• Economia
  • Les startups de salut marquen una inversió rècord l'any de la covid-19

Les startups de salut marquen una inversió rècord l'any de la covid-19

La xifra arriba als 226 milions d'euros, fet que suposa duplicar el finançament en només dos anys

Les inversions en startups de salut catalanes es duplica en dos anys | iStock
Les inversions en startups de salut catalanes es duplica en dos anys | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
22 de Març de 2021

Les startups de salut catalanes han reunit més inversió que mai el 2020. Tot i l'arribada de la covid-19, que ha congelat el finançament en molts sectors, un estudi de la BioRegió de Catalunya -l'organisme que aglutina l'ecosistema- mostra que les empreses emergents de salut han rebut 226 milions d'euros d'inversions. Aquesta és la xifra més alta de la història des que es tenen dades i suposa duplicar els nivells en només dos anys: el 2018 es van repartir 112 milions d'euros. 

 

Les principals fonts d'ingressos han estat els fons de capital risc, responsables de 140 milions d'euros. Han participat, en total, a 41 operacions, un 58% més que el 2019. Biocat i CataloniaBio & HealthTech han presentat les dades aquest dilluns, entre les quals han destacat també que la biotecnologia és el sector que més inversions ha concentrat, mentre que les startups digitals són les que han crescut de manera més ràpida.    

"Aquestes xifres reforcen la convicció del potencial d'escalat de l'ecosistema al nivell d'altres països europeus; no hi ha motiu per no ser ambiciosos", ha indicat el director general de Biocat, Jordi Naval. L'informe indica que el sector de les ciències de la vida i la salut contribueix en un 7,3% al PIB de Catalunya i ocupa 230.000 persones.  

 

La inversió internacional en salut

Una altra de les dades que Biocat destaca és el nivell d'inversió internacional, que ha crescut també en els darrers anys. De fet, el 2015 només hi va haver 14 inversors estrangers, mentre que aquest 2020 la xifra ha arribat a 73. Això representa que els inversors internacionals estan presents en un 62,2% del capital risc i en quatre de cada 10 rondes de finançament. L'origen d'aquestes inversions és, sobretot, d'altres països europeus i dels Estats Units. 

Les startups que més inversió han rebut són Ona Therapeutics (30 milions d'euros), Minoryx Therapeutics (25 milions d'euros) i Oryzon (20 milions d'euros). De totes les empreses, set han aixecat més de 10 milions.