàntica i guardons al Sopar dels Economistes

Un futur utòpic, quàntica i guardons al Sopar dels Economistes

El Col·legi d’Economistes de Catalunya celebra el seu sopar anual després de posposar-lo pels aldarulls a Barcelona

Assistens al Sopar dels Economistes 2019
Assistens al Sopar dels Economistes 2019
Aiats Agustí
Periodista
Barcelona
02 de Novembre de 2019

“Les actuals circumstàncies aconsellen ajornar el Sopar dels Economistes 2019 previst per dijous 17 d'octubre. Us comuniquem que el Sopar tindrà lloc el dimecres 30 d'octubre a les 21h a l'Hotel Majestic de Barcelona”. Amb aquesta nota al seu web posposava el Col·legi d’Economistes el seu sopar anual, una cita que havia de tenir lloc abans de la Jornada del 25 d’octubre i que havia d’inaugurar el president de la Generalitat, Quim Torra. No ho va fer. Els aldarulls a Barcelona per la sentència del procés van desplaçar uns dies el sopar. Finalment el vicepresident, Pere Aragonès, sí que va ser aquest dimecres al vespre al conegut hotel dels pactes. Un any més, el Col·legi ha reunit àmplia representació d’economistes i representants del món empresarial per entregar els seus premis.

 

Quàntica en un món feliç

La benvinguda del  sopar va anar a càrrec el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Anton Gasol, que va nomenar “algunes distòpies que envaeixen les nostres vides”, entre les quals va destacar la brutalitat turca enfront del poble kurd, la sentencia del procés i la crisi política i social a Xile.

Així, també va lamentar que “l’any 2018 l’execució pressupostària de l’Estat a Catalunya no va arribar ni al 58% mentre que a Madrid, en el període 2015-2018, l’execució pressupostària fou del 114%, amb 521 milions més dels previstos”, tal com ja va recordar en el seu discurs a la Jornada dels Economistes d’enguany.

 

El degà va evocar una conversa amb un ordinador quàntic per observar un futur utòpic, “un món de pau i justícia i llibertat, on el creixement econòmic sigui sostingut, inclusiu i sostenible i amb un elevat grau d’equitat en la distribució de la riquesa; on la pobresa desaparegui; els joves tinguin una feina satisfactòria i un habitatge adequat on poder viure; tothom rebi una educació i una atenció sanitària de qualitat; la bretxa de gènere s’hagi dissipat; el consum sigui responsable i la temperatura del planeta no hagi augmentat”. Un “món feliç” que, segons l’ordinador quàntic “s’havia aconseguit gràcies a la consolidació de la humana democràcia que té una consideració absoluta a les llibertats individuals, col·lectives i als drets polítics i socials, i, sobretot, gràcies al respecte més absolut a la sobirania de la ciutadania i dels pobles de poder decidir i exercir democràticament el seu futur”.

Els aplaudiments van precedir els entrants. No hi va haver crits de llibertat o independència –com en la presentació dels plans de la Cambra de Barcelona 2030/40 amb Joan Canadell, on sí que va acudir Torra-, però la condemna a la sentència i la demanda del “dret a decidir” va quedar clara.

Fila zero

A part del conseller d’Economia i Hisenda, entre els més de 200 convidats al sopar i entrega de premis hi havia una àmplia representació d’economistes i representants del món empresarial.

Van compartir taula el Catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat; el secretari general del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Albert Castellanos; el president de la patronal Cecot, Antoni Abad, que seia a tocar del president de Saba, Salvador Alemany; l’economista Ramona Canals; Josep Bagué, director general d’economia d’Agbar; el guardonat i director general del grup Caixa d’Enginyers, Joan Cavallé Miranda; la cardiòloga i investigadora Maria Lluïsa Abadal; Josep González, president de Pimec i l’economista Teresa Garcia-Milà.

A la taula del costat, el regidor socialista de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, compartia sopar amb el president del Consejo general de economistes Valentí Pich, la col·legiada de mèrit Montserrat Casanovas i Antoni Garrell (que va recollir el premi en nom de la col·legiada d'honor Cristina Gallach).

Pressupostos 2020

En el seu discurs, Aragonès va agrair al Col·legi el seu compromís social i va assegurar que “necessitem els economistes del país en plena forma per fer front als grans reptes de país com ara la desacceleració econòmica global, la transformació en els sistemes de producció i de consum, la digitalització accelerada, la robotització, el canvi climàtic, l’augment de les desigualtats, les noves i velles concentracions empresarials o el retorn del proteccionisme”.

Aragonès: "Necessitem els economistes del país en plena forma per fer front als grans reptes de país com ara la desacceleració econòmica global"

El vicepresident també va afirmar que “des del Govern de Catalunya estem treballant en uns pressupostos per a l’any 2020 que incorporen l’agenda 2030 com un dels eixos fonamentals” i va afegir que “són uns pressupostos moderadament expansius, de reducció de les desigualtats i de recuperació de la capacitat inversora de la Generalitat de Catalunya”.

Premis i reconeixements

Durant la nit es va fer entrega de diversos reconeixements a professionals de l’economia i de l’empresa en un acte presentat pels directors de la Jornada dels Economistes 2019 Jaume Menéndez i Carme Casablancas. La distinció de col·legiada de mèrit 2019 va ser per a la catedràtica d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat de Barcelona Montserrat Casanovas, qui va agrair el premi destacant que “el Col·legi d’Economistes de Catalunya és com una segona casa per a mi”.

Per la seva banda, l’Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 Cristina Gallach va ser nomenada col·legiada d’honor 2019, una distinció que reconeix professionals de disciplines que no són la de l’economia però que fan aportacions destacades a la professió. Gallach no va poder assistir al sopar però va agrair per vídeo el guardó demanant “el suport dels economistes en l’impuls dels objectius de desenvolupament sostenible inclosos en l’Agenda 2030”.

El Premi de Reconeixement a l’Economista d’Empresa 2019 va ser per al director general de Caixa d’Enginyers Joan Cavallé, qui va fer extensiu el premi “al conjunt del món cooperatiu i de l’economia social” i va subratllar “el rol de les empreses com a motor de transformació social”. Cavallé també va destacar que “els economistes assumim un paper central en la gestió dels processos de canvi social, participant activament en l’anàlisi de la realitat econòmica i empresarial que ens envolta, tot gestionant la incertesa de cada cicle”.

El Premi de Reconeixement al Despatx Professional 2019 va ser per al soci fundador dels despatxos professionals de Lleida EADe Consultors i AUDIEQUIP Jordi Vilalta.

Els Premis Joan Sardà Dexeus 2019 al millor llibre d’economia i empresa que atorga la Revista Econòmica de Catalunya del Col·legi d’Economistes de Catalunya va ser ex aequo per a L’economia catalana al segle XXI. Balanç 2000-2017 i perspectives 2030 elaborat pel Gabinet d’Estudis Econòmics i Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona i The Oxford Handbook of Productivity Analysis, codirigit pel professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Emili Grifell-Tatjé i editat per Oxford Press.

En el cas de la millor trajectòria professional en la difusió de l’economia, els Premis Joan Sardà Dexeus també van ser ex aequo per a l’economista i relacions públiques Víctor Bottini i la Revista Alternativas Económicas. Finalment, durant el Sopar dels Economistes 2019 es van reconèixer els millors currículums universitaris, així com el millor treball de final de grau que va ser per a l’alumna d’ESADE Georgina Roca pel seu anàlisi sobre les fintech.