• Economia
  • Stiglitz: "La recuperació no serà tan ràpida com la caiguda”

Stiglitz: "La recuperació no serà tan ràpida com la caiguda”

El Palau Macaya de la Fundació ”la Caixa” organitza una xerrada sobre la recuperació de l'economia europea de la mà de Joseph Stiglitz, Premi Nobel d'Economia

Joseph Stiglitz, Premi Nobel d'Economia, protagonitza una xerrada virtual del Palau Macaya | EuropaPress
Joseph Stiglitz, Premi Nobel d'Economia, protagonitza una xerrada virtual del Palau Macaya | EuropaPress
Redacción VIA Empresa
Barcelona
01 de Març de 2021
Act. 01 de Març de 2021

El Palau Macaya de la Fundació ”la Caixa” ha organitzat la xerrada virtual Reiniciant la nostra economia de la mà de Joseph Stiglitz, Premi Nobel d'Economia 2001. Es tracta del primer debat que se celebra en el nou cicle de xerrades Mirades en positiu, que acollirà les converses de diferents experts reconeguts en l'àmbit nacional i internacional per parlar de temes rellevants, segons ha explicat la mateixa organització.

 

En aquesta primera trobada s'han analitzat les principals idees del darrer llibre publicat per Stiglitz, Reescriure les regles de l'economia europea, on el Premi Nobel desenvolupa una avaluació exhaustiva del que és Europa i el que es pot fer per a restablir un creixement econòmic inclusiu i revitalitzar el projecte europeu. La xerrada també ha comptat amb la participació de Yanis Varoufakis, exministre de Finances de Grècia; Jordi Sevilla, exministre d'Administracions Públiques; i Romano Prodi, exprimer ministre d'Itàlia.

Joseph Stiglitz ha abordat la situació econòmica mundial. Tenint en compte les conseqüències de la pandèmia l'economista ha afirmat que a Europa “és poc probable que tornem amb una recuperació en forma de V, cosa que significa que no es donarà una recuperació dels nivells inicials igual de ràpida que s'ha produït la caiguda prèvia”.

 

El deute emès pels estats europeus, a causa de la covid-19 ha estat un altre dels temes que s'han abordat en la trobada virtual. Per a Stiglitz, “és necessari que es produeixi una reestructuració important del deute” i argumenta que les propostes del que es denomina bescanvis de deute “són per naturalesa una part important del possible camí a seguir per algunes d'aquestes reestructuracions de deute”.

L'expert en economia també ha analitzat els possibles motius que han donat lloc a l'auge del populisme a Europa, una tendència que atribueix a l'estructura de la UE, ja que, segons el mateix Stiglitz, necessita una redistribució: “La tributació es continua realitzant en àmbit nacional, la qual cosa implica que si un país apuja els impostos a les corporacions, aquestes es traslladaran i, si per contra, se’ls hi pugen a les persones, moltes d'elles també es traslladaran”, ha dit.

El Premi Nobel d'Economia és un ferm defensor de la teoria econòmica keynesiana, que es basa en la idea fonamental que la intervenció dels governs pot estabilitzar l'economia: “per fi ens hem adonat que els mercats sovint no funcionen bé. Els principis bàsics que dictaminen que la política fiscal pot ser un instrument important i que la política monetària durant una recessió econòmica no funciona són fonamentals i ja els defensava Keynes fa 90 anys”, ha sentenciat.